URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Contracte pe banii orașului cu firme de familie ale celor din Primăria Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Primărie în familie

Contracte pe banii orașului cu firme de familie ale reprezentanților Primăriei Oradea! Fără să anunțe că vrea să angajeze asemenea servicii sau măcar să ceară oferte de la alte companii de pe piață, municipalitatea a derulat două campanii publicitare, una cu firma familiei viceprimăriței PNL Antonia Nica și o alta cu cea deținută de purtătoarea de cuvânt Anca Deac, afaceri despre care primarul Florin Birta spune că a aflat nu de la subordonați, ci de la... BIHOREANUL

„M-am săturat de el”

Eleva judecată pentru că a înjunghiat un  pedagog la Colegiul Traian Vuia din Oradea a plănuit câteva săptămâni „să-i facă felul”. Anchetatorii au descoperit că adolescenta de 16 ani a căutat pe internet informaţii despre arme albe, despre cum se comite o crimă, ba până și cum poate angaja un ucigaș plătit și cu ce substanţe ar putea otrăvi un om.

Pădurea neliniștii

De teamă să nu le fie distrusă liniștea, locuitorii din Paleu se opun amenajării unui parc de aventură cu 400 de locuri de parcare în pădurea de lângă lac. Cu 15 milioane de euro, firma orădeană Imopark vrea să facă un parc de aventură, cu două clădiri administrative, restaurant cu terasă, trasee aeriene pe frânghii printre copaci, tobogane și pistă pentru alergare, care să atragă peste 1.000 de vizitatori pe zi.

Bihorenii, „la cuțit”

Chirurgii Spitalului Județean din Oradea au „tăiat” anul trecut cu aproape 30% mai mulți pacienți decât în 2019, anul de vârf de dinaintea pandemiei. În timp ce conducerea unității consideră că intervențiile chirurgicale s-au înmulțit și ca urmare a îmbunătățirii dotărilor, medicii afirmă că au operat mai mult și pentru că în anii precedenții spitalele au fost închise, iar oamenii, cu o educație tot mai precară și neîncrezători în doctori, apelează la ei abia în al 12-lea ceas.

Beție la Psihiatrie

Un infirmier şi un supraveghetor de la Spitalul de Psihiatrie din Ştei sunt anchetați disciplinar după ce un pacient a fost găsit beat criţă de medicul curant. Pentru a-i dovedi pe „traficanţii” de alcool, conducerea unității a declanşat o adevărată investigație: pacientul „îmbătat” a dat declaraţii scrise şi a suflat în etilotest, sunt audiați martori şi se verifică înregistrările camerelor de supraveghere. 

Pe roți sau pe butuci?

De ce s-au alăturat transportatorii și agricultorii din Bihor valului de proteste care au blocat drumurile în întreaga țară. Cea mai mare companie de transporturi internaționale din județ cere sprijin pe măsura veniturilor pe care le aduce statului, în timp ce unul dintre „stegarii” agricultorilor bihoreni se plânge de productivitatea scăzută și reclamă mai multe subvenții.

TIMP LIBER 
Serbarea iubirii 

Ziua Îndrăgostiților aduce în Oradea seri pline de romantism, dar și petreceri cu artiști în vogă. Printre evenimentele anunțate deja se numără un party cu Andia și The Urs, la Ambasador, precum și un concert cu Emeric Imre la Noo’vo Resto Lounge. 

OPINII

Mircea Chirilă: Naivilor, ați crezut că scăpați de pasaje?

Când s-au apucat europenii să ne dea bani pe de-a moaca, prima grijă a marilor noștri oameni de stat a fost să ceară deschiderea unor axe pentru asfaltarea drumurilor. Conform programului „Scoatem România din nămol”. Abia apoi s-au prins că și țăranii ar trebui să aibă apă sau canalizare, așa că s-a cam ales praful de asfalt. UE deschide linii de finanțare de comun acord cu beneficiarii, de aceea e de mirare că apar astfel de necorelări: deși n-am trecut de faza „budă-n curte”, s-au trimis deja o grămadă  de bani pentru digitalizare.

Adrian Criș: La doctor, ca la mecanic

Dacă românul își duce la ITP mașina, el de ce nu merge periodic la doctor, pentru propria „revizie”, ci ajunge adesea direct în spital? - se întreabă un reputat chirurg orădean care operează tot mai mulți pacienți în stadii de „rable”, după ce vreme îndelungată nu s-au interesat de ei înșiși. Chiar așa greu îi este omului să priceapă că, dacă la mașini piesele stricate pot fi înlocuite, el nu are organe de schimb? 

PREMIILE LUI BIHOREL

În plata Domnului: Biserica ortodoxă din Vașcău lua lumină... direct de la stâlp; Disidența liberală: Încă un consilier județean bihorean pleacă din PNL; No sex, good sex... Ancheta cu ispita minoră din Beiuș a ajuns în instanță; Poștă fără plicuri: De ce nu au ajuns cardurile cu prime la angajații din învățământ; Voluntari de musai: Orădeni fug ca dracu’ de tămâie de munca în folosul comunității; Codaș la oraș? Procurorul Lup se vrea ba judecător, ba anchetator la Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pe cine va jigni Mircea Chirila?
@Vlady72, in ordine crescatoare a inteligentei, pe toti cei din prima jumatate.
Postat 23 Ianuarie 2024, 10:15 de NZF
Asteptam cu nerabdare opinia, Chirila Mircea
Marturisesc, m-ai facut curios, ce ineptii si imbecilitati mai poti debita pe acest subiect?...pe cine si cum vei jigni iar?
Postat 22 Ianuarie 2024, 18:05 de Vlady72
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON