URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Decembrie 2018, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cel mai sonor proces de corupţie din Bihor scoate la lumină relaţii suspecte şi interese uriaşe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Final cu scandal

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate modul în care mega-procesul lui Alexandru Kiss şi Beniamin Rus a fost dinamitat de avocaţi şi de magistraţi după ce iniţial toţi l-au vrut cât mai discret, ca să evite "presiunea mediatică". La un deceniu după cele mai "grase" fapte de corupţie probate din Bihor, Curtea de Apel Oradea a amânat verdictul definitiv, pe fondul unor acuze extreme pe care avocaţii fostului şef al CJ şi ai patronului grupului Selina le-au adus atât procurorilor DNA, cât şi judecătoarei de la Tribunal care astă-vară îi condamnase la închisoare.

Se goleşte puşculiţa!

Senatul Universităţii trage un semnal de alarmă: instituţia nu mai are bani să plătească salariile. Senatorii i-au cerut soluţii rectorului Constantin Bungău, după ce un raport financiar a confirmat că banii din conturile instituţiei nu ajung pentru achitarea tuturor salariilor până la finalul anului

INTERVIUL BIHOREANULUI

Prof. univ. Gabriel Moisa, prodecanul Facultăţii de Istorie din Oradea, despre Marea Unire:  "Politicienii rămân în istorie prin ce fac, nu prin ce spun"

"Legea firii a biruit asupra brutalităţii, civilizaţia a reuşit să-şi pună genunchele pe pieptul hidrei feudale-militariste. De-acum cărarea noastră e hotărâtă şi nu mai e putere pe lume care să ne poată abate dela ea. Vom merge pe drumul nostru, vom pune umăr la umăr şi vom aşeza fiecare câte o cărămidă la grandioasa clădire a României Mari, pentru care lucru nepoţii şi strănepoţii ne vor binecuvânta şi în morminte".
Aşa scria ziarul "Unirea" din 3 decembrie 1918 despre Marea Unire proclamată la Alba Iulia. La 100 de ani de la acel moment, reputatul istoric orădean Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, explică într-un inverviu acordat BIHOREANULUI contextul istoric în care s-a realizat unirea românilor cu ţara, care au fost minţile din spatele curajoasei mişcări, ce contribuţie au avut bihorenii, dar şi ce suferinţe i-au aşteptat la întoarcerea acasă...

Oradea (tot) mai scumpă

De anul viitor orădenii vor plăti scump majoritatea serviciilor furnizate de municipalitate. Tarifele pentru încălzire, pentru parcări, pentru accesul în Aquaparkul Nymphaea, Ştrandul Ioşia şi Grădina Zoologică, dar şi pentru înmormântările în weekend şi săpătura gropii se vor majora din cauza scumpirii gazului, a energiei electrice şi a creşterii salariului minim.

Falsificatorul de partid

Un consilier PSD din Vadu Crişului şi-a făcut un site prin care încearcă să discrediteze ştirile şi anchetele despre colegii de partid. Alin Nojea, un IT-ist care pe vremuri a fost condamnat la închisoare, pentru că a falsificat dolari, copiază articole din presă, inclusiv din BIHOREANUL, şi le "pictează" ca fiind ştiri false, fără a avea argumente sau dovezi.

Oradea la Centenar

Marea Unire a fost sărbătorită la Oradea cu paradă, muzică şi artificii, dar fără entuziasm popular. Primarul Ilie Bolojan s-a dus la Alba Iulia, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, n-a ciocnit pentru România, prefectul Ioan Mihaiu a făcut apel pentru o ţară unită, iar istoricul Ioan Horga le-a transmis conducătorilor să facă "aşa încât poporul să vă iubească".

Generaţia "Zen"

Criza forţei de muncă e adâncită şi în Bihor de atitudinea tinerei generaţii, care pune accent mai mult pe libertate decât pe "serviciu". Tinerii până în 25 de ani preferă să muncească mai rar sau chiar să stea acasă, în aşteptarea unui job mai bun, cu program flexibil, într-o echipă care să-i accepte aşa cum sunt, decât să lucreze orice doar pentru "a câştiga un ban", aşa cum au făcut părinţii lor.

TIMP LIBER

Vine Crăciunul!

Oradea e pregătită de sărbătoare. Magia Crăciunului îşi face simţită prezenţa printr-o serie de concerte cu vedete, spectacole de operă, magicieni şi deschiderea târgului de iarnă din Piaţa Unirii. Urmează o săptămână plină de magie, cu Bărbierul din Sevilla, concerte Phoenix, Fuego, Inna și magicieni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON