URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: „Campionu’ jmecheriei” sau „sifonul” Poliției?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Omul polițiștilor

BIHOREANUL a descoperit că, în timp ce maneliştii îl prezintă drept „campionu’ jmecheriei” şi „generalul” care „a înnebunit sticleţii”, iar pe internet se viralizează un video cu el îmbrăcat în polițist și conducând o autospecială cu sirenele pornite, excentricul Victoraș Micula vrea să convingă judecătorii că a fost partenerul poliţiştilor şi i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii.

Facturi cu japca

Debandadă la principalii furnizori de energie electrică din Bihor, care își facturează clienții cu mari întârzieri, cu greșeli sau deloc, dar mereu în defavoarea acestora.

În timp ce clienții Hidroelectrica nu au primit facturi din vara anului trecut, cei ai Electrica acuză firma că nu citește contoarele, le taie curentul fără să le fi trimis nici măcar somații și le umflă consumurile ca să-i tarifeze la prețuri mai mari. BIHOREANUL a încercat să afle răspunsuri...

Bugetari „premium”

Prețul dezvoltării: Primăria Oradea cheltuie anual peste 50.000 de euro ca să-și recompenseze angajații care lucrează în proiecte europene.

Aproape un sfert dintre angajații administrației locale încasează lunar sporuri pentru apartenența în echipele de proiecte, lista fiind deschisă chiar de primarul Florin Birta, alături de cei doi viceprimari și alți 15 șefi din instituție.

Uma îți ia urma!

În premieră, Bihorul are un câine antrenat să găsească victime surprinse de avalanșe.

Uma, o cățelușă din rasa Border Collie, și stăpâna ei, medicul urgentist Claudia Dascălu, formează primul echipaj brevetat pentru salvarea victimelor acoperite de zăpadă, cele două fiind voluntare ale Serviciului Salvamont. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

„Oradea e mai mult decât capitala apelor termale”

Director general al APTOR din septembrie 2022 încoace, după ce anterior a fost, pe rând, manager de dezvoltare și director executiv, Alexandru Chira (38 ani) vorbește în interviul acordat BIHOREANULUI despre strategiile prin care se promovează Oradea, scoaterea Cetății din conul de umbră în care se află și evenimentele care îi așteaptă pe localnici și pe turiști în anul acesta.

Pariu pe muncă

Ca să nu mai depindă de banii alocați de Guvern, o comună din vecinătatea Oradiei își face propriul parc industrial.

Întins pe 18 hectare, viitorul parc industrial din Oșorhei se anunță o concurență pentru cele din oraș, propunându-și să găzduiască fabrici cu minimum 150 de angajați. BIHOREANUL vi-l prezintă.

Praznic pentru suflet

Sărbătoarea Învierii este întâmpinată cu pricesne în 10 orașe și sate din Bihor și cu un Oratoriu Bizantin de Paști.

În Cetatea Oradea se va organiza, de asemenea, Târgul de Paști, în perioada 7-17 aprilie, cu standuri ale producătorilor tradiționali, ateliere pentru copii și demonstrații de gătit.

OPINII

Adrian Criș: Autostrada Nesimțirii

Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.

Din 2013, când americanii de la Bechtel au fost plătiți să plece, șantierul a fost abandonat și doar în 2020 a fost dată în folosință secțiunea Borș - Biharia (executată de Selina), foarte scurtă, dar foarte importantă...

Mircea Chirilă: Judo, vandali și graffiti

În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...

PREMIILE LUI BIHOREL

USR-istul Daniel Palaghianu și-a făcut cont fake pe Facebook; De ce au uitat liberalii că au postul de director al ABA Crișuri?; În cartierele Orizont din Paleu furtul de apă e la mare modă; UDMR pune mâna pe Direcția Județeană a Autorității Electorale Permanente; Primărița penală din Brusturi își tocmește consilier din AUR; PSD-istul din Tărcaia cu parcare „privată” și-a retras denunțul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În în timp ce avocații "omului polițiștilor" invocă trăznăi care se înscriu standardului de inteligență a "germenilor" ...
... primarul de Oradea copiază cu tot cu virgulele de rigoare, modelul lui Clotilde de la sectorul 1, trimisă în judecată urmare raportului de incompatibilitate emis de ANI. Modelul a mai fost "accesat" de mukți primari din România, unii reușind nu numai să dea banii înapoi cu dobânzi și penalități aferente, dar și scoțând localitățile astfel păstorite, 5 ani de regulă, de pe harta finanțărilor europene. Motivul e simplu la acest gen de incompatibilități, la care s-a aruncat cu capul înainte și Florinelul lui Birta ... este interzisă plata ca membru în echipa de redactare și implementare, sau chiar ca manager de proiect UE, a ordonatorului principal de credite a localității cu calitate de beneficiar și care este primarul acelei unități administrativ-teritoriale. Nu ai voie, pe bani publici, să dai și cu capul și cu piciorul în același timp, la fel cum primarul unei UAT nu are voie să fie membru al vreunui Consiliu de Administrație dintr-o entitate subordonată, sau acționar (semnatar) al vreunei firme private, după caz. Cu alte cuvinte au voie în schimb, cei precum Victoraș și Florinel, să împartă aceeași celulă dacă tot sunt atât de avizi de funcții, influență și bani la sac.
Postat 20 Martie 2023, 08:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON