URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: „Campionu’ jmecheriei” sau „sifonul” Poliției?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 20 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Omul polițiștilor

BIHOREANUL a descoperit că, în timp ce maneliştii îl prezintă drept „campionu’ jmecheriei” şi „generalul” care „a înnebunit sticleţii”, iar pe internet se viralizează un video cu el îmbrăcat în polițist și conducând o autospecială cu sirenele pornite, excentricul Victoraș Micula vrea să convingă judecătorii că a fost partenerul poliţiştilor şi i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii.

Facturi cu japca

Debandadă la principalii furnizori de energie electrică din Bihor, care își facturează clienții cu mari întârzieri, cu greșeli sau deloc, dar mereu în defavoarea acestora.

În timp ce clienții Hidroelectrica nu au primit facturi din vara anului trecut, cei ai Electrica acuză firma că nu citește contoarele, le taie curentul fără să le fi trimis nici măcar somații și le umflă consumurile ca să-i tarifeze la prețuri mai mari. BIHOREANUL a încercat să afle răspunsuri...

Bugetari „premium”

Prețul dezvoltării: Primăria Oradea cheltuie anual peste 50.000 de euro ca să-și recompenseze angajații care lucrează în proiecte europene.

Aproape un sfert dintre angajații administrației locale încasează lunar sporuri pentru apartenența în echipele de proiecte, lista fiind deschisă chiar de primarul Florin Birta, alături de cei doi viceprimari și alți 15 șefi din instituție.

Uma îți ia urma!

În premieră, Bihorul are un câine antrenat să găsească victime surprinse de avalanșe.

Uma, o cățelușă din rasa Border Collie, și stăpâna ei, medicul urgentist Claudia Dascălu, formează primul echipaj brevetat pentru salvarea victimelor acoperite de zăpadă, cele două fiind voluntare ale Serviciului Salvamont. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

„Oradea e mai mult decât capitala apelor termale”

Director general al APTOR din septembrie 2022 încoace, după ce anterior a fost, pe rând, manager de dezvoltare și director executiv, Alexandru Chira (38 ani) vorbește în interviul acordat BIHOREANULUI despre strategiile prin care se promovează Oradea, scoaterea Cetății din conul de umbră în care se află și evenimentele care îi așteaptă pe localnici și pe turiști în anul acesta.

Pariu pe muncă

Ca să nu mai depindă de banii alocați de Guvern, o comună din vecinătatea Oradiei își face propriul parc industrial.

Întins pe 18 hectare, viitorul parc industrial din Oșorhei se anunță o concurență pentru cele din oraș, propunându-și să găzduiască fabrici cu minimum 150 de angajați. BIHOREANUL vi-l prezintă.

Praznic pentru suflet

Sărbătoarea Învierii este întâmpinată cu pricesne în 10 orașe și sate din Bihor și cu un Oratoriu Bizantin de Paști.

În Cetatea Oradea se va organiza, de asemenea, Târgul de Paști, în perioada 7-17 aprilie, cu standuri ale producătorilor tradiționali, ateliere pentru copii și demonstrații de gătit.

OPINII

Adrian Criș: Autostrada Nesimțirii

Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.

Din 2013, când americanii de la Bechtel au fost plătiți să plece, șantierul a fost abandonat și doar în 2020 a fost dată în folosință secțiunea Borș - Biharia (executată de Selina), foarte scurtă, dar foarte importantă...

Mircea Chirilă: Judo, vandali și graffiti

În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...

PREMIILE LUI BIHOREL

USR-istul Daniel Palaghianu și-a făcut cont fake pe Facebook; De ce au uitat liberalii că au postul de director al ABA Crișuri?; În cartierele Orizont din Paleu furtul de apă e la mare modă; UDMR pune mâna pe Direcția Județeană a Autorității Electorale Permanente; Primărița penală din Brusturi își tocmește consilier din AUR; PSD-istul din Tărcaia cu parcare „privată” și-a retras denunțul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În în timp ce avocații "omului polițiștilor" invocă trăznăi care se înscriu standardului de inteligență a "germenilor" ...
... primarul de Oradea copiază cu tot cu virgulele de rigoare, modelul lui Clotilde de la sectorul 1, trimisă în judecată urmare raportului de incompatibilitate emis de ANI. Modelul a mai fost "accesat" de mukți primari din România, unii reușind nu numai să dea banii înapoi cu dobânzi și penalități aferente, dar și scoțând localitățile astfel păstorite, 5 ani de regulă, de pe harta finanțărilor europene. Motivul e simplu la acest gen de incompatibilități, la care s-a aruncat cu capul înainte și Florinelul lui Birta ... este interzisă plata ca membru în echipa de redactare și implementare, sau chiar ca manager de proiect UE, a ordonatorului principal de credite a localității cu calitate de beneficiar și care este primarul acelei unități administrativ-teritoriale. Nu ai voie, pe bani publici, să dai și cu capul și cu piciorul în același timp, la fel cum primarul unei UAT nu are voie să fie membru al vreunui Consiliu de Administrație dintr-o entitate subordonată, sau acționar (semnatar) al vreunei firme private, după caz. Cu alte cuvinte au voie în schimb, cei precum Victoraș și Florinel, să împartă aceeași celulă dacă tot sunt atât de avizi de funcții, influență și bani la sac.
Postat 20 Martie 2023, 08:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON