URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
26 Iunie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe urmele lui Dragnea

BIHOREANUL dezvăluie un caz identic cu cel pentru care a fost inculpat Liviu Dragnea de DNA. La fel ca baronul de Teleorman, care a plătit din banii DGASPC-ului local două activiste care lucrau numai pentru partid, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, l-a pus pe trezorierul filialei judeţene, timp de doi ani, pe statele de plată ale unei fundaţii finanţate de Consiliul Judeţean, în vreme ce individul lucra numai la sediul PSD şi numai pentru partid, iar acum, odată mazilit, recunoaşte jaful făcut din bani publici, expunându-l pe politician unei anchete penale.

"Scheletele" lui Chirculescu

Judecătorii desfiinţează, unul după altul, dosarele fostului procuror DNA Oradea Dan Chirculescu, imputându-i că a inculpat oameni fără probe sau pentru fapte inexistente. Avocatul Călin Porţan, fostul comisar de Gardă Financiară Virgil Popa, şeful Serviciului Arme din Poliţia Bihor, Gheorghe Sava şi procuroarea Adriana Ardelean sunt doar câţiva dintre "clienţii VIP" ai fostului anchetator, achitaţi la judecată.

Partidul e în toate!

Noile consilii de administrare ale Companiei de Apă şi OTL sunt compuse din liberali. După o procedură de selecţie organizată discret de firma Romarketing, noile CA-uri s-au umplut ca ciupercile după ploaie de PNL-işti, între care şeful Serviciului Metrologie, Ioan Lezeu, directorul adjunct al ABA Crişuri, Claudiu Oros, şi ex-directorul economic al Consiliului Judeţean, Dimitrie Muscă.

Palat pe moarte

La jumătate de an după ce au primit clădirea fostei Policlinici Mari, pe care o credeau pierdută, şefii Consiliului Judeţean habar nu au ce vor face cu ea. Intrat în proprietatea judeţului după un război juridic de durată cu un ordin călugăresc misterios, palatul din strada Republicii nr. 35 este lăsat acum în paragină tocmai de cei care ar trebui să-l pună în valoare.

Banii, apoi examenul!

În prag de sesiune, mai mult de o sută de studenţi ai Universităţii din Oradea au aflat că nu pot intra în examene pentru că datorează bani facultăţilor. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că, de patru ani încoace, Universitatea n-a încercat să recupereze datoriile studenţilor exmatriculaţi, ba chiar i-a lăsat să redevină studenţi, în pofida propriilor sale interdicţii.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Colonel Sorin Caba, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana":
"Nu vom fi niciodată suficient de pregătiţi"

De la finalul anului trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", al judeţului Bihor, îl are la comandă pe colonelul Sorin Caba, până atunci adjunctul fostului inspector şef, generalul Ioan Baş. "N-a fost un pas premeditat", spune Caba, afirmând că nu se aştepta ca la doar 43 de ani să obţină această funcţie, întâi prin împuternicire, iar de la 1 iunie 2017 ca urmare a câştigării concursului.
Militar de carieră, absolvent al Institutului de Radiolocaţie din Braşov, Caba s-a transferat la ISU cu un deceniu în urmă, când şi-a dat seama că unităţile militare din Oradea erau pe cale de dispariţie. "M-am înscris la concurs ca orice civil. Această meserie n-o cunoşteam deloc, am pornit de la zero", explică ofiţerul, care acum are planuri mari: vrea să construiască un dispecerat în care pompierii şi medicii să lucreze împreună cu poliţiştii şi jandarmii, precum şi primul centru modern din ţară pentru pregătirea pompierilor.

Ai noştri, ca tuia!

Pesediştii bihoreni au încheiat în ruşine şi ridicol săptămâna în care şi-au doborât propriul Guvern. În timp ce omologii din Ardeal s-au opus trocului cu UDMR, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vrea continuarea colaborării şi a "discuţiilor", iar ex-ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, după ce a votat contra lui însuşi, părăseşte scena cu eticheta de mincinos pusă chiar de o colegă celebră.

Mai mare nu se poate!

Campionul de culturism Ion Marin a deschis în strada Lăpuşului 2 cea mai mare sală de culturism şi fitness din regiune, cu o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi. Noua sală Gym Mar Strong, cu o capacitate de circa 500 de persoane, oferă iubitorilor de sport posibilitatea să se antreneze, pentru un singur abonament, în discipline diferite, de la bodybuilding, box, kick-box şi fitness la crossfit, TRX, powerlifting sau zumba, sub supravegherea unor instructori profesionişti, dar şi să se relaxeze la saună ori să socializeze pe terasa din faţa clubului.

"Asediu" în Cetate!

Orădenii sunt poftiţi la o incursiune în timpuri medievale. Fortăreaţa, de obicei prea liniştită,  va fi animată săptămâna viitoare de sute de luptători, cavaleri, domniţe şi meşteşugari care se vor instala în curtea Palatului Princiar.
Pe lângă demonstraţii de lupte, jonglerii cu focul şi spectacolele cu trubaduri, organizatorii Festivalului Medieval al Cetăţii au pregătit, însă, şi câteva concerte de modă nouă, cu invitaţi celebri şi cât se poate de actuali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON