URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
15 Februarie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mafia drujbelor

Devenită una din cele mai grase afaceri, defrişarea pădurilor nu poate fi ţinută sub control nici măcar de autorităţi, în comuna Lugaşu de Jos edilii fiind terorizaţi, la fel ca şi localnicii, de hoţi în uniforme de pădurari.

Zeci de hectare de pădure date în paza unui ocol silvic privat au fost rase în câţiva ani, sesizările făcute de angajaţii Romsilva şi de Primărie lăsându-se cu incendieri şi ameninţări, însuşi primarul Sorban Levente fiind somat să transfere privaţilor pădurea comunei dacă vrea să-şi vadă copiii crescând.

Cernobîl de Oradea

Vechi de fix o jumătate de secol, CET-ul pe cărbune îşi trăieşte ultimele zile răzbunându-se pe orădeni, dar şi pe angajaţii Electrocentrale, cu valuri de fum şi cenuşă.

Până la darea în folosinţă a turbinei pe gaz, muncitorii Electrocentrale se caţără pe cazane cu masca pe figură pentru a ţine în funcţiune o centrală care le otrăveşte plămânii fără să le fie recunoscute condiţiile grele de lucru.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Vasile Blaga, copreşedinte PNL: "Candidând tot la Primărie, Bolojan aduce maxim de voturi şi pentru Oradea, şi pentru judeţ"

Contestat de o parte a alegătorilor, temut de unii adversari, dar stimat de toţi, copreşedintele bihorean al PNL, Vasile Blaga, s-a aflat săptămâna trecută la Oradea pentru a asista împreună cu Alina Gorghiu la "ritualul" prezentării candidaturilor liberale pentru alegerile locale. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Blaga a dezvăluit de ce l-a susţinut pe Ilie Bolojan pentru funcţia nr. 2 din partid, substratul deciziei ca acesta să candideze în continuare la Primărie, dar şi cum ar vrea liberalii să reformeze organizarea administrativ-teritorială. Bihoreanul de la vârful PNL-ului explică de ce e păgubos patriotismul local şi populismul, ce li se pregăteşte funcţionarilor publici şi de ce, după o lungă prietenie, nu ar mai bate niciodată palma cu Traian Băsescu...

O scaldă cu Aquapark-ul!

Programată pentru decembrie 2015, finalizarea aquapark-ului Nimphaea a fost amânată pentru sfârşitul lunii martie, fără penalizarea firmei de construcţii Kesz.

La două luni după termenul de predare a lucrărilor, executanţii muncesc la finisaje în aşteptarea vremii propice plantărilor, fără să avanseze însă nicio dată pentru darea în funcţiune.

Bolnavi de simulare

Deşi nu poate verifica dacă angajaţii se îmbolnăvesc sau se prefac, CAS Bihor cheltuie anual circa 5 milioane euro pentru plata a aproape 45.000 de concedii medicale.

Ca să nu fie concediat, un bihorean s-a ascuns 365 zile în concedii medicale până a câştigat procesul de reîncadrare pe post, deşi CAS a stabilit că doctorii i le-au dat illegal.

ORADEA NOASTRĂ

În loc de reciclare, risipă

Orădenii dau semne că o duc tot mai bine. Bilanţul deşeurilor aruncate de locuitorii oraşului în 2015 arată că aceştia au lăsat mai multe gunoaie în tomberoane decât în 2014, indiciu că au avut mai mulţi bani pentru a cumpăra produse de tot felul.

În schimb, în ciuda eforturilor autorităţilor şi ale operatorului de salubritate RER Ecologic Service, orădenii nu s-au obişnuit să respecte regulile colectării selective, căci trimit în continuare spre reciclare deşeuri refolosibile în cantităţi nesemnificative. Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi pentru asta...

Verde la bani mărunţi 

Bilanţul verde al Oradiei pe anul 2015 arată că municipalitatea a investit 2,9 milioane lei în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, alte scuaruri şi zone de recreere în aer liber fiind amenajate şi de diferite firme, în baza unui parteneriat cu Primăria.

În schimb, bilanţul plantărilor din oraş a fost negativ anul trecut, când s-au tăiat 616 arbori şi toaletat 4.700, fiind sădiţi doar 342 puieţi.

Noul director al Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi: "Pentru ca Oradea să fie curată e necesar un efort comun"

De la începutul anului, Poliţia Locală Oradea are şef nou. Fost director al Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi (38 de ani) a preluat comanda instituţiei al cărei rost să vegheze la ordinea de pe străzile oraşului şi, spune el, noua poziţie i se potriveşte, fiind din fire un tip disciplinat.

Principalele obiective pe care şi le-a stabilit noul director sunt să stopeze fenomenul abandonării pe străzi a mormanelor de deşeuri, să îi potolească pe vandali şi să se asigure că în parcuri şi pe străzi este curăţenie.

TIMP LIBER

La distracţie, adunarea!

Bihorenii care vor pleca la munte în acest week-end cu siguranţă nu se vor plictisi deloc. Vor putea nu doar să schieze, să facă figuri cu snow-boardul, să se dea cu sania şi să bea vin fiert, ci şi - dacă aleg Vârtopul - să participe la o nouă ediţie a Serbărilor Zăpezii.

Şi încă una mai tare decât până acum, căci organizatorii au pregătit atracţii pentru toată lumea, de la concursuri şi demonstraţii sportive până la standuri pline cu produse tradiţionale, focuri de artificii şi concerte cu artişti de primă mână, cap de afiş fiind Smiley.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
poate asta i-ar interesa pe oradeni ....
insa nu stiu daca aveti voie sa publicati asa ceva. Impozite pe caldiri nerezidentiale detinute pe personae fizice:Oradea 1%,Bucuresti 0,2% ,Iasi 0,2% ,Craiova 0,2% ,Brasov 0,2% ,Ploiesti 0,2% ,Braila 0,2% ,Baia Mare 0,2% , Buzau 0,2% , Piatra Neamt 0,2% , Pitesti 0,2% , Cluj Napoca 0,2%, Suceava 0,2% etc. Acest procent de 0,2% inseama crestere de peste 200% pentru cladirile nerezidentiale persoane fizice. Oradea Mare a ales procentul de 1-2% deci de zece douzeci de ori mai mult ca si orasele sus mentionate. Deci la Oradea Mare platesti de douzeci de ori mai mult ca la Bucuresti pentru acelasi valoare impozabila pe mp. Este corect oare? nu cumva e furt ? Foarte multe cladiri nu produc nimic din cauza situatiei economice din acest oras. Cu aceste impozite le exterminati domnilor consilieri. Daca pentru investitiile facute in Oradea trebuie sa sacrifici sute si mii de persoane, nu faceti aceste investitii.Cu aceste impozite faceti un RAU neremediabil pentru foarte multi. oare o fi pretul platit ca primaria sa administreze afaceri care ar trebui sa le faca mediul privat dovedit fiind ca statul e cel mai prost administrator? ( vezi aquapark-ul)
Postat 15 Februarie 2016, 11:40 de Florin25
Maxim de voturi
Ce nu stie Blaga e ca Bolojan nu este identificat cu liberalismul la oradeni si bihoreni in general, ci cu amatorismul ... iar acest lucru se va vedea in diferenta numarului de voturi intre individ si haita pe care o reprezinta.
Postat 15 Februarie 2016, 08:07 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON