URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea pune frână! 

După ani de creştere continuă, susţinută cu finanţare de la UE, în 2016 bugetul oraşului scade cu aproape jumătate faţă de cel de anul trecut.

Confruntată cu epuizarea fondurilor pentru proiecte europene, Primăria va avea cu 43% mai puţini bani şi o datorie de 2,6 ori mai mare, astfel că anul acesta reduce investiţiile de 6,5 ori comparativ cu 2015, limitându-se la închiderea proiectelor încă nefinalizate şi reabilitarea unor străzi.

Primarul procent

Edilul comunei Budureasa, Radu Olea, e acuzat de procurorii Parchetului Bihor că timp de trei ani a atribuit contracte publice pe şpăgi.

Unchi al unui alt celebru edil bihorean, Adrian Domocoş, primarul Beiuşului judecat în trei dosare de corupţie, Olea a fost denunţat chiar de beneficiarul contractelor, un consultant căruia i-a cerut între 5 şi 15% din valoarea lucrărilor.

Proces la relanti

Dosarul de corupţie al vicepreşedintelui CJ Bihor Alexandru Kiss s-a "împiedicat" în Camera preliminară a Tribunalului Bihor.

Procesul în care şeful UDMR Bihor e judecat pentru şpăgi de peste 4,3 milioane euro pentru favorizarea firmelor Keviep şi Selina e ţinut în loc până la desecretizarea deciziilor judecătoreşti prin care Kiss a fost ascultat în interesul siguranţei naţionale.

Lumină din... urină

Premieră naţională: la Săcueni va funcţiona prima centrală pe biomasă din România, pentru a produce energie electrică din dejecţii animale şi cereale.

Construită cu meseriaşi şi materiale din Germania, Cehia, America, Serbia, Polonia şi Austria, centrala acoperă necesarul de consum al primăriilor Săcueni şi Diosig, al Consiliului Judeţean Bihor şi instituţiilor subordonate acestuia.

Ilie vrea chirie!

Primarul Ilie Bolojan a convins Consiliul Municipal să majoreze chiriile partidelor, sindicatelor şi ONG-urilor, pentru a folosi încasările la reabilitarea faţadelor.

Începând din această lună, chiriaşii Primăriei, exceptând artiştii plastici, vor plăti tarife de 5 lei pe metrul pătrat, în ciuda opoziţiei UDMR, care - deţinând aproape 40% din spaţiile destinate partidelor - s-a împotrivit majorării.

Boală pe CAS

Managerul spitalului NewMedics, Dacian Foncea, se bate în justiţie să demonstreze că CAS Bihor împarte discreţionar banii asiguraţilor.

Foncea i-a reclamat la DNA pe fostul şi actualul director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Ionuţ Gheorghe şi Luciana Dorca, precum şi pe şefa Serviciului Contractări, Mirela Laza, şi a dat în judecată instituţia pentru anularea criteriilor de alocare a fondurilor "inventate" de cei trei.

PAF, şi frica dispare…

O bihoreancă îi învaţă pe francezi, dar nu numai pe ei, cum să-şi ajute copiii să scape de frică şi să-şi dezvolte creativitatea.

Fostă jurnalistă, devenită expertă în educaţie, Simona Iacob Le Roy s-a întors acasă pentru a-şi prezenta şi în Oradea metoda educativă care a dat roade în cazurile unor copii din toată lumea, numită Partnership Against Fear, adică PAF.

ORADEA NOASTRĂ

Unicat salvat

În centrul Oradiei, pe strada Iosif Vulcan, cu o latură deschisă spre malul Crişului Repede, casa Darvas - La Roche ascunde între zidurile sale farmecul de odinioară al oraşului. Vila ridicată pe trei niveluri, cu demisol, parter înalt şi etaj, a răbdat ani la rând furturi, distrugeri, mizerie şi nepăsare. Acum, i-a venit rândul să strălucească din nou.

Prima casă în stil secession vienez din oraş, operă a unor arhitecţi orădeni de la începutul secolului XX, fraţii Lászlo şi Jószef Vágó, imobilul va deveni primul muzeu Art Nouveau din ţară, un adevărat altar închinat artei arhitecturale...

Relaxare sub umbrele

Orădenii vor avea noi motive să se bucure de vară. În centrul oraşului vor apărea mai multe terase, unde va putea să se relaxeze orice doritor. Amplasamente locurilor de agrement sunt Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, străzile Vasile Alecsandri, Primăriei şi Independenţei, dar şi malurile Crişului Repede, unde vor răsări nu mai puţin de patru terase noi.

Preşedintele ANTREC Bihor, Maria Tătar: "Turistul nu vine în Bihor doar să bea şi să mănânce"

În anul 2000, Maria Tătar, specialistă cu experienţă în turism, a decis să contribuie la atragerea turiştilor în satele bihorene. A fondat filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, iar de atunci încearcă să convingă turiştii să petreacă timp cât mai mult în Bihor, cazându-se în pensiunile rurale de aici, pe care le promovează la târguri din ţară şi din străinătate.

Motorul turismului bihorean, spune Tătar, sunt staţiunile balneoclimaterice, frecventate deopotrivă de români şi străini. Turiştii ar mai vizita şi alte locuri din judeţ, dar multe le sunt greu accesibile din pricina drumurilor proaste, iar în unele se duc degeaba: proprietarii de pensiuni le oferă doar cazare şi masă. Şi prea puţine amintiri...

TIME OUT

Jucaţi-vă!

Că dezvoltă cartiere şi adună averi în Monopoly, că sunt colonişti care vor să stăpânească o insulă, agenţi secreţi în Rezistenţă ori, pur şi simplu, îşi testează creativitatea la Activity, orădenii sunt tot mai atraşi de aşa-numitele board games, adică jocurile de masă.

Mai nou, acestea nu sunt practicate doar acasă, ci şi în cafenele şi pub-uri care le pun la dispoziţie numeroase opţiuni. Fenomenul e în plin avânt, aşa că unul dintre aceste localuri s-a şi extins pentru a-şi putea primi toţi jucătorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON