Cei mai deştepţi dintre orădeni
Cu un IQ peste medie, cinci orădeni se numără printre cei mai inteligenţi oameni ai lumii. În premieră, BIHOREANUL le dezvăluie identităţile, după ce i-a strâns la un loc pe cei care fac parte din elitista organizaţie Mensa şi le-a scos la iveală poveştile şi preocupările, descoperind că în spatele minţilor geniale stau persoane obişnuite, cu existenţe şi dorinţe asemănătoare cu ale oamenilor normali.
Caz închis!
Dosarul penal legat de furtul celor 73 de kilograme de uraniu de la Ştei a rămas cu autori necunoscuţi şi a fost clasat, considerat lipsit de pericol social. În vreme ce procurorii au minimalizat incidentul nuclear, anchetele autorităţilor în domeniu au scos la iveală haosul care domnea în sucursala din Ştei a Companiei Naţionale a Uraniului şi s-au soldat cu sancţiuni pentru fostul director al punctului de lucru, Florin Dobra, care, acuzat de neglijenţă, şi-a dat în final demisia.
Ce ne-aduce (b)anul?
Anul 2013 aduce majorări de impozite, reduceri de personal în regiile locale şi noi împrumuturi. Consiliul Local va hotărî săptămâna aceasta triplarea majorării impozitelor de la 4% la 11%, iar oraşul se va împrumuta cu 40 milioane lei pentru cofinanţarea proiectelor europene începute, care vor transforma oraşul în şantier într-un an în care orădenii vor strânge cureaua pentru a rezista scumpirilor.
INTERVIUL BIHOREANULUI:
Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei: "Creştinismul este unul singur. Noi, oamenii, l-am sfâşiat"
Acum trei decenii, avea o viaţă dublă. Cine ar fi crezut că, odată ajuns acasă, tânărul inginer agronom îşi ia gentuţa cu "ustensilele" de preot şi, sfidând interdicţiile regimului, duce cuvântul Domnului în clandestinitate, prin căsuţe şi apartamente de bloc, celor care se încăpăţânau să ţină vie credinţa greco-catolică? Azi, la 55 de ani, inginerul din Târgu Mureş a strâns deja un deceniu şi jumătate "vechime în munca" de episcop.
La început de an, PS Virgil Bercea a povestit BIHOREANULUI cum a reuşit să crească în viaţă, împăcând Agronomia de la Cluj cu studiul teologiei în clandestinitate, mai apoi slujind ca preot "nelegitim", pentru ca după revoluţie să obţină nu doar un master şi un doctorat la Universitatea Urbaniană de la Roma, ci şi binecuvântarea Papei de a păstori, din 1996, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei.
"Privatizare" cu handicap
Singurul Centru pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi din Oradea va fi transferat unei fundaţii. Familiile orădene cu copii suferinzi de handicap grav acuză şefii DGASPC că le-au cerut să nu mai apeleze la serviciile Centrului, întrucât acesta va fi predat unui ONG fără obligaţia de a-i mai ajuta pe cei cu micuţi neinstituţionalizaţi.
Anul "giganţilor"
Dacă în 2012 fotbalul a adus din nou dezamăgiri, baschetul şi polo-ul orădean au avut un an fructuos. Poziţia fruntaşă în clasamentul Ligii Naţionale este o premieră în istoria echipei de baschet a CSM, care a devenit, prin numărul mare de spectatori atraşi, preferata publicului orădean.
TIME-OUT
Chemarea muzicii
Fără îndoială, Filarmonica nu se află printre primele alegeri ale tinerilor atunci când vine vorba de activităţi culurale. Asta deoarece, zice directorul Todor Albert, ei n-au fost nici măcar stimulaţi să "experimenteze" un astfel de concert. Pentru a-i atrage către muzica clasică, instituţia îi ademeneşte pe tineri cu promoţii şi reduceri la bilete, dar a pus în program şi concerte inedite, atractive, cu compoziţii celebre.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.