URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2018, 09:41

Nu mai e recursul, iar e recursul…

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Telenovela" admisibilităţii recursurilor în cauzele evaluabile în bani continuă, în sensul în care se pare că cei care au declarat recurs în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2018 au din nou o speranţă că aceste recursuri vor deveni admisibile.

Problema recursurilor în cauzele civile reflectă perfect degringolada care există astăzi în sistemul juridic românesc, asemănătoare celei care guvernează întreaga societate românească actuală.

Astfel, aşa cum am mai arătat, printr-o decizie publicată în 20 iulie 2017, Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a stabilit că se poate exercita recurs în toate cazurile evaluabile în bani şi nu doar în cele peste 1.000.000 de lei, cum era prevăzut în codul de procedură civilă.

Deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să se supraaglomereze în urma acestei decizii şi în contextul în care Ministerul Justiţiei era "ocupat" cu alte probleme şi nu a modificat legislaţia în materie, Instanţa Supremă a pronunţat două decizii de interpretare contrare legii în vigoare, prin care a stabilit că o mare parte a recursurilor vor fi judecate de curţile de apel, pe de-o parte, iar pe de altă parte că recursurile în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile.

Aşa cum arătam acum câteva luni, singura soluţie la acel moment era invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate cu privire la decizia Înaltei Curţi.

Între timp, însă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională o prevedere dintr-un proiect de lege pentru modificarea codului de procedură civilă, care relua prevederea din decizia de interpretare a Instanţei Supreme ce declara inadmisibile recursurile declarate în cauzele pornite anterior datei de 20 iulie 2017.

Deşi această decizie nu poate produce efecte în practică, fiind pronunţată cu privire la un proiect de lege şi nu la o lege în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat din nou Înalta Curte, cerându-i să pronunţe o nouă decizie interpretativă, motiv pentru care instanţele din România suspendă recursurile aflate pe rolul curţilor de apel până la o nouă decizie a Instanţei Supreme.

Culmea ar fi ca noua decizie să o contrazică pe cea veche. Însă, trăim în România aşa că...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON