URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2024, 12:55

Nu locuințe, ci loc de joacă! Protest în Oradea împotriva construirii unui bloc ANL în Dragoş Vodă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean se opune construirii unui bloc ANL cu 9 etaje pe amplasamentul unei fundaţii de imobil din strada Dragoş Vodă abandonate după căderea comunismului, așa cum hotărâse săptămâna trecută Consiliul Local Oradea. Reclamantul, care susţine că și vecinii sunt în asentimentul lui, spune că zona este şi aşa aglomerată, iar riveranii îşi doresc amenajarea unui loc de joacă pentru copii.

"Deja cartierul este plin!"

"Deja cartierul este plin de maşini, dacă ne trânteşte Primăria aici un bloc, va fi şi mai aglomerat. Dacă tot a doua familie din cele 50 de apartamente care urmează să fie construite va avea maşină, nu vom mai avea pe unde trece de ele", a reclamat BIHOREANULUI Alexandru Panaitescu, domiciliat în zonă.

Bărbatul susţine că viitoarea dezvoltare imobiliară va pune presiune pe reţelele din cartier. "Toată infrastructura de utilităţi de la apă şi curent la energie electrică a fost dimensionată pentru anii ʼ90 şi nu va face faţă unor noi construcţii", a spus riveranul.

De altfel, potrivit acestuia, fundaţia din beton existentă pe amplasament, abandonată la începutul anilor ʼ90, nu ar mai putea sta la baza unui bloc. "Eu nu văd cum ar putea fi ridicată o construcţie cu nouă etaje pe fundaţia unui bloc de mai bine de 30 de ani".

Riveranii vor spaţiu verde...

Pe amplasamentul de 2.500 metri pătraţi pus săptămâna trecută de Consiliul Local Oradea la dispoziţia ANL pentru construcţia unui bloc pentru tineri, riveranii sunt de părere că ar trebui amenajat un loc de joacă pentru copiii din zonă.

"În momentul de faţă fundaţia veche ocupă cam un sfert din amplasament, iar alte trei sferturi din teren este spaţiu verde. Aici s-ar potrivi cel mai bine un loc de joacă pentru copii, fiindcă nu prea există în zonă", a propus Alexandru Panaitescu.

"În anul 2010, când a fost în zonă pentru a le cere riveranilor acceptul pentru amenajarea a 600 locuri de parcare, fostul primar Ilie Bolojan promitea că aici va fi spaţiu verde. Acum, că s-a schimbat destinaţia amplasamentului, nu ne-a mai consultat nimeni", a protestat orădeanul.

De altfel, acesta a depus la Primăria Oradea o plângere prin care şi-a susţinut punctul de vedere încă din toamna anului trecut, când au apărut primele zvonuri legate de intenţia mobilării amplasamentului cu un bloc ANL. "Nu am primit niciodată niciun răspuns, doar am aflat din presă că se va face aici bloc", a spus Panaitescu.

Bloc doreau să ridice comuniştii...

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii municipalităţii spun că încă de pe vremea comunismului amplasamentul din strada Dragoş Vodă urma să fie mobilat cu imobile.

"Acolo erau proiectate blocuri încă de pe vremea comunismului, una dintre fundaţii fiind deja turnată. Acesta este şi motivul pentru care Primăria a pus amplasamentul la dispoziţia ANL pentru amenajarea de locuinţe pentru tineri", a spus Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu.

Potrivit directorului, fundaţia urmează să fie expertizată, iar specialiştii vor decide dacă viitorul imobil va putea fi ridicat deasupra acesteia sau constructorul va turna o alta.

"Urmează să se facă Studiul de Fezabilitate al investiţiei, să se expertizeze tehnic vechea fundaţie, să se facă proiectul imobilului şi abia apoi se vor face demersuri pentru obţinerea Autorizaţiei de Construcţie", a declarat Popa.

... şi bloc vrea şi Primăria Oradea

La rândul său, primarul Florin Birta este convins că amenajarea unui bloc ANL este cea mai bună soluţie pentru amplasamentul în discuţie.

"Spaţiu verde ori loc de joacă putem amenaja şi altundeva în apropiere, dar locuinţe nu avem unde să construim în zonă, în condiţiile în care Primăria are peste 300 de cereri de locuinţe de la tineri şi nici un bloc ANL disponibil", a explicat Birta.

Potrivit edilului, municipalitatea orădeană nu are de ales. "Putem să punem acest amplasament la dispoziţia ANL care să construiască un bloc pentru tineri orădeni printr-o investiţie de circa 3 milioane euro sau să vedem astfel de blocuri construite prin judeţ în localităţi ca Mişca sau Şimian", a spus primarul.

De altfel, municipalitatea şi-ar fi dorit chiar construcţia a două blocuri în zonă. "Pe acel amplasament am discutat cu reprezentanţii ANL pentru amenajarea unui bloc pentru tineri şi a unuia cu locuinţe de serviciu (n.r. pentru funcţionarii publici). În final, a fost aprobat şi prins în lista sinteză doar imobilul pentru tineri", a spus Birta.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptată săptămâna trecută, ANL se va ocupa de construcţia blocului din strada Dragoş Vodă, în timp ce municipalitatea orădeană va suporta costurile cu proiectarea şi execuţia utilităţilor necesare pentru acesta.

Ultimul bloc ANL construit în Oradea, situat pe strada Balogh István din zona Calea Aradului, a fost dat în folosinţă în anul 2018.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sa facă petiție și sa se opună pana în pânzele albe
Dacă tot ne comparăm cu Clujul sa nu facem aceleași greșeli și sa ajungem la aglomerarea blocurilor ca în Cluj sau Florești
Postat 09 Februarie 2024, 20:09 de CivisUlpianum
vasi/adi13 aka KP aka Mihăiță aka Petre93 aka Maikeltroll și alta propagandă mai nou Sanduboschetaru
Bine ca o venit Bolojan in 2008 ca altfel aveam și acum CAI în centru, pe Maniu, Cuza Vodă, Primăriei si adiacente ::::)))) Vladimirescu etc
Postat 08 Februarie 2024, 21:27 de Sandu2100
vasi/adi13
Ai parc pe malul Crisului, poți sa mergi la Silvaș rapid, în Gutenberg rapid. Dar sunt persoane care așteaptă un apartament, ai doctori rezidenți care trebuie stimulați, între timp in centru e plin de ne-stimulati.
Postat 08 Februarie 2024, 21:23 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Nu te auzi cat esti de penibil, prost gramada, ce ineptii vorbesti. Tu faci antipropaganda, tu crezi ca faci propaganda, dar mai tare te uraste lumea
Postat 08 Februarie 2024, 16:40 de vasi13
Felicitari primăriei
Trebuie locuințe ANL in Oradea, sunt muzicale aștepta, propun ca primaria sa cumpere blocuri gata făcute și sa le ofere persoanelor care au nevoie + un 2 locuri de muncă.
Postat 07 Februarie 2024, 21:21 de Sandu2100
alt rahat al primariei
Lasa ca se face blocul, apoi in purul stil al primarie, o sa demoleze casele din zona pentru a face parc, motivand ca e dorinta locuitorilor.
Postat 07 Februarie 2024, 19:39 de sanduivanov
Deci Ceausescu dorea bloc acolo, atunci bloc sa fie
Iar Birta pluseaza ca e singurul loc disponibil din oras pt. ANL, altfel va fi construit in Simian. Fascinanta adunatura de neuroni stingheri.
Postat 07 Februarie 2024, 14:46 de Nufarul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON