URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2024, 17:25

Nu faceți politică! Sfântul Sinod al BOR le transmite preoților să nu se implice în campaniile electorale

Nu faceți politică! Sfântul Sinod al BOR le transmite preoților să nu se implice în campaniile electorale (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a publicat un îndreptar în anul alegerilor care arată că preoţii sunt obligaţi să se abţină de la orice implicare politică în declaraţiile publice sau în activitatea lor, exprimându-și opţiunile politice doar prin propriul vot.

Documentul intitulat "Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral" a fost emis în contextul alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale care vor avea loc în acest an în România. Acesta a fost aprobat printr-o hotărâre sinodală în 29 februarie şi publicat duminică pe Basilica.ro.

În esenţă, preoţilor li se interzice să vorbească despre orientările sale politice sau să facă orice fel de campanie electorală pentru vreun partid sau vreun candidat. Preoții nu pot participa la activităţi politice partizane, nu se pot afilia unor partide politice sau candida. 

„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR, publicat pe Basilica.ro.

În plus, în acelaşi îndreptar se menţionează că a rămas în vigoare şi hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care se stipulează că, printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericală se numără şi aceea de "a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti", iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să fie membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, dar și să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători, precum și să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.

Hotărârea Sfântului Sinod mai prevede ca monahul sau clericul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie şi astfel va fi obligat să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală ori viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Documentul publicat duminică mai arată că există şi anumite excepţii de la reguli. Concret, în cazul în care nu există candidaţi laici ortodocşi calificaţi şi orientaţi către valorile bisericii, preoţii şi diaconii pot candida ca independenţi pentru poziţii de consilieri locali şi judeţeni. Această aprobare este, însă, supusă unei analize şi aprobări din partea conducătorilor de eparhii, mitropolii și patriarhie şi poate fi retrasă în cazul în care cel vizat nu îndeplineşte cerinţele mandatului sau încalcă neutralitatea politică.

În plus, preoţii şi diaconii care obţin aprobarea de a candida sunt suspendaţi de la slujire pe durata campaniei electorale pentru a evita orice suspiciune de utilizare a influenţei bisericeşti în scopuri politice. Aceştia sunt obligaţi să respecte legislaţia electorală şi să se abţină de la folosirea lăcaşurilor de cult în scopuri electorale.

În final, Sfântul Sinod reaminteşte că Biserica Ortodoxă Română nu susţine niciun partid politic sau ideologie politică şi încurajează cetăţenii să-şi aleagă liderii în funcţie de binele comun şi valorile creştine.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON