URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2024, 18:07

Noutate pe piața muncii: Persoanele fizice pot angaja oameni care să-i ajute cu treburile casnice, plătindu-i cu tichete special emise

Noutate pe piața muncii: Persoanele fizice pot angaja oameni care să-i ajute cu treburile casnice, plătindu-i cu tichete special emise (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai nevoie de sprijin la curățenia casei sau la întreținerea grădinii? De acum încolo, poți angaja persoane care să te ajute, chiar dacă nu ai firmă!

Ministerul Muncii a anunțat că persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice, recompensă ce se va face sub forma unor tichete valorice.

Ce activități sunt acceptate

Prestator casnic poate fi orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Activitățile pe care le poate presta o asemenea persoană țin exclusiv de gospodărie: curățenie, făcut mâncare, aranjarea și servirea mesei, spălatul vaselor, hrănirea și îngrijirea animalelor, realizarea de cumpărături, spălat de covoare, geamuri, rufe, plantarea de pomi, arbuști, flori, răsaduri sau curățarea grădinii.

Înțelegerea între proprietarul gospodăriei și prestatorul casnic poate fi doar verbală și tot ei decid numărul de ore lucrate, dar nu mai mult de 12 ore pe zi pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste între 16 și 18 ani, și plata aferentă. Atenție, însă: plata nu se va face cu bani cash, ci cu tichete valorice anume lansate de Ministerul Muncii.

O formă de asigurare

Fiecare tichet are o valoare de 15 lei și este purtător de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. „Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți”, a transmis Ministerul Muncii.

Un prestator casnic care cumulează 85 de tichete într-o lună, în valoare de 1.275 de lei/lună, va beneficia de asigurări de pensie și sănătate, chiar dacă nu are un contract de muncă încheiat.

Tichetele pot fi cumpărate de pe o platformă anume lansată de Minister, tichete.anofm.ro, sau de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Similar, tichetele pot fi schimbate în bani la AJOFM sau online, pe același site tichete.anofm.ro.

„Avem deja tichetele disponibile pentru cei care doresc să le achiziționeze de la noi”, a precizat pentru BIHOREANUL directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Întâlnire între cerere și ofertă

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice are și o altă funcție: facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. „Beneficiarii pot posta în secțiunea «Marketplace» serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice”, a precizat Ministerul.

Merită spus și că tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus de patroni către propriii angajați. „La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se pote
achiziționa și alcool pe tichete? Întreb pentru un prieten.
Postat 24 Aprilie 2024, 13:50 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON