Ai nevoie de sprijin la curățenia casei sau la întreținerea grădinii? De acum încolo, poți angaja persoane care să te ajute, chiar dacă nu ai firmă!
Ministerul Muncii a anunțat că persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice, recompensă ce se va face sub forma unor tichete valorice.
Ce activități sunt acceptate
Prestator casnic poate fi orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.
Activitățile pe care le poate presta o asemenea persoană țin exclusiv de gospodărie: curățenie, făcut mâncare, aranjarea și servirea mesei, spălatul vaselor, hrănirea și îngrijirea animalelor, realizarea de cumpărături, spălat de covoare, geamuri, rufe, plantarea de pomi, arbuști, flori, răsaduri sau curățarea grădinii.
Înțelegerea între proprietarul gospodăriei și prestatorul casnic poate fi doar verbală și tot ei decid numărul de ore lucrate, dar nu mai mult de 12 ore pe zi pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste între 16 și 18 ani, și plata aferentă. Atenție, însă: plata nu se va face cu bani cash, ci cu tichete valorice anume lansate de Ministerul Muncii.
O formă de asigurare
Fiecare tichet are o valoare de 15 lei și este purtător de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. „Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți”, a transmis Ministerul Muncii.
Un prestator casnic care cumulează 85 de tichete într-o lună, în valoare de 1.275 de lei/lună, va beneficia de asigurări de pensie și sănătate, chiar dacă nu are un contract de muncă încheiat.
Tichetele pot fi cumpărate de pe o platformă anume lansată de Minister, tichete.anofm.ro, sau de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Similar, tichetele pot fi schimbate în bani la AJOFM sau online, pe același site tichete.anofm.ro.
„Avem deja tichetele disponibile pentru cei care doresc să le achiziționeze de la noi”, a precizat pentru BIHOREANUL directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.
Întâlnire între cerere și ofertă
Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice are și o altă funcție: facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. „Beneficiarii pot posta în secțiunea «Marketplace» serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice”, a precizat Ministerul.
Merită spus și că tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus de patroni către propriii angajați. „La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete”, se mai arată în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.