URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2020, 18:23

Noul terminal al Aeroportului din Oradea e gata. Pásztor: Constructorii au fost penalizaţi pentru întârzieri 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la construcţia şi dotarea noului terminal al Aeroportului Internaţional Oradea au fost finalizate, a precizat, marţi, la solicitarea BIHOREANULUI, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, care a adăugat că asocierea care a câştigat licitaţia, formată din UTI Grup şi Eldiclau, a fost penalizată pentru întâzierea cu care a finalizat investiţia, cu "suma maximă", de 3,2 milioane lei. 

Întârziere de aproape 2 ani

"Terminalul este gata. În urmă cu trei zile am avut o discuţie cu directoarea (n.r. – directoarea interimară a Aeroportului, Claudia Baran). Mai trebuia să fie schimbată o singură uşă. Instalaţiile, certificatele sunt verificate, sunt în perfectă regulă", a declarat Pásztor.

Conform contractului, terminalul - o investiţie de circa 21,8 milioane lei - trebuia să fie gata încă din toamna anului 2018, însă finalizarea lucrărilor a tot fost amânată. "Încă de pe vremea vechiului Consiliu de Administraţie al Aeroportului am decis penalizarea constructorului cu 3,2 milioane lei. Practic, au fost plătiţi 3,2 milioane lei mai puţin. Ei (n.r. – asocierea câştigătoare) sunt supăraţi şi probabil ne vor da în judecată, vor merge pe calea juridică, dar decizia este conform contractului", a precizat şeful CJ Bihor. 

Lucrări la drumuri

Investiţiile la Aeroportul Oradea nu sunt încă finalizate în totalitate. Se lucrează în această perioadă la realizarea racordului aerogării la Drumul Naţional 79, precum şi la unele drumuri de legătură în curtea aeroportului.

Investiţia se ridică la 21,8 milioane lei, cu TVA, fiind realizată de firma Drumuri Bihor. 

"Suntem pe finish, avem speranţa că şi aceste lucrări vor fi gata în august şi recepţionăm tot. Ne mai trebuiesc avioanele", a spus Pásztor Sándor, spunând că se lucrează "cot la cot" cu Primăria pentru atragerea unor operatori aerieni la Oradea. 

Consiliu de Administraţie... tot provizoriu

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi a Consiliului Judeţean Bihor a fost aprobată cu unanimitate hotărârea privind prelungirea cu încă patru luni a mandatelor provizorii ale membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Oradea. Este vorba despre Gheorghe Răcaru (fost director general al companiei Blue Air), în calitate de preşedinte CA şi reprezentant al Primăriei Oradea, Tudor Jidav, reprezentant al CJ Bihor, Răzvan Horga, reprezentant al marilor operatori din turism, Dan Adrian Popuş, reprezentant al companiilor care îşi desfac produsele pe pieţele externe şi Alexandru Pop, reprezentant al marilor operatori din zona comerţ. 

În noul mandat a fost introdusă, la propunerea vicepreşedintelui CJ Ioan Mang, obligativitatea organizării de către CA-ul provizoriu a unui concurs pentru a desemna membrii "plini" ai Consiliului de Administraţie, pentru ca, apoi, acesta să poată organiza concurs pentru un manager al Aeroportului. După cum se ştie, aerogara este condusă de un interimar, Claudia Baran. 

Pe de altă parte, a fost aprobată şi o nouă organigramă a Aeroportului. "Este o situaţie neplăcută peste tot în lume, aeroporturile sunt pe marginea prăpastiei. Aeroportul a propus reducerea a opt posturi, dintre care doar unul era vacant, restul fiind reduceri efective de personal", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, Pásztor Sándor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Seth
Pasztor și Mangosi au încărcat avioanele la debrecen
Postat 01 Iulie 2020, 22:20 de Sandu2100
mda...
Excelenta stire, acum mai ramane sa anunte la fiecare doua saptamani cate o cursa noua. Stai, zici ca a mai fost chestia asta?
Postat 01 Iulie 2020, 13:28 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON