URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2016, 19:33

Noul Senat al Universităţii a fost validat. Curilă este preşedinte interimar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După două încercări eşuate din lipsă de cvorum, senatorii Universităţii din Oradea pentru mandatul 2016-2020 au fost validaţi de vechii lor omologi.

Reuniţi luni în şedinţă, senatorii din mandatul 2012-2016 au validat mandatele noilor senatori, aleşi în urma scrutinului din 27 ianuarie. Apoi, cei care nu au mai candidat sau nu au obţinut un nou mandat au părăsit sala de şedinţă, iar Senatul a avut prima şedinţă în noua componenţă.

Prima discuţie a noului Senat a fost legată de liderul structurii. Preşedinte în mandatul 2012-2016 şi aspirant la un nou mandat în fruntea forului, Sorin Curilă a condus şi şedinţa noului Senat şi le-a transmis colegilor săi un punct de vedere al preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, care a arătat că acelaşi Curilă ar trebui să rămână preşedinte interimar. Herchi a invocat articolul 19 din Regulamentul de organizare a alegerilor în Universitate care prevede că până la validarea persoanelor din conducerea structurilor instituţiei, funcţia este păstrată interimar de cei aflaţi în funcţie la declanşarea lor. Astfel, până pe 18 aprilie, când senatorii îşi vor alege preşedintele, Herchi a spus că Sorin Curilă trebuie să deţină interimar funcţia. Propunerea a fost supusă la vot şi aprobată de noii senatori.

Totuşi, senatorii nu au păstrat toată conducerea vechiului Senat. Pe lângă preşedinte, forul era condus de cancelarul Vasile-Aurel Căuş, de un Birou Permanent al Senatului şi mai multe comisii prezidate de diverşi senatori. "Nu s-a votat întreaga structură de conducere, ci doar persoana preşedintelui. Nu ştiu să vă explic de ce, a fost propunerea preşedintelui BEU, eu am fost mai mult spectator", a explicat Curilă pentru BIHOREANUL. Cum senatorii nu au ripostat, Senatul are acum doar preşedinte interimar.

În schimb, fostul cancelar le-a propus colegilor săi să voteze modificarea calendarului de alegeri, astfel încât senatorii să-şi voteze preşedintele mai repede de 18 aprilie, când este programată şedinţa de alegeri. "În conformitate cu legea, este atribuţia Senatului să îşi aleagă preşedintele şi am propus data de 14 martie ca acest for să intre cât mai repede în stare de legitimitate", a explicat Căuş pentru BIHOREANUL. Propunerea nu a adunat suficiente voturi pentru a fi aprobată, astfel că noul preşedinte al Senatului va fi ales pe 18 aprilie.

În aceeaşi şedinţă, Senatul Universităţii şi-a format o comisie de constatare a posibilelor incompatibilităţi din rândul noilor membri. Această misiune o au acum Ştefan Herchi, Diana Cîrmaciu, Ionel Cioară, Narcis Vîlceanu, Sorin Curilă şi doi studenţi senatori.

"Până acum, am constatat incompatibilitatea a trei senatori: Ioana Josan, care este director de departament, Simona Bodog, prodecan, şi Marcela Prada, prorector", a precizat Curilă. Conform Cartei Universităţii, cele trei au 15 zile la dispoziţie de la validarea mandatelor de senatori să opteze dacă rămân în for sau preferă funcţia executivă. Raportul comisiei va fi prezentat în următoarea şedinţă de Senat, programată pentru data de 21 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
curila si louis de funes
Curila poate fi oricind socotit o copie trista dar necomica a lui Lous de Funes. Vai de capul U. Oradea daca are un asa presedinte de Senat.
Postat 23 Februarie 2016, 21:08 de andreimagheru
CURILOII
Curiloii sa stea dracului in banca lor.Atat Curiloiu si Curileasa(nevastasa de la Ghibu) sa nu se mai bage in treburi de oameni mari.Sa se joace eventual cu fiicasa, ca in rest nu-s buni de nimic.Doar sa ciupeasca bani de unde li se da voie.Rusine!!!
Postat 23 Februarie 2016, 09:10 de adevarat
Pacaliciul Curila
Curila-un Pacalici. O minte pitica. Atit si nimic mai mult. Inca un pas spre dezastru. Inca un semn ca nu se va schimba nimic. Si ca Universitatea din Oradea va fi tot Universitatea Maghiar.
Postat 23 Februarie 2016, 02:04 de andreimagheru
Nici vorba de incompatibilitate la Universitatea de pe Peta ...
Cum sa fie incompatibile Ioana Josan fiica fostului prorector Nicolae Josan, Simona Bodoc sotia decanului Florin Bodoc si Marcela Prada sora directoarei de la calculatoare Dana Popescu. Fara indoiala toate s-au ajuns pe propria valoare ... Ioana Josan poate fi si senator si director de departament, Somona Bodoc poate fi si senator si prodecan, Marcela Prada poate fi si senator si prorector. Ele si propun si aproba, ca asa-i in tenis, la Universitatea de pe Peta. Dar de ce toate sunt femei? Oare cine or fi barbatii puternici din spatele lor, cei de acasa sau cei de la servici?
Postat 22 Februarie 2016, 21:39 de cantaretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON