După două încercări eşuate din lipsă de cvorum, senatorii Universităţii din Oradea pentru mandatul 2016-2020 au fost validaţi de vechii lor omologi.
Reuniţi luni în şedinţă, senatorii din mandatul 2012-2016 au validat mandatele noilor senatori, aleşi în urma scrutinului din 27 ianuarie. Apoi, cei care nu au mai candidat sau nu au obţinut un nou mandat au părăsit sala de şedinţă, iar Senatul a avut prima şedinţă în noua componenţă.
Prima discuţie a noului Senat a fost legată de liderul structurii. Preşedinte în mandatul 2012-2016 şi aspirant la un nou mandat în fruntea forului, Sorin Curilă a condus şi şedinţa noului Senat şi le-a transmis colegilor săi un punct de vedere al preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, care a arătat că acelaşi Curilă ar trebui să rămână preşedinte interimar. Herchi a invocat articolul 19 din Regulamentul de organizare a alegerilor în Universitate care prevede că până la validarea persoanelor din conducerea structurilor instituţiei, funcţia este păstrată interimar de cei aflaţi în funcţie la declanşarea lor. Astfel, până pe 18 aprilie, când senatorii îşi vor alege preşedintele, Herchi a spus că Sorin Curilă trebuie să deţină interimar funcţia. Propunerea a fost supusă la vot şi aprobată de noii senatori.
Totuşi, senatorii nu au păstrat toată conducerea vechiului Senat. Pe lângă preşedinte, forul era condus de cancelarul Vasile-Aurel Căuş, de un Birou Permanent al Senatului şi mai multe comisii prezidate de diverşi senatori. "Nu s-a votat întreaga structură de conducere, ci doar persoana preşedintelui. Nu ştiu să vă explic de ce, a fost propunerea preşedintelui BEU, eu am fost mai mult spectator", a explicat Curilă pentru BIHOREANUL. Cum senatorii nu au ripostat, Senatul are acum doar preşedinte interimar.
În schimb, fostul cancelar le-a propus colegilor săi să voteze modificarea calendarului de alegeri, astfel încât senatorii să-şi voteze preşedintele mai repede de 18 aprilie, când este programată şedinţa de alegeri. "În conformitate cu legea, este atribuţia Senatului să îşi aleagă preşedintele şi am propus data de 14 martie ca acest for să intre cât mai repede în stare de legitimitate", a explicat Căuş pentru BIHOREANUL. Propunerea nu a adunat suficiente voturi pentru a fi aprobată, astfel că noul preşedinte al Senatului va fi ales pe 18 aprilie.
În aceeaşi şedinţă, Senatul Universităţii şi-a format o comisie de constatare a posibilelor incompatibilităţi din rândul noilor membri. Această misiune o au acum Ştefan Herchi, Diana Cîrmaciu, Ionel Cioară, Narcis Vîlceanu, Sorin Curilă şi doi studenţi senatori.
"Până acum, am constatat incompatibilitatea a trei senatori: Ioana Josan, care este director de departament, Simona Bodog, prodecan, şi Marcela Prada, prorector", a precizat Curilă. Conform Cartei Universităţii, cele trei au 15 zile la dispoziţie de la validarea mandatelor de senatori să opteze dacă rămân în for sau preferă funcţia executivă. Raportul comisiei va fi prezentat în următoarea şedinţă de Senat, programată pentru data de 21 martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.