URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2017, 10:33

Noul prefect

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1996 încoace am prins mai bine de o duzină de prefecţi de toate felurile. De la ridicolul Dan Bălaş până la efemeri de avarie precum Valerian Ţibu ori Lucian Silaghi, tustrei ţărănişti. De la PDSR-istul "de omenie" Florian Serac, hârşâit şi hâtru deopotrivă, la împiedicatul său tovarăş de partid Ghiţă "Camdeodată" Sârb.

De la maleabilul Gavrilă Ghilea, obligat de-ai lui să apere măsuri nepopulare în care nu credea (precum tăierea salariilor) la consecventul Ilie Bolojan, care îşi uimea subalternii plecând abia seara de la muncă (ba încă fără plocoane prin portbagaj) şi ambiţiosul Claudiu Pop, care şi-a depăşit cu mult condiţia de start, mânat de orgoliul foarte sănătos de a lăsa ceva în urma lui- un drum mai bun, o pasarelă...

Pe noul prefect Ioan Mihaiu e prematur, fireşte, să-l fixăm într-un cadru, dar câteva elemente ce-i pot prefigura prestaţia viitoare a furnizat chiar el în interviul "de prezentare" pe care BIHOREANUL i l-a solicitat insistent după surprinzătoarea sa numire (şi pe care, trebuie spus, l-a amânat până a avut ceva de spus). În primul rând, aş zice că, deşi promovat contra voinţei sale, oarecum "represiv" (pentru sancţionarea predecesorului mult prea autonom faţă de Partid), Mihaiu nu pare totuşi dispus nici să "închidă" Prefectura, nici s-o transforme în unealtă de război politic. Apoi, tocmai fiindcă nu vine de nicăieri şi nu-i nici el total dependent, are şansa de a fi mai degrabă un "tehnocrat" prudent decât un obedient gata să răspundă la comenzi de nemărturisit.

Un handicap major este "garantarea" de către un PSD mai agresiv şi haotic ca oricând (detaliu greu de trecut cu vederea), iar altul că a fost propulsat într-o perioadă de maximă instabilitate, de către şeful de faţadă al unui guvern răsturnat de propriul partid (Sorin Grindeanu), pentru ca acum să-l reprezinte pe un altul (Mihai Tudose), încă şi mai slab, mai peticit şi mai vulnerabil, gata oricând să fie sacrificat pe modelul deja patentat.

Cu toate acestea, noul prefect merită apreciat pentru că, în loc să facă "drifturi", să demareze în trombă stârnind colbul pentru a face spectacol, s-a pus pe treabă cuminte, la firul ierbii, luând la pas serviciile din subordine, nu chemându-le şefii la raport. Modestia de a admite că încă trebuie să înveţi şi la vârsta de 50 de ani (din care 15 trăiţi ca şef) şi că nu poţi face nimic bun dacă în prealabil nu te documentezi eu o consider de bun augur, la fel şi promisiunea că nu va arunca la coş un act, un proiect, doar pentru că poartă ştampilă rotundă în locul uneia ovale.

Nu ştiu cât de mult poate conta un prefect în încercarea de a recupera înapoieri "istorice", cum spune Mihaiu că-şi doreşte în cazul Autostrăzii, dar disponibilitatea pe care şi-o declară este şi ea de salutat. În fond, într-o perioadă a ignoranţei, relei-credinţe şi arivismului, o fărâmă de bun-simţ merită recunoscută şi, de ce nu, încurajată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
erty
cam blandut cu dl ghilea mr. cris
Postat 21 Iulie 2017, 19:44 de omul_din_ombuds
Se poate așa ceva?;?
Ați uitat să îl amintiți - se poate oare așa ceva, domnule Abrudan?!? - printre foștii prefecți pe "Marele Frate"...
Postat 20 Iulie 2017, 09:34 de Danutz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON