URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
02 Ianuarie 2016, 11:30

Noul Cod fiscal a intrat în vigoare. Veștile bune și veștile proaste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare. Cel puţin teoretic, ar trebui să aducă ieftiniri. Scade Taxa pe Valoare Adăugată de la 24 la 20 la sută. Scade acciza la băuturi alcoolice şi dispar accizele la cafea şi produse de lux. În schimb, creşte acciza pentru tutun, scrie digi24.ro.

Reducerea TVA cu patru puncte procentuale se traduce printr-o scădere cu puţin peste 3 la sută a preţurilor. O ieftinire nesemnificativă, spun consultanţii. "În cazul în care vorbim de cantităţi foarte mari, discutăm de revânzători sau engrosişti, atunci o reducere de 3% poate fi ceva semnificativ, dar pentru clientul final nu", spune Cătălina Aldea, consultant fiscal. "Este o chestiune de imagine, nu se va reflecta în vânzări", adaugă ea.

O primă ieftinire, datorată reducerii TVA, s-a simţit la benzină şi la motorină. Numai că pentru mulţi şoferi, ieftinirea, între 5 şi 10 lei la un plin, este nesemnificativă. Aşa că aşteaptă să fie eliminată supraacciza introdusă de guvern în 2014. Asta se va întâmpla, însă, abia anul viitor. 

Noul an vine şi cu taxe mai puţine. Din noul Cod fiscal a dispărut acciza pentru cafea. A fost eliminată acciza de 4 lei pe kilogramul de cafea solubilă. Înseamnă că pentru un pachet este echivalentul a 1 leu.

Totodată, a fost eliminată şi acciza pentru iahturi, maşini cu motoare de peste trei litri şi blănuri. Această taxă pe produse de lux a fost introdusă în 2013 pentru a compensa scăderea veniturilor la buget, după reducerea TVA la pâine.

Şi preţurile băuturilor alcoolice sunt mai mici. Acciza care trebuie plătită statului de producătorii de alcool s-a redus de la 1 ianuarie cu 1.400 de lei pe hectolitrul de alcool.

2016 însă cu veşti proaste pentru fumători. Acciza la tutun se majorează cu 18 lei pe mia de ţigarete, iar analiştii se aşteaptă la scumpirea pachetului de ţigări cu cel puţin 30 de bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON