URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2021, 20:40

Noua tulpină a Covid-19 a ajuns în Europa. Varianta a apărut în Africa de Sud şi are multe mutaţii (VIDEO)

Noua tulpină a Covid-19 a ajuns în Europa. Varianta a apărut în Africa de Sud şi are multe mutaţii (VIDEO) (sursa foto: Leon Neal / Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un caz de îmbolnăvire cu noua variantă de Covid-19, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost identificat în Belgia, a declarat vineri ministrul Sănătăţii Frank Vandenbroucke. Este primul caz de infecţie cu această nouă tulpină a coronavirusului detectat în Europa, iar autorităţile se pregătesc să introducă restricţii de circulaţie.

Primul caz în Europa

"Avem un caz confirmat al acestei variante. Este vorba despre cineva venit din străinătate, care a fost testat pozitiv pe 22 noiembrie şi care nu a fost vaccinat", a declarat Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă, conform Hotnews.ro.

Noua variantă este potenţial foarte contagioasă, scrie presa internaţională. Varianta B.1.1.529 nu este încă destul de studiată, au transmis reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care s-au reunit, vineri, pentru a evalua situaţia epidemiologică ca urmare a identificării noii variante.

Aceasta va fi denumită cu litera grecească Omicron, relatează Reuters. "Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare", a transmis grupul de experţi însărcinat de OMS să monitorizeze evoluţia Covid-19.

Cu multe mutaţii

Hotnews.ro scrie că varianta Omicron are 32 de mutaţii în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu faţă de numărul asociat cu varianta Delta, conform sursei citate.

Cu toate îngrijorările pe care această variantă le aduce în comunităţii ştiinţifice globale, oamenii de ştiinţă sud-africani spun că "avem toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului".

Expertul OMS Maria van Kerkhove a precizat că noua variantă semnalată de colegii din Africa de Sud este analizată pentru a înţelege impactul noilor mutaţii asupra imunităţii şi a vaccinurilor. "Va dura câteva săptămâni până vom înţelege care este impactul acestei variante. Lumea trebuie să înţeleagă că, cu cât circulă mai mult acest virus, cu atât există un risc mai mare să dezvolte mutaţii. Ţine de fiecare dintre noi să facem ceva pentru a limita răspândirea virusului şi pentru a ne proteja. De aceea, vaccinaţi-vă!", a declarat epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.

Reprezentanta OMS a mai afirmat că, deşi nu se cunosc foarte multe despre varianta africană, ceea ce se ştie sigur este că aceasta are multe mutaţii, iar asta ar putea modifica ce impact are virusul asupra organismului.

Restricţii de circulaţie

Reacţionând imediat, autorităţile din mai multe zone ale lumii, inclusiv cele de la nivelul Uniunii Europene, propun sau chiar iau măsuri, pentru a evita răspândirea noii variante. Una dintre acestea ar fi suspendarea zborurilor spre zona de sud a Africii. 

Concret, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că propune statelor membre suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii către Uniunea Europeană din cauza variantei B.1.1.529 a coronavirusului.​ "Luăm vestea despre noua variantă a COVID-19 foarte în serios, ştim că mutaţiile pot duce la apariţia şi răspândirea şi mai multor variante ce determină îngrijorare care s-ar putea răspândi la nivel mondial în decurs de câteva luni. Este important acum ca noi toţi din Europa să acţionăm foarte rapid, decisiv şi uniţi", a declarat Ursula von der Leyen.

De asemenea, Marea Britanie a anunţat suspendarea temporară a curselor aeriene spre şi dinspre Africa de sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini începând cu vineri noaptea, în timp ce persoanele care vin din aceste ţări sunt obligate să intre în carantină. La fel, Rusia introduce restricţii de călătorie pentru străinii din unele ţări africane.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Iaca si valul 5
https://www.cotidianul.ro/de-ce-loveste-valul-5-mai-ales-in-europa/
Postat 28 Noiembrie 2021, 00:25 de excalibur
CrisDumi aka KP
Mai taci amu, ca nu ai studiat tu medicina, nici macar nu ai trecut pe langa medicina
Postat 27 Noiembrie 2021, 17:27 de Sandu2100
Africa
Africa de Sud are circa 24% din populatie vaccinata cu schema completa. @excalibur: oare acolo chiar se numara decesele si se investigheaza cauza lor?
Postat 27 Noiembrie 2021, 13:18 de fvgit
albinutza
Uite cum au reusit africanii sa se vaccineze: [ https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-africa-are-putine-cazuri-si-decese-de-covid-in-ciuda-unei-rate-scazute-de-vaccinare-explicatiile-epidemiologilor-3823127 ]
Postat 27 Noiembrie 2021, 12:02 de excalibur
O
Mi s-ar fi părut interesant sa se spună pe cit la suta din populație au reușit sa o vaccineze medicii sud africani.
Postat 27 Noiembrie 2021, 11:48 de User anonimizat
Orice medic știe din școală că ...
... în timp de pandemie, epidemie sau cum s-ar mai chema, nu se vaccinează pentru că serurile specifice favorizează mutațiile. Vaccinurile sunt strict preventive, iar inocularea lor peste boală duce la creșterea exponențială a ratei de infectare. Doar niște ticăloși de medici, cumpărați de BigPharma pot contrazice acest aspect.
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:28 de KP
De acum ne vom saluta altfel, între noi.
În loc de Crăciun Fericit, An Nou Fericit, Paște Fericit, etc, etc ... ne vom ura Vaccin Fericit. Că atât de des vor trebui oamenii să se înțepe, anual, pentru ca BigPharma să cuantifice profit.
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:22 de KP
georgemarian
Asta stii tu ca esti in domeniu???
Postat 27 Noiembrie 2021, 01:15 de Sandu2100
Sandu2100
Sub 0,125%. Dar de la vaccin?
Postat 27 Noiembrie 2021, 01:14 de georgemarian
georgemarian
Cata populatie o sa moara pt ca nu au imunitate naturala??? Spor la infectat, moarte usoara iti doresc. Daca tot esti Virusolog
Postat 27 Noiembrie 2021, 00:08 de Sandu2100
Scenariu de film
Trecand peste faptul ca primele 4 persoane care au fost identificate cu varianta Omicron sunt persoane vaccinate, arata clar ineficienta vaccinului. Singurul aliat in acest moment pe care il avem este DOAR imunitatea naturala. Sa nu ne speriem nici de aceste manipulari cu variante deoarece s-a stiut de la bun inceput ca Africa era in urma cu vaccinarea (conform planului) si a trebuit sa "vina" si o varianta de acolo ca sa fie bine sa nu fie rau cu vaccinarea in Africa, sa recupereze fata de restul lumii. Totu-i regizat! Papusarii sunt marile familii de bogatasi. Pentru studii suplimentare recomand si: https://thecovidworld.com/ ca sa vedeti calitatea produselor lansate pe piata.
Postat 26 Noiembrie 2021, 23:12 de georgemarian
Vaccinurile care nu împiedică infectarea favorizează mutațiile
Pe scurt, când vaccinurile care nu oferă o imunitate robustă sunt utilizate în masă, atunci acestea permit virusurilor să muteze și să apară variante potențial periculoase. Atunci când utilizăm în exces un antibiotic care nu reușește să eradicheze bacteriile, se înmulțesc bacteriile rezistente la antibiotice. În același mod, utilizarea excesivă a unor vaccinuri care nu creează imunitate poate determina mutarea virusului în persoanele vaccinate, apărând astfel variante care ocolesc imunitatea indusă de vaccin. Și, după cum știm deja, vaccinurile anti-COVID nu previn infecția sau transmiterea, astfel, variantele create în persoanele vaccinate se vor răspândi, atacând atât persoanele vaccinatele, cât și pe cele nevaccinate. Această ipoteză a fost confirmată într-un studiu din 2015 [7], publicat în PLOS Biology, care a arătat că o „vaccinare imperfectă poate favoriza transmiterea de agenți patogeni extrem de virulenți”. Așa cum explică autorii [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516275/]: „Teoretic, se poate aștepta ca unele tipuri de vaccinuri să determine evoluția unor agenți patogeni mai virulenți (mai «agresivi»). Această idee rezultă din concepția că selecția naturală elimină tulpinile de agenți patogeni care sunt atât de «agresive» încât își ucid gazda și, prin urmare, pe ele însele. Vaccinurile care lasă gazdele să supraviețuiască, dar nu împiedică răspândirea agentului patogen relaxează această selecție, permițând apariția unor agenților patogeni mai agresivi. Acest tip de vaccin este adesea numit vaccin deficient. Atunci când vaccinurile previn transmiterea, așa cum este în cazul al aproape tuturor vaccinurile utilizate de om, acest tip de evoluție către variante cu virulență crescută este blocat. Dar, atunci când vaccinurile prezintă deficiențe, permițând, cel puțin într-o anumită măsură, transmiterea agenților patogeni, acestea pot crea condițiile ecologice care permit apariția și persistența de tulpini mai agresive. Această teorie a creat multe controverse atunci când a fost lansată pentru prima oară, cu peste un deceniu în urmă, dar aici ne referim la experimente legate de virusul bolii Marek la păsări de curte, experimente care arată că vaccinurile moderne comerciale cu deficiențe [„leaky”] pot avea exact acest efect: ele permit transmiterea ulterioară de tulpini care sunt altminteri prea letale pentru a persista. Astfel, utilizarea vaccinurilor cu deficiențe poate facilita evoluția tulpinilor patogene care pun gazdele nevaccinate la un risc mai mare de boală severă.” [ https://www.livescience.com/51682-vaccines-evolve-deadlier-viruses.html ]
Postat 26 Noiembrie 2021, 22:20 de excalibur
Avertisment
Dr. Geert Vanden Bossche, virusolog și expert în vaccinuri, fost angajat al GAVI (inițiativa globală privind vaccinarea) și al Fundației Bill & Melinda Gates, trage un semnal de alarmă împotriva injectării heirupiste a populației cu vaccinuri Covid neviabile, care nu vor duce pe termen lung decât la înmulțirea mutațiilor virusului. Vaccinarea în masă va genera variante de virus extrem de contagioase, afirmă specialistul. Tulpinele care apar peste noapte par să-l confirme, zilnic. Dr. Geert Vanden Bossche spune că prin vaccinarea tuturor cu un vaccin care nu împiedică transmiterea virusului, distrugem sistemul imunitar al oamenilor și pregătim scena pentru un dezastru global al sănătății omenirii... [ https://dryburgh.com/wp-content/uploads/2021/03/Geert_Vanden_Bossche_Open_Letter_WHO_March_6_2021.pdf ]
Postat 26 Noiembrie 2021, 22:12 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON