URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
23 Martie 2020, 22:05

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate (Sursa foto: Romaniatv.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat luni noi norme de testare pentru virusul COVID-19. De asemenea au mai fost transmise şi regulile de internare şi externare a pacienţilor bolnavi de coronavirus.

Recomandările au fost făcute în urma sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) se arată în comunicatul de presă trimis de INSP.

Vor avea prioritate la testare persoanele cu simptome, care au venit din străinătate, cei care au intrat în contact cu persoanele confirmate cu virusul COVID-19 şi prezintă simptome ale virusului, personal medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, cazuri de infecţie respiratorie acută severă care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele, şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare. 

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, persoanele care nu prezintă niciun simptom al virusului, dar care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, nu vor fi testate şi nici persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste doar dacă apar simptome în decursul izolării de 14 zile.

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu COVID-19 vor fi internate în spital.

Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute în interval de 24 de ore, din momentul în care medicul consideră că evoluţia pacientului permite externarea.

INSP mai precizează că România se află în prezent în stadiu pre-epidemic, cu cazuri de COVID-19 de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă.


Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare

În vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm:

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), ne-existand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea:

- Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
- Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personal medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă şi din TOATE spitalele;
- Persoane instituţionalizate simptomatice


 

2. Categorii de persoane care NU fac obiectul testarii:Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON