URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Martie 2020, 22:05

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate (Sursa foto: Romaniatv.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat luni noi norme de testare pentru virusul COVID-19. De asemenea au mai fost transmise şi regulile de internare şi externare a pacienţilor bolnavi de coronavirus.

Recomandările au fost făcute în urma sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) se arată în comunicatul de presă trimis de INSP.

Vor avea prioritate la testare persoanele cu simptome, care au venit din străinătate, cei care au intrat în contact cu persoanele confirmate cu virusul COVID-19 şi prezintă simptome ale virusului, personal medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, cazuri de infecţie respiratorie acută severă care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele, şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare. 

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, persoanele care nu prezintă niciun simptom al virusului, dar care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, nu vor fi testate şi nici persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste doar dacă apar simptome în decursul izolării de 14 zile.

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu COVID-19 vor fi internate în spital.

Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute în interval de 24 de ore, din momentul în care medicul consideră că evoluţia pacientului permite externarea.

INSP mai precizează că România se află în prezent în stadiu pre-epidemic, cu cazuri de COVID-19 de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă.


Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare

În vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm:

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), ne-existand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea:

- Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
- Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personal medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă şi din TOATE spitalele;
- Persoane instituţionalizate simptomatice


 

2. Categorii de persoane care NU fac obiectul testarii:Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON