URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2021, 09:01

Noile restricţii aduc şi NOI MODELE de declaraţii şi adeverinţe de angajator. Descarcă-le de aici!

Duminică intră în vigoare noi măsuri anti-Covid. Astfel, în localităţile în care rata de infectări depăşeşte 4 la mia de locuitori deplasarea este permisă numai până la ora 20 în zilele de weekend, restricția extinzându-se, la TOATE zilele săptămânii, acolo unde incidenţa depăşeşte 7,5.

Astfel, autorităţile au modificat şi formularele necesare pentru deplasările justificate, pe care le-a adaptat, în funcţie de situaţie.

Trei tipuri de declarații

Documentele, care pot fi descărcate şi din galeria acestui articol, au fost postate într-o secţiune dedicată, pe site-ul stirioficiale.ro.

Practic, sunt două tipuri de adeverinţe de la angajator și 3 tipuri de declaraţii pe propria răspundere, între primele două modele diferind doar ora.

Primul este modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului). În această situație, documentele sunt valabile pentru intervalul orar 22-05.

Cel de-al doilea model de documente se foloseşte pentru localităţile în care e depăşită rata de incidenţă de 4 la mie (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică), respectiv 7,5 la mie (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii). În această situaţie, atât declaraţia pe propria răspundere, cât şi adeverinţa de la angajator sunt valabile între orele 20 și 05.

De reţinut că ambele tipuri de declaraţii pe propria răspundere permit deplasarea în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă (inclusiv vaccinare), pentru achiziţionarea de medicamente, pentru îngrijirea / însoţirea copilului şi / sau asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru al familiei.

Formular pentru zonele în carantină

În premieră, autorităţile au emis formular separat pentru tranzitarea unei localităţi carantinate.

Mai exact este vorba despre o declaraţie pe propria răspundere care diferă de primele două. În acest tip de document utilizatorul îşi asumă că nu va staţiona în zona de carantină şi va respecta traseul indicat de autorităţi, dar şi să precizeze destinaţia finală a călătoriei.

Semnătură olografă, obligatorie

Este important de ştiut că absolut toate tipurile de declaraţii pe propria răspundere trebuie să aibă dată, să fie semnate olograf şi pot fi scrise şi de mână, cu condiţia să fie preluate datele din formularele oficiale.

De asemenea, declaraţia poate fi stocată pe dispozitive electronice şi prezentată astfel autorităţilor, cu condiţia ca documentul să fie semnat olograf.

La fel, adeverinţa de la angajator poate fi stocată şi prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiţia ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului şi data la care a fost redactată adeverinţa.

Noi reguli în toată țara

După cum se ştie, duminică vor intra în vigoare noi reguli adoptate de autorităţile centrale pentru combaterea Sars-Cov-2.

Acolo unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, cum este acum, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie. 

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie.

Restricții și în Bihor

Sâmbătă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea unor noi restricţii în activitatea firmelor şi în circulaţia persoanelor pentru 8 localităţi din judeţ, între care şi Oradea, care ajunsese la o rată a infectărilor de 4,12 cazuri Covid la mie.

Într-un oraş şi două comune vor exista restricţii suplimentare pe toată durata săptămânii, iar în Oradea şi în patru comune acestea se vor aplica în weekend-uri, începând cu prima oră a zilei de duminică.

Localitățile cu incidența de peste 7,5 cazuri Covid din Bihor erau, sâmbătă, Cetariu, Valea lui Mihai și Curtuișeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Exces.
Sasi, asta cu împușcatul nici de glumă nu e bună, poate se sesizează cineva. Virtualul ăsta are niște limite, doar aparent ești anonim. Neutryno, atitudinea nu are nici o legătură cu IQ-ul, mai degrabă are cu frustrarea.
Postat 29 Martie 2021, 09:26 de User anonimizat
Neutryno
Da tu ce IQ ai??
Postat 29 Martie 2021, 00:42 de Sandu2100
@neutrymo
Ai uitat un 1 din fata 50-lui, evident la valoarea individuala. La tine oricum nu se apropie nici de 30 :) Poate Tu ai nevoie de o zi sa citesti doua articole, mie imi ajung 10-15 minute pe zi :) cat beau o cafea :)
Postat 28 Martie 2021, 19:58 de sasi
Cei doi circari care se aplauda unul pe celalalt
Sandu xxxx, bufonul cu state vechi pe acest forum, cel care face peneleului cele mai multe deservicii, si mai-nou aparutul Sasi, un tip care monitorizeaza zi si noapte toate articolele. Pfff, asta da hobby, ce sa zici:) Cred ca adunate impreuna IQ-urile voastre se apropie de 50.
Postat 28 Martie 2021, 19:32 de Neutryno
Sasi
Eu cred ca astia, care nu respecta, le place sa stea acasa sa fie platiti si au si timp de proteste. Autoritatile fac ceva dar nu prea multe, astia ar trebui internati la Nucet
Postat 28 Martie 2021, 15:14 de Sandu2100
@Sandu2100
Din cauza unor delicventi idioti care nu pot respecta niste chestii banale, suntem f** toti. Eu ar trebui sa fiu in miscare. Tine de job. Cu atata tipuri de formulare n-am curajul... Nu sunt bun la birocratie... ma incurc in acte... asa ca voi fi bun de amendat... In plus, conform contractului de munca sunt legat de "sediu". Iar dupa fisa postului am activitati ce nu pot efectua la sediu si nici pe parcursul zilei. Ar trebui sa ajung in patru judete diferite in weekend, sa traversez p*** mea stie cate localitati in care d*** stie ce incidenta este... Ce formulare sa am la mine???? Cate??? Si totul de ce??? Fiindca autoritatile nu fac ce ar trebui sa faca cu sabotori!
Postat 28 Martie 2021, 13:43 de sasi
Sasi
Doamne ajuta sa se infecteze toti astia, selectia naturala sa-si spuna cuvantul. Si da, se infecteaza si astia dar problema e ca infecteaza si pe altii nevinovati
Postat 28 Martie 2021, 12:14 de Sandu2100
Niște proști inventează tot felul de modele de declarații.
Ba de zi, bade noapte, ba de turist, ba de localnic, ba de ore matinale, ba de ore după apusul soarelui. Nicio relevanță. Există de un an, cu bâlbâielile de rigoare ale proștilor care ne conduc deocamdată, o listă cu motivele pentru care un om se poate deplasa în afara domiciliului. Bifezi motivul, pui data și semnezi, indiferent că-i ziua sau noaptea, că-i în timpul săptămânii ori duminica. Simplu și la obiect, chiar dacă carcalacul nu ține cont de ce declară fiecare. Nu de alta dar, aseară prin Timișoara spre exemplu, polițiștii de la filtrul de ieșire către autostradă habar nu aveau care model de declarație mi se potrivea raportat la traseu, punct de plecare și destinație, orar și motivare. Râdeau ca proștii între ei, se contraziceau singuri și băteau câmpii pe lângă subiect. Abia după vreo 5 minute de palavre reciproce, au înțeles că nu numărul de înmatriculare arată de unde vine omul. Și nici marca mașinii nu spune dacă-i vorba de tranzit sau de altceva.
Postat 28 Martie 2021, 10:23 de KP
@MTY
Numai iesind in strada si impuscand pe cei care nu poarta masca vom scapa de masca ;) Macar si societatea ar deveni un loc mai bun fara delicventi...
Postat 28 Martie 2021, 09:54 de sasi
Numai ieșind în stradă si dând jos Guvernul PNL vom scapa de masca!
VREM LIBERTATEA PENTRU CARE AU MURIT COPIII NOSTRI IN '89!
Postat 28 Martie 2021, 09:29 de MTY
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON