URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
24 Martie 2023, 12:18

Noi pași pentru lărgirea șoselelor naționale dinspre Oradea către Biharia și spre Nojorid

Noi pași pentru lărgirea șoselelor naționale dinspre Oradea către Biharia și spre Nojorid foto generic DN 79 Oradea - Nojorid, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat vineri dimineață încheierea a două parteneriate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru lărgirea de la două la patru benzi a DN 19 de la ieșirea din Oradea până la intrarea în Biharia și a DN 79 de la Aeroport spre Nojorid.

Pe o lungime totală de aproape 5 kilometri, lucrările ar urma să coste peste 10,5 milioane euro, iar finanțarea să fie asigurată din fonduri UE.

Potrivit proiectelor votate de consilierii județeni reuniți vineri dimineață într-o ședință online condusă de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, DN 19 Oradea – Satu Mare ar urma să fie lărgită de la câte o bandă pe sens la două între girația de la ieșirea din Oradea din dreptul magazinului Remarkt până la intrarea în comuna Biharia, costul estimat pentru dublarea lățimii șoselei pe 3,238 km fiind de 7,3 milioane euro.

De asemenea, DN 79 Oradea - Arad va fi lărgită pe 1,57 km din dreptul Aeroportului Oradea până în apropiere de intrarea în comuna Nojorid, mai precis până la intersecția cu DC 77 ce duce spre satul Livada de Bihor, costul estimat fiind de 4,2 milioane euro.

De menționat că estimarea costurilor include și lucrările de relocare a tuturor rețelelor de pe cele două șosele naționale pe tronsoanele ce vor fi extinse, de la cele de apă și canalizare până la cele pentru electricitate și iluminat public.

Conform parteneriatului cu CNAIR, CJ Bihor și-a asumat realizarea documentațiilor cadastrale, contractarea serviciilor de realizare a auditului de siguranță rutieră, derularea procedurilor de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție, precum și pentru supervizarea lucrărilor de construcție propriu-zise.

CNAIR s-a obligat, în schimb, să realizeze exproprierea terenurilor și să deruleze procesul de accesare a fondurilor europene pentru finanțarea lucrărilor, iar după finalizarea acestora să preia obiectivul și să întrețină șoselele și pe suprafețele astfel extinse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pionel eu zic că DNA nu se bagă în treburile UE cum se administrează...
Sesizarea trebuie făcută acolo de unde vin banii pentru infrastructură, doar creditorii pot trimite inspectori pentru cercetări. Uneori e frecție la piciorul de lemn.
Postat 26 Martie 2023, 21:54 de Morometul
Nu vreau sa-i dau idei sefului DNA Oradea....
dl Bogdan Sergiu CHIȘ, da' mai stii?! https://www.clujust.ro/dna-a-cerut-documente-de-la-drdp-cluj-cu-privire-la-largirea-drumului-dn-1c/
Postat 26 Martie 2023, 19:05 de pinonel
Total inutil
Totdeauna am susținut investițiile în infrastructură, da făcute cu cap. Să lărgești drumul către Biharia că este trafic către autostradă, și în același timp în care face o centură care duce la autostradă... Inutil! Prioritizare!!!
Postat 26 Martie 2023, 01:29 de Vio_427
Se va circula pe cele două DN ... bară la bară până în toamna anului viitor.
Au un talent sinistru beneficiarii ăștia de lucrări ... întorc totul pe dos ca să enerveze conducătorii auto.
Postat 25 Martie 2023, 09:28 de KP
biciclete
dat fiind ca sunt localitati limitrofe, sper ca au in plan si piste de biciclete
Postat 24 Martie 2023, 14:40 de danzigk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON