URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2009, 03:54

Noi şi "restu' lumii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe când ai noştri se înjurau în campanie, politicienii europeni îşi pregăteau strategiile pentru summitul UE de la Copenhaga. Iar pe când ei pledau la reuniunea ce va schimba viaţa planetei după 2015, ai noştri încă se certau pe voturile nule, chiar dacă ştiu că nu vor schimba soarta alegerilor.

Obişnuit de secole să-i fie mai aproape cămaşa decât cojocul, iar de o vreme să se eschiveze de la "globalizare" pe motiv că, fiind înapoiaţi, pe noi oricum nu ne atinge, tot românul s-ar putea întreba "Ce ne interesează "samitu'" ăla?".

Doar că, deşi nu realizăm, orice chestiune europeană este şi una 100% românească. România e pur şi simplu membră UE, ceea ce înseamnă mai mult decât libera circulaţie dincolo de Borş, iar dacă la Bruxelles strănută cineva, e clar că facem şi noi febră. Nu plătim lapte mai scump fiindcă producţia autohtonă e contigentată? Nu pierdem soiuri de vin pentru că viţa noastră de vie e hibridă şi nu "pur-sânge"? Nu avem interdicţia să "exportăm" nu ştiu ce brânză pentru că nu-i conformă cu cea din Olanda ori Franţa?

În Europa se discută zilele astea chestiuni care şi pe politicienii noştri îi lasă indiferenţi, dar mă tem că o să ne căim în curând.

De pildă, din cauza schimbărilor climatice dramatice, Europa a decis ca din 2013 minim 33% din energie să provină din surse regenerabile. E adevărat că deocamdată aici suntem "în norme", dar nu-i meritul nostru, ci al părinţilor noştri, care în comunism au construit zeci de hidrocentrale şi o centrală nucleară. Însă dacă, pe fondul disputelor între Franţa şi Germania, energia nucleară nu va mai fi considerată regenerabilă, va trebui să trecem pe parcuri eoliene şi fotovoltaice. Or, la noi nici nu se vorbeşte despre asta. Ba, la Oradea, viitorul CET e vândut pentru a plăti trecutul, adică certificatele de poluare sunt vândute ca să plătim cărbunele cumpărat pe datorie anii trecuţi, nu pentru a exploata, să zicem, apa geotermală...

Alt exemplu, şi mai problematic, e că 10% din transportul în comun trebuie să utilizeze combustibili ne-fosili. Dar ce facem noi? Păi, nu electrificăm linia Oradea-Cluj, ba mai şi desfiinţăm cursele scurte pentru navetişti (recent, şinele spre Dobreşti au fost demontate de-a binelea). Iar când regiile locale cumpără autobuze şi tramvaie, edililor nici prin cap nu le trece să achiziţioneze vehicule cu bio-combustibili sau electrice...

O fi România mai amărâtă decât alte ţări europene, inclusiv decât suratele ex-comuniste, dar asta nu justifică nici indiferenţa, nici ignoranţa care ne defineşte în raport cu "restul lumii". Tocmai de aceea ar trebui să lăsăm circul şi să ne apucăm de treabă. Altfel, mai curând decât ne temem, nu doar că n-o să mai avem pâine, dar nici n-o s-o putem face chiar dacă bătrâna Europă ne-ar da, tot ea, pe tavă, grâul, drojdia, sarea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON