URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2013, 18:20

Noi defrişări în Parcul Natural Apuseni: Buşteni de 10.000 lei, puşi sub sechestru în Pietroasa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Aproape 50 mc de buşteni de molid tăiaţi din Parcul Natural Apuseni au fost puşi sub sechestru, joi, sub suspiciunea că provin din defrişări ilegale. BIHOREANUL a aflat că întreaga captură s-a făcut ca urmare a unui pont primit de poliţişti prin sms.

"Am o informaţie de urgenţă. Megeţi pe vale, în Pietroasa, şi găsiţi transportate de ieri noapte 90 mc de lemne furate din vârf de Mitre, trase cu tractorul lui din pădure şi transportate cu camionul Volvo a lui Neaţa. Lemne se găsesc pe vale, lângă casa lui Meleseu, sunt marcate cu marcă falsă. Implicaţi sunt Mitre, pădurarul Vali şi Groza, zis Diţă. Vă rugăm să luaţi măsurile necesare. Menţionăm că toate cele spuse sunt adevărate". Aşa suna mesajul trimis, joi, la prima oră, poliţiştilor şi autorităţilor silvice.

Cine sunt protagoniştii? "Mitre" e Dumitru Sime, fiul patronului de la o pensiune situată pe platoul Padiş, şi văr al unui angajat al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Doru Scrofan. "Neaţa" e Doru Jude, fiul unui fost consilier local PSD din Oradea, despre care BIHOREANUL a mai scris recent, fiindcă a stricat nunta unui poliţist din Pietroasa, aruncând cu scrumiere şi sarmale după invitaţi. "Meleseu" e porecla dată lui Călin Marian, şeful districtului Galbena din Ocolul Silvic Sudrigiu, iar Groza, zis "Diţă", e tatăl unui alt silvicultor, Viorel Groza, şeful districtului Vârciorog din Ocolul Dobreşti, băgat până în gât în furturile de lemne descoperite în zona cu pricina.

Furt pe acte

Inedita reclamaţie s-a confirmat, chiar dacă numai în parte. Poliţiştii au găsit într-adevăr buşteni lângă casa lui Meleseu, însă doar jumătate din cantitatea menţionată în mesaj. Materialul era stivuit pe păşune, la gaterul unui localnic, Viorel Banciu, care susţinea că îi aparţine. Omul avea şi documente, de fapt unul singur, eliberat de o firmă din Câmpani care avea, însă, unele mici probleme.

Este vorba despre un aviz de însoţire a mărfii,  eliberat pentru a transporta lemne dintr-o partidă constituită în pădurea comunei Rieni, în zona Padiş, însă diametrul buştenilor trecut în document nu "puşca" cu cel al lemnelor găsite. În plus, bărbatul nici nu înregistrase materialul lemnos în documentele contabile.

Chef cu "cercetaţii"

Ca urmare, lemnele au fost puse sub sechestru, iar Banciu a fost amendat cu 5.000 lei, deocamdată pentru neînregistrarea transportului de buşteni în registrul unic de evidenţă a materialului lemnos. Ancheta continuă, însă, pentru a stabili cu exactitate provenienţa buştenilor, joi şi vineri echipaje formate din poliţişti, reprezentanţii ITRSV şi ai Parcului Natural Apuseni urcând pe platoul Padiş pentru a verifica informaţiile.

"Eu nu ştiu dacă au căutat. Ştiu doar că joi seara, unul din inspectorii ITRSV, Coste, era în bar, la Regina (local din Pietroasa - n.r.) şi chefuia împreună Dumitru Sime. Iar vineri toţi cei trei reprezentanţi ai Inspectoratului se ospătau la pensiunea lui din Padiş, Lazăr, Coste şi Deliman", a dezvăluit BIHOREANULUI un localnic din Pietroasa, care a urmărit cazul. Omul susţine că buştenii au fost tăiaţi tocmai din zona de conservare a Parcului, de sub Bisericuţa Moţului, şi coborâţi chiar cu ajutorul unui inspector ITRSV, care a şi fost filmat în timp ce mergea în urma camionului încărcat. "A văzut toată lumea ce s-a întâmplat. Adică noi, oamenii simpli, nu putem tăia nici pentru o grindă măcar, iar ei fură cu camioanele. Toţi sunt mână în mână", s-a plâns bărbatul.

Captura de buşteni făcută joi în Parcul Natural Apuseni este a doua în ultima lună, după ce, pe 12 august, poliţiştii Secţiei Poliţie Rurală Ştei l-au prins pe Ionel Toma, fratele consilierului Flavius Toma de la ITRSV Bihor, în Padiş, într-un camion cu remorcă umplut cu 40 mc de buşteni de molid pentru cherestea, transportat fără acte.

Citiţi amănunte despre cazul prezentat pe larg de săptămânalul BIHOREANUL, în articolul "Hoţii strigă hoţii: Angajaţii Inspectoratului Silvic, suspectaţi că "ţin spatele" hoţilor de lemne"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
blasfemie de la un vecin
blasfemie de la un vecin s-ai voteze dracu de pnl=.isti cu promisiunile lor cu tot ,sunt niste hoti si traficanti de alcool in frunte cu zdreanta de PETI IOSIF ALIN care a ingropat-o pe maica-sa cu dosare penale in urma traficului de alcool facut de el si pe toma vasile l-a bagat la puscarie in locul lui ,astai om s=a conduca comuna noastra , care il bate si pe taica-sau pentru ca sa-i ia banii de pensie asta si cu parintii lui s-a comportat urat tot timpul ,am asistat odata la o faza cand in prezenta a mai multor oameni si a mea personal si-a jignit si injurat ambii parinti ,nu pot s-a reproduc frazele respective ,d-zeu s-a o ierte pe maica-sa mult indurat de la nenorocitul asta
Postat 10 Septembrie 2013, 10:16 de vecinu
tara de *
BA DA CE RAU TI-A FACUT PETI TIE DE VORBESTI NUMA PROSTII JEGU *?TU NU STII CATA LUME A AJUTAT,IAR DATORIILE SUNT ALE LUI NU ALE TALE,EL LE PLATESTE NU TU,DACA AI CURAJ DE CE NU II ZICI IN FATA NU COMENTURI,VAI DE * TA DACA TE AFLA,EU CRED CA TU ESTI UN BOSCHETAR DE OM,SCRIE DESTUL DE CLAR CA UNU DIN PIERTOASA L-A DAT INPRIMIRE PE SIME,DAR SA NU UITAM CA SI EL A DAT PE MULTI SI II UN INBARLIGATOR DE MESERIE.
Postat 26 August 2013, 11:10 de eu
PETI TURNATORUL
peti asta ii mare gunoi ,asta-i turnator el l-a rezolvat pe SIME DUMITRU ,EL A SUNAT LA POLITIE ,SA-L BATA DUMNEZEU !
Postat 26 August 2013, 10:11 de un padurar
TEPARUL PETI IOSIF ALIN
TEPARULUI PETI IOSIF ALIN zis si CONTY de BINS !!! SEF LA ARR-BIHOR , TATA SPAGARILOR !!!OMUL LUI POPA CORNEL ! Zdreanta asta de PETI IOSIF ALIN ,asta-i un gunoi notoriu.care a comis toate infractiunile cuprinse in CODUL PENAL,de la trafic cu alcool,inselatorie,camatarie ,furtisaguri,o ingropat-o pe maica-sa cu dosare penale pe rol pentru trafic cu alcool,a luat asupra sa faptele \"fiului iubit\" ca sa-l scape de puscarie pe excrocul asta,.S-A spuna zdreanta cum a luat casa prin activitati de camatarie de la d-l BALACIU ,constructia unde a functionat localul EGUSSTO..ZDREANT-O CE ESTI de ce nu i-ti platesti datoriile treznite-ar dD-ZEU ,cand ai de gand s-a dai banii la d-l PETRE TOPOGRAFUL{aprox.20000 euro},la MATEI MUNTEANU {APROX60000 EURO},urmeaza datoria la DAN LIVIU (DANEZU),o datorie destul de consistenta (,aprox.11800 euro),dar la GHIULA (ISTOC REMUS) CAND AI DAI BANIICARE IAI CHELTUIT IN CAMPANIE PENTRU CUMPARARE DE VOTURI APROX 20000 EURO ,urmeaza datoria la DORU FOLTUT (DAM-u)=8000 ron ,Deasemenea ar trebui s-a achiti datoria catre DANU MOTU din DUMBRAVANI DE LA CARE AI LUAT TRACTORUL SI NU LA-I PLATIT, APROX 18000 R0N ,ai cumparat camionul de la LUCA din BRADET si nu ai mai dat banii pe el (aprox.6000 RON) ,atunci urmeaza TIRBAN GUSTI cu pensiunea din BRADET ,AI LUAT DE LA EL CHERESTEA si nu i-ai dat banii , GUNOIULE !!!!!
Postat 26 August 2013, 09:46 de TEPUITII
PAZITI PADUREA
BAH RAZBOIUL TEPARILOR ii fi tu unul de ai lor si acuma esti cu morcovul in fund, de nu ti convine comentarii. Stai numai ca o sa ti vina si tie randul si o sa fie si masinile tale oprite la control . Vezi ca sunt cu ochii pe tine ca pe Butelie. RESPECT pt cei care au luat atitudine la acest caz
Postat 26 August 2013, 00:35 de PAZITI PADUREA
PAZITI PADUREA
Ce sa facem astia sunt cei care ne conduc USL. La Politie Liviu Popa si Boc si au facut toate rudele politaii nu conteaza ca unii nu vad doar cu un singur ochiii. La paduri baietii smecheri lucreaza neconditionat indiferent de regim. RESPECT pentru cel care am avut curajul sa ia atitudine. Padurile sunt ale satului nu ale Primarului sau ale Senatorilor sau a rudelor de la ITRSV. Nu stiu unde sunt paznicii de pa PARCUL NATURAL MUNTII APUSENI ei sunt ingineri agajati pe bani multi am masini sub fund si nu iau nici o atitudide. De cand s a facut parcul se fura la fel de meult. RESPECT si tineti o tot asa satenilor si com Pietroasa
Postat 26 August 2013, 00:31 de ROBIN HOOD
Razboiul teparilor
Comentariile facutela acest articol im-i fac impresia unei vendett-e. Cine-i mai tare, care partid are mai multe influente.... i-mi vine sa vomit de voi!!!!
Postat 26 August 2013, 00:25 de Cinevadinoradea
ATENTIE PROSTILOR
INCEPAND DE ANUL TRECUT TOATE LEMNELE FURATE DE SIME DUMITRU SUNT INPREUNA CU RIZZO REGELE TEPARILOR ACESTA ARE TREI CAMIOANE CARE TRANSPORTAU IN FIECARE NOAPTE SI ASIGARAU MATERIAL LEMNOS DIN FURACIUNI LA TOATE BANZICURILE INCLUSIV SI PE GIGI BERLOGE,RIZZO II CREIERUL CU TOATE FURACIUNILE TOATA LUMEA STIIE ASTA EL IL DIRIJAZA SI PE STURZ GHEORGHE VARU LU MITRE ZIS ALCAPONE CARE ESTE TOT UN HOT DE LEMNE SI CERCETAT PENAL FOARTE SPECIALIST INITIAT DE TEPAR.
Postat 25 August 2013, 22:11 de PESOS BIRLIC
ATENTIE PROSTILOR
INCEPAND DE ANUL TRECUT TOATE LEMNELE FURATE DE SIME DUMITRU SUNT INPREUNA CU RIZZO REGELE TEPARILOR ACESTA ARE TREI CAMIOANE CARE TRANSPORTAU IN FIECARE NOAPTE SI ASIGARAU MATERIAL LEMNOS DIN FURACIUNI LA TOATE BANZICURILE INCLUSIV SI PE GIGI BERLOGE,RIZZO II CREIERUL CU TOATE FURACIUNILE TOATA LUMEA STIIE ASTA EL IL DIRIJAZA SI PE STURZ GHEORGHE VARU LU MITRE ZIS ALCAPONE CARE ESTE TOT UN HOT DE LEMNE SI CERCETAT PENAL FOARTE SPECIALIST INITIAT DE TEPAR.
Postat 25 August 2013, 22:10 de PESOS BIRLIC
De la PADURARI CITIRE pt.POPA CORNEL
Pentru CORNEL POPA de la PADURARI CITIRE ! D-le POPA CORNEL cum ramane cu voturile de anul trecut ,noi am dat lemne la oamenii din zona DOBRESTI-ROSIA ,asa cum a-ti dat ordine ,pentru a va vota ,oamenii v-au votat ,in noiembrie 2012 ,seful de la I.T.R.S.V.,a mai adunat ceva bani de la padurarii din DOBRESTI in numele d-voastra ,pentru campania electorala a U.S.L.,de unde credeti ca erau acesti bani ,nu din padure si acum ne dati ani de puscarie in schimb ,astai recunostinta ,s-a mai veniti dupa voturi la noi ,voi PENELISTI ca va mai voteaza dracu ,cu ministra voastra cu tot.Personal nu am votat niciodata cu P.D.L.,dar la urmatoarele alegeri o sa fac si campanie pentru PDL ,am ajuns sa-l regret pe BOC si guvernul lui ,astia macar au lasat oamenii sa traiasca cum au putut fiecare. postat de: PADURAR DOBRESTI
Postat 25 August 2013, 09:46 de PADURAR din DOBRESTI
Toti cu poalele in cap !
Ce frumos va sta la toti hotii de lemne ,cu poalele in cap.
Postat 24 August 2013, 16:15 de roman
Si-au dat ,,HOTII'' la gura.....
Acum ar trebuii sa vedem catuse . O dar nu visati ,ca doar se regrupeaza ,,hotii'' se schimba ,,strategiile'' iar acolo ,,SUS'' abladuitorii vor fi un pic ,,sifonati'' si doar vor ,,dojenii parinteste'', ,,MAI BAIETI MAI AVETI SI VOI GRIJA CA NE ARATA LUMEA CU DEGETU'' ! Si gata ! Iar ,,DRUJBELE'' din nou vor ,,GLASUII IN GLAVOI'' si ,,BUZUNARELE SE VOR UMPLE LA HOTII CIOCOI '' !
Postat 24 August 2013, 11:11 de Tutea
hotii
sime dumitru fura de peste un an de zile din padis si nimeni nu se sesizeaza ,halal politie din pietroasa care este complice la furturile lui HOTILOR CE SUNTETI!!!!! SIME DUMITRU fura de zece ani mai exact din asta traieste, din furt de lemne din padis
Postat 24 August 2013, 10:45 de rizzo
hotii
sime dumitru fura de peste un an de zile din padis si nimeni nu se sesizeaza ,halal politie din pietroasa care este complice la furturile lui HOTILOR CE SUNTETI!!!!!
Postat 24 August 2013, 10:37 de rizzo
Catre DNA Oradea
Daca DNA vrea sa opreasca contrabanda din Padis e foarte simplu: luati numarul de telefon al lui Petrugan (creierul din umbra al tuturor operatiunilor de contrabanda din Padis din ultimii 2-3 ani): 0740255801.E destul sa verificati din factura de telefon cu ce primari, padurari, brigadiri, inspectori, etc a vorbit la telefon si sa legati apelurile de transporturi. Si aveti toata matricea infractionala din Padis, si traseele folosite pentru transportul lemnului de contrabanda. Sper sa nu aruncati aceasta informatie valoroasa pe foc! Succes!
Postat 24 August 2013, 10:07 de simplu
EI FURA ....
Ei toti fura sau toti ar fura . Cand ,,unu'' fura mai mult ca celalalt apar ,,problemele'' cu ,,turnatorie scrisa si filmata'' . Cei ,,abilitatii'' mana in ruda in prietenie cu cei care fura pe,,moment'' spre disperarea celorlati ,,hoti'' in disperare devin ,surzi si orbi.Desconspira sa stearga probe ,adrese,filme ,numai arborii taiati ilegal din Padis inapoi nu mai pot sa ii puna. HOTII STRIGA HOTII .!! Si cine protejeaza pe acesti hoti si de cine au fost pusi ei acolo sefi !!l?a ITRSV , sef Daniel Coras la ARR ,sef Alin Peti . De nimeni altul decat de Popa Cornel care ,,santajabil fiind'' de ,,ajutoarele din campanie" achita cu ,,ghiotura'' factura din campania electorala acestor ,,hoti de lemne''.
Postat 24 August 2013, 09:38 de CIORAN
felicitari
Felicitari politistilor care au actionat. Iata ca se poate confisca material lemnos si in republica! Nu am mai auzit de confiscari in republica, unde cum se stie: toata lumea, cunoaste pe toata lumea! Daca s-ar vrea in fiecare seara/noapte/dimineata se poate confisca cate 10-15 masini de material lemnos transportate pe drumul national fara acte legale de provenienta.
Postat 23 August 2013, 22:59 de bihorean
ASA SE EXPLICA DE CE SC PETDRAG SRL UMILESTE TPTI AGENTII LA LICITATIE LA LEMN!!
Ati vazut ca nu ii greu? Asa se explica cum SC PETDRAG SRL Campani, firma lu PETRUGAN mere la licitatie si baga tot cate 20 de trepte! Ca ii pretul de cumparare de 2 ori cat ala la vanzare! Cine cumpara asa de in pierdere??? Doamna Ministru Lucia VARGA, faceti o comisie pentru a cerceta la nivel de minister aceasta firma!Asa nu se mai poate!!
Postat 23 August 2013, 22:34 de PETDRAG
RUȘINE PT.ZIARUL BIHOREANU
BIHOREANU! NU VĂ STĂ BINE OBRAZULUI SĂ DIVULGAȚI CELOR INTERESAȚI IDENTITATEA CELOR CARE AU COMENTARII! SĂ VĂ FIE RUȘINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! postat de: bihoreanu
Postat 23 August 2013, 21:37 de bihoreanu
SRI-SOMN UȘOR !
Vă spuneam că din vremea imperiului austro-ungar fiecare sat are pășune în Padiș.Mare parte este acum împădurită.Se fură de ani și ani cu implicarea primarilor care SUNT STĂPÂNII SATELOR.NIȘTE FOȘTI SĂRĂNTOCI CARE NU AU MUNCIT NIMIC TOATĂ VIAȚA LOR! TOȚI AU ACUM AȘA ZISELE STUDII SUPERIOARE FĂCUTE LA SORBONICA,ARAD,SPIRU HARET ETC.SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAȚII! VEȚI RĂSPUNDE ÎN FAȚA POPORULUI PENTRU TOT CEEA CE NU FACEȚI...!
Postat 23 August 2013, 20:40 de bihoreanu
busteni
de ce nu aveti atita .....cit sa ii linsati!astia atita fura ca pot plati pe oricine in aceasta tara,astia trebuie...... ,bagi * pina ce tara asta e dusa pe * nai cei face....
Postat 23 August 2013, 20:36 de pip
asa ma
zilnic se poate cvonfisca un camion intreg. De ce nu se sechestreaza si camioanele si sa devina proprietatea statului .?????
Postat 23 August 2013, 18:45 de zilnic se poate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON