URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2011, 13:01

"Monstrul" din Tileagd care a ucis 5 oameni e căutat în Irlanda pentru jafuri împotriva homosexualilor

"Monstrul" din Tileagd care a ucis 5 oameni e căutat în Irlanda pentru jafuri împotriva homosexualilor PASĂRE RARĂ. De la 17 ani, când a fost arestat pentru crimele comise, Roştaş Noe (medalion) nu a stat prea mult în colonia de ţigani din Tileagd. Mama sa, Ana Jarca (foto), l-a întâlnit doar la vizitele pe care i le făcea în Penitenciar. Acum, că a plecat în Irlanda, nu ştie când o să-l mai vadă. Poliţiştii din comună sunt, însă, uşuraţi că au scăpat de el. Şi nici nu-i de mirare, căci din 2005, de când a fost închis, în comună nu au mai avut loc tâlhării...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un criminal din Tileagd, care a plecat în urmă cu doi ani din România, după ce şi-a inspăşit pedepsele primite pentru 5 omoruri şi peste 140 de tâlhării, este căutat de poliţia irlandeză.

Spaima homosexualilor

Potrivit ziarului Sunday Independent, Noe Roştaş, 36 de ani, trebuie să se prezinte până marţi la sediul poliţiei din Dublin care a obţinut un ordin de deportare pe numele lui întrucât reprezintă "un risc semnificativ" pentru public. În cazul în care nu se va prezenta la Poliţie, pe numele său va fi emis un ordin de arestare.

Roştaş este anchetat în Irlanda pentru o serie de jafuri violente comise în acest an împotriva homosexualilor, noaptea, în centrul Dublinului. 12 bărbaţi au fost ademeniţi pe străduţele ferite din centrul oraşului, unde au fost bătuţi şi jefuiţi. Totul, după ce Rostaş îi "agăţa" şi le propunea partide de sex oral.

noe rostas.jpgBărbatul este suspectat, totodată, că face parte dintr-o bandă de romi stabilită în capitala Irlandei şi specializată pe tâlhării, spargeri de locuinţe şi furturi.

De altfel, două dintre crimele pe care bărbatul le-a comis în România, în 1991, au avut ca victime homosexuali, fiind prins şi condamnat atunci la 12 ani de închisoare.

De altfel, Noe Roştaş (foto) şi-a umplut cazierul cu fapte şocante, iar BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea "monstrului din Tileagd".

A ucis pentru prima dată la 13 ani, când a zdrobit capul unei bătrâne care n-a vrut să-i dea banii din casă, iar până la 35 de ani a comis încă alte patru crime, la fel de sângereoase, dar şi 143 de tâlhării.

Filmul crimelor

În vara lui 1988, "puradelul" de 13 ani şi a venit la Oradea pentru a-şi face rost de bani. Victima a fost o bătrână care locuia în centrul oraşului şi pe care mai întâi a încercat s-o tâlhărească în propria-i casă. Fiindcă femeia s-a apărat, a atacat-o cu o scândură, până i-a zdrobit ţeasta. Bătrânei i-a urmat un ceasornicar pe care l-a căsăpit cu un ciocan, şi un consătean din Tileagd, ucis în bătaie cu o bâtă pentru o pereche de pantaloni.

Dacă primele trei crime le-a comis în scop de jaf, ultimele două au fost mai mult din furie. În 1991, tânărul Roştaş, pe atunci în vârstă de 16 ani, a omorât un homosexual din Arad la care se dusese în vizită şi care, după ce s-au îmbătat, i-a făcut avansuri. Enervat, Noe l-a strâns de gât, iar apoi i-a legat o pungă în jurul capului, ca să fie sigur că-l lasă fără respiraţie. I-a golit, apoi, casa, de toate lucrurile de valoare, între care şi o pungă cu monede de aur.

După numai o zi, a mai ucis o dată! De astă dată la Oradea, în Parcul 1 Decembrie, unde s-a întâlnit cu prietenii la o bere. I-a picat pata, spune anchetatorul său, pe un beţiv care dormea pe o bancă în apropierea locului unde stăteau ei.  L-a bătut cu pumnii şi picioarele până l-a lăsat fără suflare. Spre ghinionul lui, însă, crima a avut ca martori câţiva trecători care, mai apoi, au descris poliţiştilor semnalmentele lui. Câteva zile mai târziu, Roştaş era ridicat de acasă şi transportat la Oradea, pentru audieri.

Liber să plece

Ancheta a durat 3 ani, iar Roştaş a recunoscut toate crimele, dar şi o serie de tâlhării. Avea doar 16 ani, dar, cu sânge rece, i-a plimbat pe anchetatorii săi în toate locurile din oraş şi le-a arătat exact ce s-a întâmplat, descriind cu lux de amănunte modul în care şi-a atacat ori şi-a omorât victimele.

"Ne-a spus că a comis şi câte patru-cinci tâlhării într-o singură zi. Venea cu trenul din Tileagd împreună cu verii lui şi îi atacau pe navetişti ori pe bătrânii care veneau la Oradea pentru cumpărături. Apoi, în oraş, acosta prin gară, în jurul pieţelor ori prin autogară persoane care nu se puteau apăra şi le smulgea banii, bijuteriile, plase, poşete sau genţi. Unui bărbat i-a tăiat degetul pentru că i-a plăcut inelul pe care îl purta şi pe care nu i l-a putut scoate!", a declarat BIHOREANULUI prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, cel care i-a anchetat toate faptele.

În total, procurorii i-au numărat 143 de tâlhării, iar sentinţa judecătorilor, de condamnare la închisoare, din 1995, a fost o premieră la acea vreme. "A fost unicul minor din România care a primit închisoare cu executare, 3 ani şi jumătate. A fost maximul pe care l-am putut obţine", îşi mai aminteşte Gavra.

Cu toate acestea, criminalul a stat închis doar 10 ani de puşcărie, iar apoi a plecat, liber, în Irlanda, fără nicio restricţie din partea autorităţilor române, în ciuda faptului că reprezintă un vădit pericol public.

Ce a mai făcut Roştaş după dar şi cum îl văd membrii familiei lui, rămaşi acasă, citiţi în articolul: Monstrul din Tileagd.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
stai linistit
ca nu i drackul asa de negru cum vor altii sa l faca cei care aparent sa dau normali sunt periculosi te iau prin surprindere, esti victima sigura.Asta dupa fata nu e delok periculos dar presa exagereaza ca intodeauna.Se fac doasare si se pun in carca altora vina, cati nu sunt inchisi nevionavati! nici nu merita sa stiti ca ti muri pentru ei.Tigani sunt cei mai blanzi oameni dar sunt provocati intentionat ca altii sa intre in functii:))))
Postat 22 Noiembrie 2011, 14:38 de @marius
si eu
eu, un lucru nu inteleg si anume, cum poate sa se plimbe liber in toata lumea, dupa ce a comis 5 omoruri si 143 de talharii; ca bani nu a avut sa-i mituiasca pe toti, ca nu-i din categoria alora cu masini de lux care fac legea....numai justitia romana e de vina...personal cred ca le-a fost frica de el si l-au lasat in pace. jalnic! maine ies si eu sa omor 5 oameni si sa talharesc in voie; fac cativa anisori la puscarie si apoi plec in alta tara.... sa continui cu jafurile, ca e mai rentabil,.... decat sa lucrez cinstit...?!
Postat 22 Noiembrie 2011, 09:49 de marius
mda
bai 'ionut' testi un gunoi frustrat ! tu si kurva de ma-ta sunteti niste rahati raufacatori. asta nu inseamna insa, ca toti sunt asemeni voua, cacatilor ! huu...... jegurilor ! huuu.......porcilor ! huu.....
Postat 21 Noiembrie 2011, 22:00 de bill
sa vina IRLANDEZI in Romania daca vor sa moara mai repede
sa se duca si vestea MEDICILOR ca nici cu ei nu ne este RUSINE :)) e tipul de crimonal perfect pacat ca a fugit trebuia sa faca curtaenie in ROMANIA si aici sunt destui HOMALAI, este un rau necesar precum BOC, precum lupul .
Postat 21 Noiembrie 2011, 18:14 de serios
Dumnezeu nu doarme
Irlandezii ar trebui sa multumeasca justitiei romane pentru bunavointa si sufletul mare cu care l-au tratat pe acest criminal. Ne meritam renumele pe plan mondial...elibereaza un criminal care, intr-un alt stat civilizat si cu pedepse pe masura, nu ar mai vazut lumina zilei vreodata. Ne meritam soarta. Suntem o natie de raufacatori si sa nu ne para rau ca suntem tratati astfel fiindca ne-o meritam, atata timp cat legile sunt facute pentru hoti, criminali si alti raufacatori si nu pentru a proteja oamenii cinstiti. TRAIASCA JUSTITIA ROMANA!!!!!!!
Postat 21 Noiembrie 2011, 14:54 de Ionut
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON