URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 19:34

Ninge abundent în Bihor. Circulația pe DN 1H, restricționată pentru mașinile mari

Ninge abundent în Bihor. Circulația pe DN 1H, restricționată pentru mașinile mari Foto: arhivă / Facebook / Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ninge abundent, vineri seară, în Bihor, astfel că autoritățile au decis închiderea unei porțiuni de drum din DN 1H, între localitatea bihoreană Peștiș și până la limita cu județul Sălaj.

„Pe tronsonul kilometric 6 – 26 al DN 1H, între localitățile Peștiș – limită cu județul Sălaj, județul Bihor, din cauza precipitațiilor însemnate sub formă de ninsoare, a fost restricționată circulația pentru autovehiculele peste 7,5 tone. Se acționează cu utilaje pentru deszăpezire”, se arată într-un mesaj postat de Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române în jurul orei 19.20.

De altfel, printr-un comunicat transmis vineri seară, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a detaliat că, din cauza ninsorii abundente, a viscolului și a vizibilității reduse, reprezentanții instituției și cei ai Poliției Rutiere au decis restricționarea circulației pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 1H (Peștiș – Șinteu), km 6+000 – 26+00 județul Bihor și pe DN 75 (Nucet - Arieșeni), km 10+00 – 29+00 județul Alba.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, meteorologii au emis, vineri dimineață, o atenționare de tip cod galben, avertizând că vor cădea ninsori însemnate cantitativ la munte, inclusiv în județul Bihor. De asemenea, zăpezile vor fi însoțite de viscol.

Codul galben a intrat în vigoare vineri, la ora 20, și rămâne valabil până pe 5 februarie, la ora 18.

„În intervalul menționat temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.


RECOMANDĂRI  ALE POLIȚIȘTILOR BIHORENI PRIVIND CIRCULAȚIA ÎN CONDIŢII DE LAPOVIŢĂ,  NINSOARE:SAU VÂNT PUTERNIC.
 
Având în vedere atenționarea meteorologică Cod Galben, valabilă și în județul Bihor, în perioada 3 – 5 februarie a.c., privind precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului asociate cu ninsoare, pentru siguranța traficului rutier, polițiștii bihoreni au transmis prin purtătorul de cuvânt Alina Fărcuța, următoarele recomandări:

Vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi autovehiculul corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Polițiștii bihoreni le recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor  – vântul puternic îi poate rupe.

Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a autovehiculelor, astfel încât, cu cât viteza de rulare este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la traseul de rulare, în condiții de vânt puternic.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În aceste condiţii, poliţiştii rutieri bihoreni recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă.

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip „mâini libere”.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Vă puteți informa în permanență cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al Poliției Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON