URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2023, 19:55

Neuroradiologia intervențională din Oradea își arată utilitatea: un sătmărean cu AVC, salvat la Spitalul Județean printr-o intervenție minim invazivă

Neuroradiologia intervențională din Oradea își arată utilitatea: un sătmărean cu AVC, salvat la Spitalul Județean printr-o intervenție minim invazivă foto: Spitalul Clinic Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat de 55 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut și îi era paralizată partea stângă a corpului a fost salvat printr-o intervenție minim invazivă realizată la Spitalul Județean din Oradea, unde fusese transferat de la Satu Mare.

Reușita se datorează specialiștilor de la Compartimentul de Radiologie Intervențională, cu o dotare unică în România, din UPU și din secțiile Neurologie I și ATI, care au pus pe picioare pacientul, acesta reluându-și toate activitățile.

La Satu Mare nu se putea

Pacientul sătmărean a fost transferat la Oradea pe 27 noiembrie, după ce se prezentase la Unitatea de Primire a Urgențelor a Spitalului Județean din Satu Mare cu o paralizie a părții stângi a corpului, fiind diagnosticat cu AVC, dar fără să i se poată administra un tratament pentru dizolvarea cheagului de sânge ce obtura oxigenarea creierului, deoarece luase anticoagulante.

Ajuns la Oradea la o oră și jumătate de la stabilirea diagnosticului, bărbatul a fost preluat de o echipă a Spitalului Județean de aici, care a confirmat diagnosticul inițial și a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului.

„Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul”, se arată într-o informare a spitalului orădean.

Intervenție salvatoare

Cheagul a fost scos în totalitate cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional. „Intervenția a decurs bine și a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute. În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul. Însă datorită intervenției, pacientul este în prezent funcțional și se va recupera complet pe parcursul următoarelor luni, reluându-și toate activitățile”, arată comunicatul.

Acest rezultat a fost posibil datorită colaborării multidisciplinare dintre specialiștii Compartimentului de Neuroradiologie Intervențională, ai UPU-SMURD și ai secțiilor Neurologie și ATI. Echipa medicală a fost formată din dr. Dan Mihoc, medic primar radiologie și neuroradiologie intervențională, coordonatorul compartimentului, dr. Călin Morgovan, medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Ștefania Sije, medic primar ATI, și dr. Florina Fortiș, medic primar neurologie.

Unic în România

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională dispune atât de dotări moderne, la nivel european, precum angiograf biplan de ultimă generație și aparat Angio-CT unic în România, cât și de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel.

Dr. Dan Mihoc, medicul coordonator al compartimentului, a urmat o supraspecializare în radiologie și neuroradiologie intervențională la Spitalul Universitar din Strasbourg, Franța, unde a profesat timp de 9 ani și a colaborat extensiv și la lucrări științifice, iar dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan au absolvit stagii de formare în radiologie și neuroradiologie intervențională la un alt spital universitar din Franța, din Clermont-Ferrand.

În cadrul compartimentului sunt tratate o varietate de patologii, pe partea de neuroradiologie intervențională: AVC ischemic, AVC hemoragic, malformații artero-venoase, fistule durale rupte, stenoze intracraniene, precum și o gamă extinsă de patologii vasculare: anevrisme cerebrale, stenoze și ocluzii arteriale are membrelor inferioare, hemoragii acute periferice etc. 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor este inclus în Acțiunea Prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut AP-AVCAc, astfel încât costul acestei intervenții a fost suportat prin fonduri de la Ministerul Sănătății.


Cum recunoști și ajuți în caz de AVC

În cazul accidentelor vasculare cerebrale, unul din cei mai importanți factori este promptitudinea cu care pacientul primește tratament specializat.

Pentru a identifica rapid un AVC, de ajutor sunt regulile cu acronimul FAST, cuvânt care în limba engleză înseamnă rapid:

F (Face - fața) – când persoana încearcă să zâmbească, fața este asimetrică sau cu gura căzută,

A (Arms -brațe) -  când persoana încearcă să ridice ambele brațe, unul este inert sau rămâne mai jos,

S (Speech - vorbire) – persoana nu poate să repete clar o propoziție simplă,

T (Time – timp) – oricare din aceste simptome poate indica un AVC, așadar persoana trebuie văzută urgent de un medic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitări medicilor
Mă bucur pt medici, își merită banii. Mă bucur și pt pacient. Citizen îmi pare rău că ai trecut prin așa ceva inclusiv experiența cu diagnosticul întârziat dar sper că ești bine și recuperat. Multă sănătate tuturor!
Postat 06 Decembrie 2023, 23:27 de georgemarian
Ce-mi place publicitatea....
Eu am asteptat 2 (doua) ore la urgente sa observe cineva ca am facut un AVC....
Postat 06 Decembrie 2023, 21:54 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON