URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 11:50

Ne enervează: Pădurea din Felix, distrusă de şoferii cu ATV-uri şi plină cu gunoaie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre zonele preferate de orădeni, dar nu numai, pentru plimbări în aer liber, pădurea din Felix este departe de a fi un loc feeric. Liniştea naturii este adesea poluată de conducătorii de ATV-uri, care gonesc prin pădure, mai ales în weekend, iar mulţi lasă şi gunoaie în urmă, aşa cum fac, de altfel, şi turiştii pietoni.

"Porţiunea dinspre Sânmartin, strada Pădurii, până la pista de atletism, este brăzdată de ATV-uri ce sapă şanţuri adânci şi gonesc căprioarele. De asemenea, este sufocată de gunoaie. Pădurarul de la Romsilva nu are deloc grijă de această pădure frumoasă, şi în doi-trei ani se va face praf", a reclamat BIHOREANULUI o cititoare.

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu, recunoaşte că fenomenul este de amploare şi că, singuri în faţa "ATV-iştilor", pădurarii sunt depăşiţi. "Ştiu problema, inclusiv pentru că eu locuiesc în Cihei şi de la mine se aude zgomotul făcut de ATV-uri, îndeosebi în weekend. Am discutat cu colegul de acolo, mi-a spus că îi este imposibil să îi oprească. Când îl văd, gonesc în altă direcţie. Vom cere sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei", a declarat Suciu, joi, pentru BIHOREANUL, fără a lămuri de ce n-a făcut-o până acum, dat fiind că el însuşi cunoaşte atât de bine problema...

Accesul cu ATV-uri sau alte mijloace motorizate în păduri este interzis, fără acordul explicit al Ocolului Silvic. Şoferii de ATV-uri profită, însă, de faptul că pădurarii nu au vehicule cu care să-i urmărească, aşa că gonesc nestingheriţi. "Pe lângă poluarea fonică şi distrugerile din pădure, problema este şi că ei deschid calea pentru maşini de teren. În curând ne vom trezi şi cu acelea", a mai spus Suciu.

Şeful Direcţiei Silvice a spus că "invazia" de motociclete şi ATV-uri este o problemă în toate pădurile din Bihor.

Cât despre mizeriile aruncate prin pădure, Suciu a spus că recent a cerut pădurarului responsabil de această zonă să salubrizeze zona, inclusiv să demonteze nişte panouri publicitare apărute clandestin în apropierea pistei de atletism, dar şi că gunoaiele apar mult mai des decât pot face silvicultorii curăţenie. "Voi mai face verificări în zonă, pentru a mă asigura că colegul meu face ce i-am cerut", a promis directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Latineasca
Stiti care este denumirea stiintifica a turistului roman? Turistus porcus !
Postat 19 Martie 2021, 09:13 de GORON
Pedeapsă: muncă în folosul comunității
Măcar 100 de ore. Le-ar trece cheful de aruncatul gunoaielor, dar nu îi vede nimeni cu autoritate să îi tragă la răspundere...
Postat 18 Martie 2021, 16:57 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON