URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2021, 20:56

Natură urbană: Oradea ar putea avea, de-a lungul Crişului, o arie protejată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zonele naturale care se întind de-a lungul Crişului Repede, în Oradea, ar putea deveni suprafeţe protejate prin lege.

Trei organizaţii ecologiste din oraş - Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius şi ECOTOP Oradea - au aderat la un proiect naţional menit să înfiinţeze prima reţea naţională a ariilor naturale urbane, iar în perioada următoare, alături de autorităţi, vor stabili limitele acestui perimetru ce merită ocrotit.

"Municipiul Oradea are şansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei reţele naţionale dedicate, alături de oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca sau Iaşi. (...) Organizaţiile vor face o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crişului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea cât şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri", se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de CAPDD Bihor.

Toate cele trei organizaţii orădene care lucrează acum la acest proiect sunt cunoscute în judeţ, desfăşurând zeci de proiecte de conservare a biodiversităţii, educaţie pentru mediu, dezvoltarea destinaţiilor de ecoturism. Membrii şi angajaţii acestora sunt specialişti de mediu, cu o experienţă vastă în conservare, ecoturism sau educaţie.

Proiect pe masa deputaţilor

Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic şi valoare conservativă, ştiinţifică, educativă şi de recreere, care au rolul de a îmbunătăţi viaţa orăşenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajişti puţin afectate de activităţi umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan. 

Pentru a proteja aceste zone, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (organizaţia care a înfiinţat primul parc natural urban din România), 12 ONG-uri din 9 oraşe s-au unit într-o coaliţie, care iniţiază demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o reţea naţională de arii naturale urbane.

"În viziunea Coaliţiei pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii oraşelor şi-o însuşesc, o apreciază şi o protejează. Astfel, Coaliţia îşi propune să promoveze, să menţină şi să integreze în oraşe spaţii naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea şi de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversităţii urbane, promovând natura în oraş şi implicând cetăţenii oraşelor în crearea şi administrarea reţelei naţionale de arii naturale urbane", se mai arată în comunicat.

Un proiect de lege pentru crearea ariilor urbane a fost aprobat de Senat şi se află acum în Camera Deputaţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Suuuuper!
Am putea face un proiect pe bani publici in care sa amplasam copaci din beton pe malul Crisului. Am mai dezvolta oleaca orasul, copacii de beton ar tine mai mult, n-ar face mizerie in jur, i-am putea vopsi in negru, sa se asorteze cu spanzuratorile... Putem pune in varf si niste berze de tabla zincata, dam drumu' pe Cris la nise lebede de polietilena, ca sa nu neglijam nici fauna si, iaca rezervatia. Dupa care ne punem s-o protejam. Asa nimeni n-ar mai avea de ce sa-l acuze pe Spranceana Lunga ca nu-i place natura.
Postat 01 Septembrie 2021, 22:43 de Musti
E un demers pueril și strict punctual.
Toată Oradea ar trebui inclusă unei "arii protejate" cât timp este la puterea locală acest grup de "neterminați" liberali.
Postat 01 Septembrie 2021, 11:35 de KP
arie protejata?
pana iese legea, intre alei betonate si plaje urbane, poate nu mai ramane nimic.
Postat 01 Septembrie 2021, 08:50 de User anonimizat
contraste
una din zonele cele mai faine din oras e parcul Libertatii, in centru: pe o parte a crisului ai zone construite pana in rau, ca o stanca abrupta cu cladiri, piatete pietonale, cafenele, iar pe cealalta parte ai un parc natural. Ar fi o pierdere sa se faca un drum pentru masini pe malul raului, dar si sa se construiasca blocuri de ambele parti, dar si sa nu se construiasca nimic, nicaieri, ca sa fie doar "natura".
Postat 01 Septembrie 2021, 00:55 de unu
Hai sictir!
Serios?! Dupa ce baietasii destepti au costruit in albia raului restaurante si terase?! Trebuia respectată legea din start.acum e tardiv.
Postat 31 August 2021, 22:44 de Jancsy
esenta e in detalii. Proiectul e bun, sa vedem cu ce reguli vin
buna initiativa
Postat 31 August 2021, 22:33 de unu
valoare
protejati lunca Crisului, este o valoare pentru acest oras!
Postat 31 August 2021, 22:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON