URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 August 2021, 20:56

Natură urbană: Oradea ar putea avea, de-a lungul Crişului, o arie protejată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zonele naturale care se întind de-a lungul Crişului Repede, în Oradea, ar putea deveni suprafeţe protejate prin lege.

Trei organizaţii ecologiste din oraş - Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius şi ECOTOP Oradea - au aderat la un proiect naţional menit să înfiinţeze prima reţea naţională a ariilor naturale urbane, iar în perioada următoare, alături de autorităţi, vor stabili limitele acestui perimetru ce merită ocrotit.

"Municipiul Oradea are şansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei reţele naţionale dedicate, alături de oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca sau Iaşi. (...) Organizaţiile vor face o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crişului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea cât şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri", se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de CAPDD Bihor.

Toate cele trei organizaţii orădene care lucrează acum la acest proiect sunt cunoscute în judeţ, desfăşurând zeci de proiecte de conservare a biodiversităţii, educaţie pentru mediu, dezvoltarea destinaţiilor de ecoturism. Membrii şi angajaţii acestora sunt specialişti de mediu, cu o experienţă vastă în conservare, ecoturism sau educaţie.

Proiect pe masa deputaţilor

Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic şi valoare conservativă, ştiinţifică, educativă şi de recreere, care au rolul de a îmbunătăţi viaţa orăşenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajişti puţin afectate de activităţi umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan. 

Pentru a proteja aceste zone, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (organizaţia care a înfiinţat primul parc natural urban din România), 12 ONG-uri din 9 oraşe s-au unit într-o coaliţie, care iniţiază demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o reţea naţională de arii naturale urbane.

"În viziunea Coaliţiei pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii oraşelor şi-o însuşesc, o apreciază şi o protejează. Astfel, Coaliţia îşi propune să promoveze, să menţină şi să integreze în oraşe spaţii naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea şi de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversităţii urbane, promovând natura în oraş şi implicând cetăţenii oraşelor în crearea şi administrarea reţelei naţionale de arii naturale urbane", se mai arată în comunicat.

Un proiect de lege pentru crearea ariilor urbane a fost aprobat de Senat şi se află acum în Camera Deputaţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Suuuuper!
Am putea face un proiect pe bani publici in care sa amplasam copaci din beton pe malul Crisului. Am mai dezvolta oleaca orasul, copacii de beton ar tine mai mult, n-ar face mizerie in jur, i-am putea vopsi in negru, sa se asorteze cu spanzuratorile... Putem pune in varf si niste berze de tabla zincata, dam drumu' pe Cris la nise lebede de polietilena, ca sa nu neglijam nici fauna si, iaca rezervatia. Dupa care ne punem s-o protejam. Asa nimeni n-ar mai avea de ce sa-l acuze pe Spranceana Lunga ca nu-i place natura.
Postat 01 Septembrie 2021, 22:43 de Musti
E un demers pueril și strict punctual.
Toată Oradea ar trebui inclusă unei "arii protejate" cât timp este la puterea locală acest grup de "neterminați" liberali.
Postat 01 Septembrie 2021, 11:35 de KP
arie protejata?
pana iese legea, intre alei betonate si plaje urbane, poate nu mai ramane nimic.
Postat 01 Septembrie 2021, 08:50 de User anonimizat
contraste
una din zonele cele mai faine din oras e parcul Libertatii, in centru: pe o parte a crisului ai zone construite pana in rau, ca o stanca abrupta cu cladiri, piatete pietonale, cafenele, iar pe cealalta parte ai un parc natural. Ar fi o pierdere sa se faca un drum pentru masini pe malul raului, dar si sa se construiasca blocuri de ambele parti, dar si sa nu se construiasca nimic, nicaieri, ca sa fie doar "natura".
Postat 01 Septembrie 2021, 00:55 de unu
Hai sictir!
Serios?! Dupa ce baietasii destepti au costruit in albia raului restaurante si terase?! Trebuia respectată legea din start.acum e tardiv.
Postat 31 August 2021, 22:44 de Jancsy
esenta e in detalii. Proiectul e bun, sa vedem cu ce reguli vin
buna initiativa
Postat 31 August 2021, 22:33 de unu
valoare
protejati lunca Crisului, este o valoare pentru acest oras!
Postat 31 August 2021, 22:07 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON