În preajma Crăciunului și în atmosfera pe care o aduce cu sine sărbătoarea, Filarmonica Oradea invită la unitate și generozitate.
Astfel joi, de la ora 14, la Sinagoga Sion, renumitul Alexandru Tomescu va da sunet viorii sale Stradivarius, în cadrul evenimentului „Muzica inimii”. Acesta va fi însoțit pe scenă de violoncelistul Octavian Lup și de Orchestra Filamonicii.
Concertul este unul caritabil, organizat de Filarmonica orădeană, lansat la inițiativa Asociației New Hope și Hospice Emanuel, și este dedicat persoanelor care se confruntă cu diferite afecțiuni.
Cei care vor participa la acest concert sunt invitați să împodobească și „Bradul de Crăciun al inimilor cu dor”. „Fiecare persoană care va face o donație către Hospice Emanuel va primi un ornament special de Crăciun, pe care îl va așeza pe „bradul memorial” din incinta Sinagogii Sion, în amintirea unei persoane dragi care nu se mai află printre noi”, transmit organizatorii, printr-un comunicat.
Toate donațiile strânse vor fi utilizate de Hospice Emanuel pentru continuarea misiunii de a asigura o calitate de viață mai bună persoanelor cu boli oncologice în stadii avansate și terminale.
Creat în 2018 de violoncelistul Octavian Lup, New Hope a devenit un ansamblu sonor în peisajul muzical prin artiștii săi și mai ales prin natura proiectelor desfășurate. „Este, probabil, singura orchestră a lumii formată din elite muzicale, care concertează regulat în spitalele din România, ducând acolo emoția și puternicul mesaj de empatie, redate prin sunete”, iar „artiștii au un singur țel: să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conștiinței și ale sufletului uman, lăsând acolo… SPERANȚĂ!”, se menționează în comunicat.
Pentru renumitul violonist Alexandru Tomescu, proiectul „Paganini – înger sau demon” a marcat un hotar în cariera lui: a fost momentul în care a hotărât să schimbe percepţia existentă în România asupra muzicii clasice.
Astfel, a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, într-o pădure, în faţa unei case în ruine, pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.
Violonistul a concertat în iunie, în curtea Catedralei Sf. Nicolae din Oradea:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.