URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2020, 12:10

Primăria Oradea şi-a împărţit cu partenerii sarcinile pentru construirea viitorului spital de pe locul fostelor unităţi militare din strada Vlădeasa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, protocolul de colaborare pentru construirea viitorului spital din strada Vlădeasa.

S-au înţeles pe sarcini...

Municipalitatea orădeană, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor" şi Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu" şi-au împărţit responsabilităţile în ceea ce priveşte realizarea proiectului.

"În urma discuţiilor purtate cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, s-a identificat o suprafaţă de 2,8 hectare de teren în strada Vlădeasa pe care CJ-ul o va transfera Primăriei pentru construcţia acestui spital. Asociaţia va face studiul de prefezabilitate, spitalul municipal va face studiul de fezabilitate, iar noi ne vom ocupa de curăţarea terenului de acele clădiri existente acolo şi de obţinerea finanţării pentru construirea viitorului spital", le-a explicat primarul Birta consilierilor locali.

Un spital de milioane

Viitorul spital va fi construit pe un amplasament de la mijlocul străzii Vlădeasa pe un teren al fostelor unităţi de grăniceri aflat acum în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor, care îl va pune la dispoziţia municipalităţii.

Noua unitate, destinată secţiilor de boli infecţioase şi pneumologie, va avea 100 de paturi pentru boli infecţioase, cu posibilitatea de extindere cu 50 de paturi pentru situaţii de pandemie, 130 de paturi de pneumologie şi propriul laboratorul medical şi compartiment de radiologie şi imagistică.

Investiţia totală este estimată la peste 30 milioane euro, dar suma va fi apreciată mai exact abia în urma realizării studiului de fezabilitate.

Staţiunea balneară Oradea

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a aprobat, tot cu unanimitate de voturi, arealul municipiului care urmează să primească titlul de staţiune balneară.

Potrivit propunerii municipalităţii, staţiunea ar urma să cuprindă malurile Crişului Repede, din amonte de Podul Constantin Prezan până în aval la podul de la şoseaua de centură din Rogeius, zona centrală cu clădirile-monument, zona Universităţii, viitoarea grădină termală din Ioşia şi mai multe zone verzi.

Liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel, a cerut extinderea acestui areal dincolo de strada Dragoş Vodă, cu cartierele Mihai Eminescu şi Tokai.

"Privăm aceste zone cu spaţii neconstruite de oportunitate de finanţare pentru diferite investiţii care ar putea fi benefice pentru Oradea", a argumentat Pavel.

În replică, primarul Birta a declarat că stabilirea arealului viitoarei staţiuni balneare nu stă în puterea municipalităţii.

"Această zonă a fost delimitată în urma unor consultări cu specialiştii din ministere şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. Inclusiv astăzi facem modificări ale arealului tot în urma unor solicitări a institutului", a spus Birta.

Iese Universitatea, intră malul Crişului Repede...

Concret, printr-o adresă transmisă săptămâna trecută Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, care se ocupă de obţinerea titlului de staţiune balneară, reprezentanţii Institutului Balnear au propus eliminarea unei porţiuni din zona Universităţii dinspre şoseaua de centură

În schimb, aceștia au susținut integrarea zonei Spitalului Judeţean cu strada Gheorghe Doja şi a malului Crişului Repede din zona forajului termal 4006 pentru că ar include atât aquapark-ul Nymphaea cât şi hotelurile din zonă, Parcul Brătianu şi zona verde a Dealului Ciuperca.

În acest context, primarul a spus că municipalitatea nu va mai insista în faţa specialiştilor pentru extinderea arealului.

"Este, oricum, un pas înainte că vom avea o staţiune balneară delimitată în cadrul municipiului...", a declarat Birta.

Străzi de modernizat...

Tot joi şi tot cu unanimitate de voturi, Consiliul Local a mai aprobat indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea străzilor Aurel Covaci şi Bunyitai Vince dintre Calea Bihorului şi Matei Corvin din cartierul Oncea.

Lucrările de modernizare a străzii Aurel Covaci, cu o lungime de 579 metri şi câte o bandă pe sens, sunt estimate la o valoare de 2,8 milioane lei inclusiv TVA şi ar urma să aibă un termen de finalizare de şase luni.

La fel, modernizarea străzii tot cu două benzi, Bunyitai Vince, lungă de 566 metri au fost apreciate la 2,6 milioane lei. Termenul de execuţie va fi de cinci luni.

Cele două lucrări vor fi suportate din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Birtasule, ia-o in ordinea prioritatilor!
Cimitirul e full, la propriu, taman acum cand e mai multa nevoie de el. Zic sa-ti iei tovarasii si sa purcedeti sa gasiti loc de unul, pana nu va vor aduce sicriele in fata la primarie. P.S. La final nu va mai trebui spital, astea de azi vor fi (aproape) goale.
Postat 13 Noiembrie 2020, 18:39 de ili3
@crisdumi
Cristino, esti beata. Delirezi. PS Alcoolul este viata si viata e alcoolul Din zori pana-n noapte traim in pericol PPS Vin alegerile, trai si belsug de Mona psd-ist. Sper sa nu fi idioata, sa-ti lasi vreo 5-6 litri pe revelion.
Postat 13 Noiembrie 2020, 16:46 de elev
Una caldă ... alta rece !?!
Până și comuniștii, în toată mediocritatea lor, au făcut gestul firesc de a duce spitalul de infecțioase, care se afla în locul parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiție ... în marginea orașului, ca să poată fi gestionat și izolat la nevoie, în cazul vreunei epidemii !?! Cât de prost poți fi ca edil, ca să nu iei în considerare acest aspect tehnico-administrativ ... și să ai în cap posibilitatea construirii unui spital de acest gen, fix pe linia "vântului dominant" către Rulikovski ?!? Ăilalți proști, cu reprezentantul lor care ar face bine să tacă tot timpul ... după ce nici nu s-au obosit să înțeleagă ce înseamnă auireala asta, de a avea o stațiune turistică de nivel național în cuprinsul ariei teritoriului municipiului, s-au trezit că unele vile de-ale lor ar da bine și le-ar crește valoarea, dacă străzile unde au ei adresele de domiciliu ar fi prinse în program !?! Niște "neterminați". Șii unii ... și alții !?!
Postat 13 Noiembrie 2020, 15:28 de CrisDumi
Interesant
A trebuit sa il alegem pe Bolojan la CJ ca sa se construiască un nou spital, predecesorii cu sau ocupat?? Noroc cu Bolojan ca nu are hobby pescuitul si vânatul, adica e vânător Bolojan dar de fonduri europene
Postat 13 Noiembrie 2020, 13:51 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON