URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Decembrie 2018, 10:05

Modelul elveţian funcţionează în Bihor: Zeci de salvatori montani, instruiţi la centrul înfiinţat într-un program elveţiano-român (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut un an de când Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor a înfiinţat un centru de pregătire pe modelul unuia din Canton St. Gallen, Elveţia, timp în care numărul cursurilor pentru salvatori montani, organizate în Bihor, s-a triplat, iar zeci de oameni au fost instruiţi cum să intervină în misiuni de acest gen.

Centrul, amenajat în Vârtop, a fost finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano – Român, şi a fost acreditat pentru pregătirea salvatorilor montani. Eficienţa este evidentă, arată un comunicat al Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor.

"Dacă până la înfiinţarea Centrului de pregătire în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor s-au organizat patru stagii de pregătire anuale, de-a lungul anului 2018 am avut o creştere atât cantitativă cât şi calitativă a acestora, pe domenii şi direcţii ce acoperă întreaga curriculă de pregătire atât în salvarea montană, cât şi cea speologică", se arată în comunicat.

Mai precis, în ultimul an, Salvamont-Salvaspeo Bihor a organizat 15 cursuri, din care cinci pentru pregătire în salvarea montană specific condiţiilor de iarnă pe pârtii de schi şi în afara acestora, şase stagii de pregătire în salvarea montană specific condiţiilor de vară pe traseele turistice, traseele de alpinism şi escaladă şi via ferrata, un stagiu de iniţiere în speologie, un altul pentru parcurgerea de canioane şi două exerciţii de evacuare şi salvare din telescaun.

"În contextul generat de noua bază materială de la centrul de pregătire Vârtop, s-au reluat stagiile de pregătire medicală dedicate aspiranţilor, stagii derulate în colaborare cu SMURD Bihor", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, în 2018, s-au atestat şi reatestat 14 salvatori montani şi salvatori speologi, iar în urma evaluărilor, dintr-un număr de 27 aspiranţi au fost selectaţi nouă membri care urmează să fie examinaţi în vederea continuării procesului de pregătire - evaluare în cadrul Centrului Naţional de Pregătire a Salvatorilor Montani de la Padina

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fonduri doar elvetiene. Pana la modelul lor mai e drum lung
Model elvetian e democratia participativa in schimbul “elitei” reprezentative, referendumuri mai multe pe mai multe teme, si o presa care nu boicoteaza votul.
Postat 05 Decembrie 2018, 01:42 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON