URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2018, 14:38

Mobilizare exemplară: Record de donatori, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, pentru Miruna şi Andra, victimele accidentului de pe DN 1

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii au răspuns exemplar la apelul de donare de sânge pentru Miruna Pîrja şi Andra Firez, victimele cumplitului accident petrecut duminică pe DN 1, în judeţul Cluj.

Aproape 150 de persoane au mers, marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, pentru a dona sânge, majoritatea fiind elevi şi studenţi dornici să le ajute pe tinerele fete să supravieţuiască.

Record de donatori

Cele două fete sunt eleve în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, iar drama lor a impresionat numeroşi tineri. "De când lucrez în sistem, de peste 20 de ani, nu am mai întâlnit o asemenea mobilizare, este o situaţie fără precedent. Au venit foarte mulţi tineri, majoritatea elevi de la Colegiul Gojdu, fără profesori, dar disciplinaţi şi răbdători", a declarat dr. Ligia Burtă, şeful Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, marţi, pentru BIHOREANUL.

Tinerii au mers la centru încă de dimineaţă, iar la ora 12.30, adică la o oră după ce centrul se închisese deja (având program între orele 7.30 şi 11.30), donaseră sânge 96 de persoane, iar alte aproape 50 erau în centru, fie în sala de aşteptare, fie în timpul procedurilor specifice.

Niciun donator nu a ripostat pentru timpul lung de aşteptare, ci toţi stăteau liniştiţi şi răbdători. La fel, nici angajaţii Centrului nu s-au plâns de volumul mare de muncă ori de timpul petrecut la serviciu după program.

Tragedie pe şosea

Tot în sprijinul Andrei Firez şi al Mirunei Pîrja, angajaţii Centrului vor merge miercuri la Centrul medical de permanenţă din Sântandrei, unde va avea loc o acţiune de donare de sânge. Totodată, întrucât şi tinerii din Ştei s-au anunţat dornici să doneze sânge, este posibil ca o acţiune similară să aibă loc şi acolo, în următoarele zile.

Între timp, cele două fete sunt în continuare internate în spital în Cluj Napoca, în stare gravă. Miruna este în continuare în comă, în timp ce Andra, din fericire, respiră singură, fără ajutorul aparatelor. Ele au fost victime ale unui teribil accident rutier, petrecut duminică, pe DN 1, în raza localităţii Poieni.

Fetele se aflau pe bancheta din spate al unui Peugeot condus de tatăl Andrei, de la Cluj spre Oradea, când acesta, se pare, a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens unde s-a lovit frontal de un TIR, iar apoi, din impact, a ricoşat într-un BMW. În urma impactului, tatăl Andrei şi mama tinerei, care se afla pe locul din dreapta faţă al autoturismului, au murit.

Cei patru veneau acasă, de la Cluj Napoca, unde fetele au fost la meditaţii. Amândouă sunt în ultimul an de liceu şi, la începutul verii, ar trebui să susţină examenele scrise ale Bacalaureatului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jos palaria !
Tot respectul pt donatori si pt personalul medical !
Postat 27 Februarie 2018, 21:00 de Control_Room
?
Ce meditațiile n...ii?! Cine i-a prostit pe părinți că-ți trebuie meditații să iei bacul? Sau iau probabil pentru admiterea la medicină? Măi, sistemul ăsta educațional e de tot r...l, n-ar trebui să fie nevoie de meditații.
Postat 27 Februarie 2018, 19:45 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON