URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2016, 17:22

Moarte la înălţime: Un electrician a murit electrocutat, pentru că edilii din Abram au… uitat să oprească alimentarea reţelei

Moarte la înălţime: Un electrician a murit electrocutat, pentru că edilii din Abram au… uitat să oprească alimentarea reţelei ÎN SLUJBA DUŞMANULUI. Un om bun şi muncitor, aşa îl descriu foştii colegi şi consătenii pe electricianul Călin Grama (foto). Doar văduva acestuia n-a dorit să spună nimic, dar e de înţeles. Rămasă singură cu doi copii, femeia lucrează tocmai în Primăria a cărei conducere riscă să fie trasă la răspundere. Durerea ei răzbate, totuşi, din mesajele transmise pe Facebook: "E greu de spus în cuvinte cât de mult ne lipseşti şi câtă suferinţă ai lăsat în sufletele noastre. Ai fost şi vei rămâne cel mai minunat părinte şi soţ", a scris Carmen Grama sub o poză de familie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetă neobişnuită la Parchetul Curţii de Apel Oradea, sesizat în cazul unui accident de muncă petrecut vara trecută în Abram, unde un localnic de 41 ani şi-a pierdut viaţa în timp ce schimba becul unui stâlp de iluminat din satul Iteu Nou.

Deşi Aurel Grama, şef de echipă la Electrica, era în timpul liber, ITM Bihor a constatat că moartea sa a fost accident de muncă, iar cauza o neglijenţă criminală: omul fusese tocmit "la negru" de Primăria Abram ca să întreţină reţeaua de iluminat public şi să schimbe becurile arse. Doar că, mai grav, înainte de a-l trimite la lucru, reprezentanţii Primăriei au uitat să ceară companiei Electrica scoaterea de sub tensiune a reţelei, condamnându-l astfel la moarte sigură...

"Ars" pe scară

Tragedia s-a petrecut în seara de 22 iulie 2015. Întors de la Marghita, unde lucra într-o echipă de intervenţie, Călin Grama şi-a luat sculele şi a plecat cu maşina să-şi ia socrul, pe Ioan Aranici, împreună cu care urma să schimbe becuri arse de pe stâlpii de iluminat public.

Cei doi au ajuns în satul Iteu Nou pe la ora 20. În timp ce socrul ţinea de scară, Grama a urcat până în dreptul corpului de iluminat, a fixat hamul de stâlp şi a dat să pună mâna pe bec. Ce s-a întâmplat mai departe Aranici nu şi-a dat seama. Doar atât a văzut: că ginerele căzuse de pe scară şi atârna inert în ham.

Speriat, bărbatul a strigat după ajutor, iar sătenii au sunat imediat la 112. Echipajele SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au sosit, pe rând, dar n-au îndrăznit să-l coboare pe bărbat: cablul electric de care era suspendat se afla sub tensiune şi riscau să se electrocuteze.

Corpul a fost coborât, în final, de un echipaj al ISU, iar intervenţia ulterioară a medicilor, pentru a-l resuscita, a fost zadarnică. După aproximativ o oră au declarat decesul, iar corpul a fost urcat în dubă pentru a fi transportat la Medicina Legală.

În anchetă

Între timp, la locul accidentului au sosit şi criminalişti ai Poliţiei Bihor, şi inspectori ai ITM care au făcut fotografii şi au luat declaraţii de la martori. Aşa s-a aflat că, până să ajungă în Iteu Nou, Grama ar fi verificat becurile de la mai mulţi stâlpi stradali din comună, dovada fiind că în maşina sa au fost găsite diferite sortimente de corpuri de iluminat primite, după cum a explicat socrul bărbatului, de la edilii comunei. De fapt, după cum au constatat inspectorii, electricianul muncea fără forme legale pentru Primăria Abram şi, mai grav, fără ca şefii instituţiei să-i asigure mijloace de protecţie.

Constatările iniţiale au fost confirmate de o anchetă amănunţită, finalizată în decembrie, inspectorii ITM demonstrând că moartea electricianului s-a produs dintr-o neglijenţă a reprezentanţilor Primăriei. Concret, Grama a murit după ce "a atins accidental liniile electrice aeriene aflate sub tensiune care asigură iluminatul public stradal al comunei Abram", pentru că "operaţiunea de mentenanţă a fost efectuată fără scoaterea de sub tensiune a instalaţiei de către beneficiarul lucrării, Comuna Abram".

Or, înainte de a-l trimite la muncă, edilii erau obligaţi să ceară proprietarului liniilor - Electrica Distribuţie Nord-Vest, Sucursala Oradea - decuplarea reţelei pe perioada lucrărilor de mentenanţă.

Amendă plus dosar penal

Pe de altă parte, au arătat inspectorii, Primăria trebuia să-i facă lui Grama un contract de muncă legal şi un instructaj de protecţia muncii, să-i asigure echipament pentru verificarea tensiunii în reţea şi, după producerea evenimentului, să-l anunţe imediat la ITM.

Cum Primăria Abram a ignorat toate acestea, inspectorii de muncă au amendat-o cu 10.000 lei, sesizând totodată Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru identificarea funcţionarilor vinovaţi de nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, infracţiune pedepsită cu închisoare între 6 luni şi 3 ani.

A murit... voluntar

Deşi au început ancheta penală, deocamdată procurorii nu au pus sub învinuire o anume persoană. "Dosarul se află în cercetare la organele de poliţie, nefiind dispusă până în acest moment continuarea urmăririi penale in personam. Ca urmare, în acest stadiu, alte date nu pot fi comunicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Tiberiu Sighiartău.

Primarul comunei Abram, Gabriel Nuţaş, e convins de pe acum că dosarul va fi clasat, contestând deja şi raportul ITM, pentru a scăpa şi de amendă. "Nu e nimeni vinovat. Domnul Grama mergea şi pe la alţi consăteni, să le repare o priză, să le schimbe un bec. Pentru noi lucra voluntar", zice edilul, refuzând orice alte comentarii. Ca şi când mortul nu avea altceva de lucru, în timpul său liber, decât să se caţere de capul lui şi pe degeaba, pe stâlpii Primăriei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
condoleante familiei! de ce acceptati munca la negru?!
Doamne fereste ce imbecili sunt unii primari si altii ca el, care isi aduc echipe sa lucreze la negru, punandu-si viata in pericol. sunt sigur ca nu din lipsa de bani a venit omul la schimbat becuri, asa ca primarul sa raspunda penal pt ucidere din culpa, ca doar si-a dat acordul pentru executant. pun pariu ca o astepta o prima frumoasa pe dna grama, asa, ca a ajutat primaria la nevoie....doamna, spuneti sincer, chiar a meritat?
Postat 14 Martie 2016, 22:35 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON