URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2021, 11:36

Mizeria și autonomia locală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să nu fim naivi! Răscoala primarilor UDMR din Bihor, supărați pe regulamentul lui Ilie Bolojan privind întreținerea marginilor drumurilor, care le-ar încălca autonomia locală, nu are în ea nimic gospodăresc, administrativ, edilitar. Plângerea prealabilă prin care aceștia cer Consiliului Județean revocarea regulamentului e un act pregnant politic. Ca dovadă, au iscălit-o, în grup, toți cei 21 de edili UDMR și doar ei (deși s-ar putea să le vină idei și celor din PSD, de ce nu?).

Presupunerea că mica rebeliune n-au gândit-o primarii, ci e sarcină de partid, este cât se poate de rațională. Să nu uităm, de altfel, că încă din primele zile ale anului, președintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, îi cerea prefectului să atace în justiție Hotărârea Consiliului Județean, ceea ce ar fi determinat suspendarea din oficiu a aplicării.

Pe bună dreptate, nu puțini se întreabă ce ar fi făcut un prefect UDMR, dar asta e retorică. Alții, la fel de întemeiat, interpretează gestul ca măsură de retorsiune, după ce UDMR n-a reușit nici să-și impună prefect (cum a izbutit în toate județele din „Partium”), și nici să capete un viceprimar în Oradea și un vicepreședinte la Consiliul Județean.

Acțiunea în bloc a celor 21 de edili premerge atacării HCJ în instanța de contencios administrativ de la Tribunalul Bihor. Date fiind găurile din legislație, dar și foarte posibilele vulnerabilități juridice din conținutul Hotărârii, dacă fiecare primar ar fi pornit o acțiune separată, exista probabilitatea ca unii să piardă procesele, iar alții să le câștige. Așa, totul depinde de persoana judecătorului care va soluționa acțiunea colectivă. Primarii pot câștiga sau pierde procesul, după cum la fel de bine putem spune că Bolojan (căci el e ținta) îl poate pierde sau câștiga.

Întrebarea este, însă, ce câștigă sau pierd bihorenii, locuitorii unui județ din România unde toate drumurile sunt ornate cu pungi, flacoane, cartoane, moloz, rămășițe de frigidere, aragaze, mobilier și altele. Dacă judecătorii vor considera legal regulamentul, locuitorii celor 101 comune și orașe și-ar putea vedea primarii scoțând „asistații” la muncă, iar șanțurile și acostamentele curate.

Dacă, dimpotrivă, regulamentul va fi anulat, bihorenii vor constata că autonomia locală a fost salvată laolaltă cu mizeria, în ciuda dorinței unanime, cel puțin la nivel declarativ, de a avea o #țarăcaafară (măcar ca-n Ungaria vecină, unde curățenia se execută, nu se discută!). Iar beneficiarii ajutoarelor sociale vor săpa în continuare grădinile primarilor sau vor fi menajați, pur și simplu, de edilii interesați de viitoarele lor voturi.

În joc nu e doar orgoliul șefilor UDMR Bihor ori prestigiul lui Bolojan, ci felul în care vor arăta locurile în care trăim. Deocamdată mizere, ca nicăieri altundeva în Europa, dar foarte „autonome”, chiar și față de civilizația elementară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON