URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2013, 10:01

Mititeii, miticii şi Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce face Europa când nu are ce face? La fel ca în bancul cu olteanul, care se dezbracă să-şi păzească hainele, birocraţii bruxellezi, liniştiţi că întreg continentul arde de austeritate şi că şomajul a răpus o cincime din cetăţenii UE, s-au pus cu directiva pe mititelul românesc. Bine, ştim, turcii l-au inventat, noi doar l-am eliberat din maţ şi, de câteva decenii, l-am dres cu bicarbonatul de sodiu de care se leagă acum coana Europă.

Taman de Armindeni, când - "respectând cu sfinţenie" (apud prompteriţe) Postul Paştelui - românul îşi dă dezlegare pentru a se închina la grătarele fără de care nici berea n-ar mirui gâtlejurile băştinaşilor cu acelaşi spor, Europa s-a găsit să-i facă bizarului trib carpato-danubiano-pontic o bucurie cum numai ea ştie: de la 1 iunie, în baza unei Directive, mititeii nu vor mai putea conţine buclucaşul praf cu care încă de pe vremea bunicilor ne stingeam arsurile la stomac. Motivul? E un aditiv periculos, mai rău decât toate E-urile cu care industria alimentară occidentală dă merelor gust de pere şi puilor aromă de struţo-curcan fără colesterol.

Fireşte, UE nu s-ar lega niciodată de uzinele de carne şi de combinatele chimice care produc morcovi ce n-au văzut niciodată pământul, dar cu poznaşul bicarbonat de sodiu din mititelul mioritic e neîndurătoare. Pentru că, pur şi simplu, poate! Dacă ne-a ţinut pe cap un preşedinte tăietor, de ce n-ar "armoniza" şi reţetele banalilor mititei? Măcar ca experiment, să vadă dacă metoda va ţine mai încolo, la nevoie, cu pizza italiană, gulaşul unguresc, chorizoul spaniol ori pleşcăviţa altminteri neîngenuncheaţilor sârbi.

Deşi ia poziţia ghiocelului de fiecare dată când "conferă" cu "partenerii europeni", de data asta premierul Victor Ponta a sărit ca eroul în apărarea drepturilor gastronomice ale naţiei.

"Reprezentantul României la Comisia Europeană a transmis solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii ca reţeta produsului "mititei" să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi vor lua toate măsurile pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", zice ritos un comunicat al Cabinetului Ponta, al cărui Master Chef ştie foarte bine un detaliu decisiv. Şi anume că aşa cum comunismul n-a căzut pentru că locuitorii lagărului estic ar fi avut dileme ideologice, ci pentru că pica greu la stomac, nici cu mititeii nu-i de glumă. Gata să dea oricând aurul şi gazele de şist, vajnicul premier a dat acum cu pumnu-n masă: Totul până la mici!

Ce noroc pe capul nostru că în acelaşi timp McDonald's România a lansat, chiar de 1 Mai, produsul McMici! Tind să cred, pe negustate, că nu atât datorită cutezanţei lui Ponta va rămâne neamul cu brandul mititei, cât mulţumită multinaţionalei din Ţara Marelui Licurici. Anyway, poftă bună să avem şi tradiţionalul ‘ai no'oc!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dau pe noi ca pe cai...!!!
Domnule/Doamna Pantelimon,...Asta da politica Euro-peana...! Voi oameni buni,nu stiti altceva decat sa va legati de cateva cuvinte scrise (spuse)cu doua intelesuri... voua tot articolul nu este altceva decat o publicitate politica mascata/sau nu?!Nu ma intelegeti gresit,nici eu nu suport publicitatea mascata,dar aici deloc nu e vorba despre ceea ce credeti voi ,aici e vorba ca azi ne prescriu(cei care au elaborat directiva),ce sa punem in mancarea noastra,maine ne prescriu cu ce sa o mancam ,iar poimaine ne prescriu CAND sa o mancam (daca ne vor da \"APROBARE\" sa o mancam),si sub ce forma.Oameni buni nu VEDETI ca suntem \"cobaii EUROPEI\" !!!!!!!!!!! TREZITI-VA odata,pentru Dumnezeu !!!!! Noi ne certam pe un ciolan aruncat de acei nemernici,iar ei mananca \"cotletul\",si rade de noi,ca de altfel toata EUROPA. Nu stiu ce ar mai putea urma, maine-poimaine ne vor prescrie doza maxima inhalata si expirata de oxigen intr-o zii,si altele.......! Sa stiti ca nu suntem departe nici de aceasta \"DIRECTIVA\" ...!!!! Trezitiva oameni buni,noi nu suntem cetateni europeni,suntem \"cobaii europeni,ei nu ne vor binele,sub nici o forma,ca daca noi traim bine,atunci cine le vor face munca de \"jos\",.... In a
Postat 13 Mai 2013, 23:24 de DGP
Directive pentru fraieri !?!
Asta e tot ce ai înţeles Criş, din Directiva Europeană cu privire la policarbonaţi ? Dacă da, atunci e clar că te-ai apucat de scris pentru că nu ştii nimic altceva pe lumea asta, decât să te dai "în stambă".
Postat 12 Mai 2013, 12:55 de Carp III
tabere
"Şi să ştii Adriane, că "neîngenunchiaţii" tăi sârbi, datorită fanatismului şi fierbinţelii din mintea aia a lor pravoslavnică, dar cam insuficientă, au reuşit să distrugă Iugoslavia, şi sunt pe cale să piardă definitiv rezervaţia musulmană din "leagănul" Serbiei".... altii au facut jocurile.... sarbii, raman aceiasi (e adevarat), neingenunchiati dar cam singuri in fata tututor. mai multi factori au adus la situatia de fata, din ex-Yugoslavia. n-au fost la momentul potrivit in barca potrivita.
Postat 11 Mai 2013, 17:21 de @pantelimon
Subiecte
de doi bani. Ziarişti care din sahtiseala de după paşti, pun botu la petarde de mici intoxicări ca asta cu mititeii. Sau or fi îngrijoraţi de soarta noastră ?!?..... Mai bine mai scrieţi nişte advertoriale pt Gazprom şi alţi KGBişti..... Noroc cu favoritul lui Criş, telepremierul Pontalău că ne-a salvat mititeii de la dispariţie. Şeful formaţiunii politice (USL) căreia cel care semnează articolul, i-a făcut o propagandă deşănţată în timpul campaniei electorale, dacă cumva aţi uitat. Şi să ştii Adriane, că "neîngenunchiaţii" tăi sârbi, datorită fanatismului şi fierbinţelii din mintea aia a lor pravoslavnică, dar cam insuficientă, au reuşit să distrugă Iugoslavia, şi sunt pe cale să piardă definitiv rezervaţia musulmană din "leagănul" Serbiei.
Postat 09 Mai 2013, 11:08 de pantelimon
eu
acum stiu si eu si stie toata lumea ca in fiecare articol ii pupati in partea dorsala pe cei de la usl, da tare as vrea sa vad un articol, de ce nu, despre mici, fotbal, mancare orice altceva in care sa NU AMINTITI voalat DE BASESCU, pdl, usl udmr etc., as vrea ca articolul chiar scris cu usoare urme de satira sa contina ca si subiect doar ceea ce ar trebui sa contina p.s. fraierilor nu europa l-a tinut in brate pe marinar ci noi romanii, fie ca am vrut fie ca nu
Postat 08 Mai 2013, 14:03 de eu
glutamat
Din câte ştiu nu este vorba că bicarbonatul ar fi neapărat periculos(în definitiv introdus în pasta de mici se descompune şi eliberează CO2)ci introdus în carnea neprelucrata maschează eventuala (ne)prospeţime a cărnii(mirosul probabil). Dar până la urmă mirosul se poate masca şi cu altceva! Ceea ce mă suprinde pe mine că, spre exemplu pasta de mici preparată în Carmangeria Hyper-market-ului "ADEVĂRAT"conţine GLUTAMAT! Mi se pare incredibil. Bănuiesc însă că şi celelalte lanţuri procedează la fel. Chiar am să verific!
Postat 08 Mai 2013, 10:22 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON