URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2012, 12:42

Mircea Matei a prins gustul traseismului: a plecat şi din PPDD, şi s-ar întoarce lângă "ciocoii" din PDL

Mircea Matei a prins gustul traseismului: a plecat şi din PPDD, şi s-ar întoarce lângă "ciocoii" din PDL După ce în campania electorală se dădea mare PPDD-ist şi îi invita pe orădeni să sune la sediul partidului pentru a dialoga, în loc să meargă el în mijlocul lor, Mircea Matei a pierdut lamentabil un loc de deputat sub sigla acestei formaţiuni. Şi acum ar vrea să se întoarcă din nou la partidul care l-a făcut om
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost consilier local, fost senator, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, fost secretar general al PDL Bihor, Mircea Matei a părăsit PDL înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare, încercându-şi norocul sub flamura violet a partidului OTV. Imediat ce a dat chix, şi încă răsunător, a anunţat însă că-şi "reziliază contractul" cu PPDD şi că ar reveni alături de colegii din PDL, partid de unde - spune el - a plecat doar cu trupul, "cu sufletul" rămânând "om de dreapta".

De dreapta, frate!

Intrat în silenzio stampa după scrutinul din 9 decembrie, când în colegiul 8 Oradea a fost bătut măr de liberalul Ioan Cupşa, obţinând doar 1.713 sufragii (6,43% din totalul voturilor valabil exprimate), Matei şi-a expus planurile pe contul său de Facbook.

Într-o postare făcută joi, el a scris: "Un lucru aş vrea să se ştie. Sfârşitul campaniei a însemnat şi încheierea "contractului" meu cu PPDD. Rămân un om de dreapta, aşa cum am spus-o chiar şi în campanie, şi înţeleg să mă manifest ca atare. Consider că singura şansă a României de a nu ajunge la o "dictatură a majorităţii parlamentare" este o coagulare coerentă a oamenilor de dreapta. Da, a oamenilor de dreapta, pentru că părţi de la partidele aşa-zise de dreapta nu au dovedit că au forţa şi înţelepciunea necesară pentru acest lucru. Că această "reinventare a dreptei" va fi sub PDL (mă indoiesc că sub acest PDL!) sau sub altă denumire, contează mai puţin. Ceea ce contează este nu forma, ci fondul! E momentul "pensionării" multor oameni care nu înţeleg că a sosit momentul!".

Ghilea, un PSD-ist!

Întrucât prietenii de pe Facebook i-au spus că după dezertarea la PPDD nu mai are nicio credibilitate, Matei le-a răspuns, arătând că doar liderii PDL Bihor, şi mai ales preşedintele interimar Gavrilă Ghilea, pe care îl consideră "un PSD-ist", sunt vinovaţi de traseismul său.

"Dacă ai avut contract cu PPDD, pentru mine nu mai reprezinţi un om de dreapta, oamenii care se schimbă de la un partid la altul nu mai au nici o credibilitate, aşa ca du-te înapoi, dreapta se va reforma şi fără oameni de genul tău!", i-a reproşat lui Matei o amică, ceea ce l-a determinat pe politician să-şi reia atacul la Ghilea.

"Despre mine vorbesc eu. Despre tine vorbeşti tu. Daca nu ştii situaţia din PDL bihor, condus de un PSD-ist, precum şi motivele pentru care am ajuns sa candidez la PPDD, îţi recomand să citeşti articolul "Epigonilor din Parcul Traian" scris de mine în noiembrie", a răspuns fostul secretar general al PDL Bihor, cu referire la acuzele împotriva lui Ghilea şi a celorlalţi şefi ai organizaţiei judeţene democrat-liberale formulate la începutul campaniei.

Săraca "victimă"...

Tot pe Facebook, Matei a continuat să-şi ducă războiul personal cu presa din Oradea, mai ales cu un reporter de la Jurnal Bihorean şi cu întreaga redacţie a BIHOREANULUI.

Prima ţintă a fost, fireşte, BIHOREANUL, despre care ex-PDL-istul ex-PPDD-ist a afirmat încă din campanie că nu participă la conferinţele sale de presă deoarece nu ar fi încheiat vreun contract de publicitate cu ziarul. Asta, însă, în condiţiile în care ziarul nici nu i-a propus aşa ceva, nici nu a fost invitat la conferinţele lui de presă, poate tocmai fiindcă lui Matei nu îi place să îi fie disecate declaraţiile. Pe de altă parte, redacţia noastră a prezentat poziţiile tuturor partidelor exprimate public fără a percepe în schimb nicio taxă.

Teza că ar fi atacat de presă pentru că nu ar plăti bani ziarelor e dezvoltată de Matei şi în cazul unei alte publicaţii din Oradea. Astfel, traseistul îl acuză pe un reporter al Jurnalului Bihorean că l-a criticat doar pentru că este "muncitor la firma aceea cu patroni străini unde apare cine plăteşte".

Atac şi la Blaga

Nu în ultimul rând, Matei îl mitraliază şi pe preşedintele PDL, Vasile Blaga, însă fără curajul de a o face direct, ci postând articole din presa afiliată acelei părţi din PDL care se află sub controlul grupării Udrea-Boc-Băsescu, grupare care - cum se ştie - se opune lui Blaga şi urmăreşte să-i "sufle" conducerea partidului chiar în aceste zile.

Astfel, Matei a postat trimiteri la articole din Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul, conform cărora "buldogul" Vasile Blaga a obţinut un mandat de senator prin redistribuire, beneficiind de pretinse negocieri cu adversarii din USL care ar fi aranjat orientarea în favoarea sa a sufragiilor primite de "oameni de dreapta curaţi", precum ar fi clujenii Daniel Buda ori Adrian Papahagi.

În realitate, redistribuirea voturilor pentru candidaţii clasaţi pe locurile 2, 3, 5 sau 5 într-un anume colegiu din ţară nu se face prin negocieri între politicieni, ci în mod automat şi obiectiv, printr-un program de calculator al Biroului Electoral Central, achiziţionat chiar în guvernarea Boc. În al doilea rând, ce nu ştie sau se preface Matei că nu ştie, este detaliul că un candidat la Senat nu poate beneficia de redistribuirea voturilor obţinute de candidaţi la Deputăţie, cum au fost Papahagi şi Buda, ambii apropiaţi ai lui Boc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Trista realitate!
Traim intr-o lume in care nu exista frica de Dumnezeu si nici rusine fata de oameni. In aceasta lume chiar si nenorocitii au un nume, in cazul de fata:MATEI.
Postat 15 Decembrie 2012, 08:15 de SAFE
Sunteti niste papagali
Bai lingailor....nu mai facetia articole de ra...hat pe subiecte care nu exista...nu extrageti din context strict ca sa aratati partea proasta...obiectivitate jurnalistilor(daca sunteti)....mai bine ne spuneti ceva despre orasul acesta care arata deplorabil si nimeni nu se ingrijejte de el..dar se bucura de popularitate...sau de judet in Popa are ceva timp de cand conduce dar nu a facut nimic...astea sunt subecte de actualitate...lingailor....
Postat 14 Decembrie 2012, 20:19 de Vlad
Matei de dreapta
Inca un penibil care crede ca intelege doctrinele de dreapta, in timp ce cu stanga duce sticla la gat.
Postat 14 Decembrie 2012, 14:23 de Zoom
3M adica Mircea Matei Mitocan
Ce sa lucreze? Ca nu stie sa faca nimic, decat sa arunce cu pietre in stanga si in dreapta ! Dar el nu stie ca numai in pomul care da roade se arunca cu pietre !!!!!!!!!
Postat 14 Decembrie 2012, 13:48 de carmen
asa
mai lasa-ne...dute si lucreaza si tu undeva pe bune ...
Postat 14 Decembrie 2012, 13:46 de sas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON