URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
23 Mai 2024, 18:36

Mircea Cărtărescu şi Ana Blandiana, premiaţi în străinătate pentru operele lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi autori români importanți, Mircea Cărtărescu şi Ana Blandiana, au fost recompensaţi joi cu două premii prestigioase la nivel internaţional.

Prozatorul a primit International Dublin Literary Award, iar poeta a fost recompensată cu premiul Prinţesa de Asturia.

Mircea Cărtărescu, laureat la Dublin

Autorul român născut în Bucureşti a fost distins cu International Dublin Literary Award pentru romanul său "Solenoid", apărut în 2015, bestseller la editura Humanitas şi tradus în mai multe limbi străine, inclusiv în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, neerlandeză, engleză, norvegiană şi maghiară.

Site-ul Culturaladuba.ro notează că acest premiu, în valoare totală de 100.000 de euro, este distribuit astfel: 75.000 de euro merg către autorul român, iar 25.000 de euro către traducătorul Sean Cotter, a cărui traducere a fost apreciată pentru păstrarea preciziei lirice a originalului. Juriul a descris "Solenoid" drept "opera unui mare scriitor european, care, totuşi, este prea puţin cunoscut cititorilor în limba engleză".

Anunţul a fost făcut joi în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură Dublin, organizatorii subliniind importanţa traducerii lui Sean Cotter în deschiderea operei lui Cărtărescu către un nou univers de cititori.

Presa naţională mai scrie că este pentru prima dată când acest premiu ajunge la un scriitor român.

Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi şi se bucură de mare succes mai ales printre vorbitorii de spaniolă şi de franceză. De-a lungul carierei, Cărtărescu a mai câştigat Premiul Thomas Mann în Germania şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Ana Blandiana, „o creatoare radical unică”

În aceeaşi zi, poeta Ana Blandiana a fost recompensată cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură, acordat de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei.

Juriul a lăudat "extraordinara capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii" şi faptul că Blandiana "este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică", scrie Hotnews.ro.

Acest premiu, care anul trecut a fost acordat scriitorului japonez Haruki Murakami, vine cu un cec în valoare de 50.000 de euro. 

Într-un mesaj emoţionant publicat pe Facebook, Ana Blandiana și-a exprimat recunoştinţa pentru onoarea primită, subliniind importanţa poeziei ca un mod de a ajunge la cititori. Ana Blandiana, al cărei nume real este Otilia Valeria Coman, a fost o opozantă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi o susţinătoare proeminentă a drepturilor omului şi a democraţiei.

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru deosebita onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Asturia, mai ales că - ca întotdeauna când primesc un premiu - nu pot să nu-mi amintesc gândul lui Platon care a recomandat încununarea poeţilor cu lauri şi izgonirea lor din oraş", a transmis Ana Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă publicat joi pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON