URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Mai 2024, 18:36

Mircea Cărtărescu şi Ana Blandiana, premiaţi în străinătate pentru operele lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi autori români importanți, Mircea Cărtărescu şi Ana Blandiana, au fost recompensaţi joi cu două premii prestigioase la nivel internaţional.

Prozatorul a primit International Dublin Literary Award, iar poeta a fost recompensată cu premiul Prinţesa de Asturia.

Mircea Cărtărescu, laureat la Dublin

Autorul român născut în Bucureşti a fost distins cu International Dublin Literary Award pentru romanul său "Solenoid", apărut în 2015, bestseller la editura Humanitas şi tradus în mai multe limbi străine, inclusiv în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, neerlandeză, engleză, norvegiană şi maghiară.

Site-ul Culturaladuba.ro notează că acest premiu, în valoare totală de 100.000 de euro, este distribuit astfel: 75.000 de euro merg către autorul român, iar 25.000 de euro către traducătorul Sean Cotter, a cărui traducere a fost apreciată pentru păstrarea preciziei lirice a originalului. Juriul a descris "Solenoid" drept "opera unui mare scriitor european, care, totuşi, este prea puţin cunoscut cititorilor în limba engleză".

Anunţul a fost făcut joi în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură Dublin, organizatorii subliniind importanţa traducerii lui Sean Cotter în deschiderea operei lui Cărtărescu către un nou univers de cititori.

Presa naţională mai scrie că este pentru prima dată când acest premiu ajunge la un scriitor român.

Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi şi se bucură de mare succes mai ales printre vorbitorii de spaniolă şi de franceză. De-a lungul carierei, Cărtărescu a mai câştigat Premiul Thomas Mann în Germania şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Ana Blandiana, „o creatoare radical unică”

În aceeaşi zi, poeta Ana Blandiana a fost recompensată cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură, acordat de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei.

Juriul a lăudat "extraordinara capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii" şi faptul că Blandiana "este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică", scrie Hotnews.ro.

Acest premiu, care anul trecut a fost acordat scriitorului japonez Haruki Murakami, vine cu un cec în valoare de 50.000 de euro. 

Într-un mesaj emoţionant publicat pe Facebook, Ana Blandiana și-a exprimat recunoştinţa pentru onoarea primită, subliniind importanţa poeziei ca un mod de a ajunge la cititori. Ana Blandiana, al cărei nume real este Otilia Valeria Coman, a fost o opozantă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi o susţinătoare proeminentă a drepturilor omului şi a democraţiei.

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru deosebita onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Asturia, mai ales că - ca întotdeauna când primesc un premiu - nu pot să nu-mi amintesc gândul lui Platon care a recomandat încununarea poeţilor cu lauri şi izgonirea lor din oraş", a transmis Ana Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă publicat joi pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON