URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Februarie 2024, 19:51

Minorii nu vor mai putea cumpăra ţigări electronice și alte produse similare. Amenzi mari pentru comercianţi

Minorii nu vor mai putea cumpăra ţigări electronice și alte produse similare. Amenzi mari pentru comercianţi (Sursa foto: Pexels.com, credit: Matheus Bertelli)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede explicit interzicerea vânzării către minori a ţigărilor electronice, precum și altor produse similare. Comercializarea țigaretelor clasice către cei care nu au împlinit 18 ani era deja interzisă.

Interzise minorilor

Concret, după cum relatează presa centrală, se interzice vânzarea către persoanele care nu au împlinit 18 ani a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Vânzarea este prohibită atât în magazinele fizice, cât și în cele online și la automate. În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse, vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Totodată, în incinta unităţilor şcolare, li se interzice elevilor fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun ori nicotină sau care sunt folosite pentru încălzirea tutunului.

Instituţiile de învăţământ sunt obligate astfel prin această lege să includă în regulamentele lor măsuri coercitive pentru elevii care încalcă regulile.

Avertisment pentru curieri

O altă prevedere importantă a legii votate de parlamentari este interzicerea comercializării către minori prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care pot conţine tutun ori nicotină. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât lizibil, mesajul: "Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului".

De asemenea, în autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care vând produse din sau cu tutun şi nicotină se introduce o clauză de interzicere a vânzării acestor produse persoanelor sub 18 ani.

Sancţiuni pentru comercianți

Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei pentru firmele care nu respectă legea, în funcţie de gravitatea faptei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către personalul avizat din cadrul Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dar majorii de ce sa cumpere...
... otrăvuri? Țigările, adică otrăvurile ar trebui să fie interzise nu în comercializare, ci în producție. Cheltuielile sanitare ar trebui direcționate către bolile naturale nu spre cele auto-provocate. Dar statul și big- pharma trebuie să trăiască și ei de undeva!
Postat 27 Februarie 2024, 22:17 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON