URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2011, 17:06

Ministrul Traian Igaş şi şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, anunţă înfiinţarea Poliţiei Rurale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, au anunţat sâmbătă că Poliţia va fi reorganizată nu doar prin restructurarea armelor din structura Ministerului, ci şi prin înfiinţarea unei structuri noi, Poliţia Rurală. 

În trei luni

"Am dezbătut reorganizarea Poliţiei şi încercăm să dezvoltăm un concept de organizare a Poliţiei Rurale. E un concept, pentru că încă nu am luat o decizie, dar încet-încet acest concept prinde contur şi cred că într-un termen apropiat, de trei luni, să putem să-l implementăm", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, la reuniunea Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, desfăşurată sâmbătă la Băile Felix.

Potrivit ministrului, în cadrul reuniunii, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a prezentat prefecţilor acest concept, dezbătând inclusiv o simulare efectuată pentru fiecare judeţ în parte. "Domnul chestor a prezentat acest concept, pentru că avem simulări pe fiecare judeţ în parte şi pentru diverse situaţii operaţionale", a spus Igaş.

Economie şi calitate

Şeful IGPR, Liviu Popa, a afirmat că înfiinţarea Poliţiei Rurale este determinată atât de faptul că în prezent Poliţia îşi dispersează resursele în mediul rural fără a asigura servicii poliţieneşti la parametrii doriţi, cât şi de contextul economic.

"Este un concept care vine ca o necesitate atât în contextul economic actual, dar mai ales al activităţilor poliţieneşti pe care le desfăşurăm. Poliţia, în momentul de faţă, are resursele dispersate la nivelul mediului rural, are aceste posturi de Poliţie comunale, cu doi-trei poliţişti, care nu pot asigura o prezenţă de 24 din 24 de ore. Pe de altă parte, faptul că există un anumit nivel al vieţii în mediul rural creează foarte multe dezavantaje pe care poliţistul din mediul rural şi familia lui trebuie să le suporte. Faptul că avem acest posturi de Poliţie ne obligă adesea să intervenim de unul singur, ceea ce în numeroase situaţii a dus la ultraje asupra poliţiştilor", a spus şeful Poliţiei Române.

Chestorul Liviu Popa a arătat că, în aceste condiţii, "ceea ce noi facem este să concentrăm resursele pe care le avem în mediul rural, cu formaţiuni de poliţie, în secţii de poliţie care să atragă resursele din mai multe comune, media este de opt-zece comune, astfel încât aceste resurse să fie eficientizate, să fie folosite pe priorităţi, şi când vorbim de priorităţi ne gândim la zone de risc, la vulnerabilităţi pe care le avem în mediul rural".

Dezbătut cu civilii

Conform şefului Poliţiei Române, conceptul de Poliţie Rurală a fost fundamentat atât de specialiştii din cadrul instituţiei, cât şi de reprezentanţi ai societăţii civile care au lucrat la proiect. "Am vrut să fundamentăm foarte bine acest concept, motiv pentru care am promovat un proiect de politici publice, prin unitatea de politici publice a Ministerului, în care am îmbinat expertiza pe care o avem în Poliţie cu o perspectivă privată, dacă vreţi, a societăţii civile, asupra actualului mod de organizare şi a calităţii serviciilor poliţieneşti".

Popa a susţinut că acest proiect a fost testat pe un "focus-grupuri, de la poliţişti, primari şi chiar procurori", concluzia fiind că "acest mod de organizare cu certitudine va creşte calitatea serviciilor poliţieneşti în mediul rural".

Şeful IGPR a mai afirmat că proiectul de înfiinţare şi organizare a Poliţiei Rurale a mai fost testat, anul trecut, timp de trei luni, în patru judeţe-pilot, între care şi Bihorul, concluzia fiind nu doar că înfiinţarea unei asemenea structuri ar eficientiza activitatea poliţiştilor în mediul rural, dar şi că ar scădea numărul infracţiunilor de ultraj asupra poliţiştilor.

Opoziţie de la poliţişti

Liviu Popa a spus că există şi riscuri, principalul fiind acela ca noul concept să fie respins de sistem. "Sigur, există şi riscuri, principalul risc este rezistenţa sistemului, dar cu certitudine avem posibilitatea să eliminăm acest risc".

La rându-i, şi ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat că, atât timp cât va exercita funcţia, va pleda pentru schimbare. "A venit momentul în care trebuie să schimbăm lucrurile, să schimbăm ceea ce nu funcţionează bine, şi cu certitudine vom face acest lucru", a spus Traian Igaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
POFTIM!
isi face probleme de politia rurala dar eu stau si va intreb de PUSCARI si de forta de munca inchisa cine o gestioneaza , unde muncesc acesti puscariasi pe cine ii imbogateste? MAFIA politica predomina creste numarul celor inchisi si ne comportam de parac ei sunt invizibili, cine raspunde de administarea si intretinerea calitatii acestor oamenii care respecta legea isi ispasesc pedeapsa in consecinta faptului ca altii mai vinovati ca ei umbla liber si UCID, cine ? nu inteleg de unde atat TUPEU de taranism INCULT PROFESIONAL, de le aveti, e nativ? la sate nu sunt posturi pentru POLITIE daca duci 10 puscariasi le ridici in 2 sapatamani, idem infrastructura, de ce platiti privatul de ce spalati banii publici cand Romania e deoasebit de bogata
Postat 30 Mai 2011, 17:49 de ff ciudat
BRAVO D-LE POPA
Bravo Domnule Popa! Sunt in politie de mai bine de 10 ani si asta cred ca este cel mai bun lucru care se putea intampla. La posturi era bataie de joc. Asa, daca nu mai stam la posturi si se vor face echipe de patrulare pentru diferite zone o sa fie deosebit de bine, in special pentru noi, politistii.
Postat 30 Mai 2011, 17:17 de Flo
Trezirea la realitate!
Boc, expresia vie a prostiei si slugarniciei ridicata la rang guvernamental. Din aceiasi categorie: Igas, Funeriu, Ialomiteanu, Blejnar etc. Sa ne fie de bine, iar la anul sa ne uitam unde punem stampila nu la continutul plicului introdus in buzunarul alegatorului de reprezentantii ciumei portocalii!
Postat 29 Mai 2011, 11:27 de safe
JOC GUVERNUL!
cine e in mijloc nimeni altul de cat o sugativa care ne cheltuieste banii fara randament, cand ANI le va verifica averile, cand lege va fi aplicata sau ce vreti sa inchideti toata resursa , forta de munca in schimbul unor marionete politice, ce a facut pentru Romania cei prezenti inafara sa se deplaseze ce au facut, scoli in sate nu se fac, infrastructura nu , sunt sate care nu au canalizare, de ce nu?
Postat 29 Mai 2011, 08:11 de un cetatean
asta e situatia...
PROPUNERE!!! Musiu Chestor Popa sa fie avansat chestor satesc!
Postat 28 Mai 2011, 23:36 de petrileni mon amour.
mica parere
CE FACE UN TZARANOI TALAMB AJUNS LA SEFIA POLITIEI DIN ROMANIA? RASPUNS: POLITIA RURALA! IN REST, NO COMMENT!
Postat 28 Mai 2011, 23:33 de citizen varadeanu
sos Ceausescu sa ne salveze
iar ne au cheltuit banii cei din CRIMA ORGANIZATA:)) dar stiu sa faca altceva!!!! S.O.S.
Postat 28 Mai 2011, 22:57 de SOS
* pe batz portocaliu
Slugile basescului si pupincuristul blagian ot zona Binjului! Impostura dusa la extrem, mai mult nu se poate! O adunatura de agramati si parveniti ajunsi la aceeasi masa decid destinele Politie Romane! Sictir!
Postat 28 Mai 2011, 21:57 de poliziottosuperpiu
pentru ce politie rurala si nu detectivi
chestorul liviu popa l am ascultat dar sincer mare valoare sociala nu are eu nu inteleg cum e posibil sa investim atatia abnii ca sa faca deplasari fara sa vina cu o strategie priviond prevenirea infractiunilor, ce e mare lucru ca la tara sa se interzica sa umble beti, sa conduca fara carnet, dece sunt carciumi deschise dupa ora 8 seara? deci fratilor lasati politia deoaparte ca educatia si simtul civic rezolva infractiunile nu un POLITIST acre constata ce? Eu inteleg un singur lucru nu stiu cum sa si faca partea , in rest randament ZERO.Ce face POLITITIA cu EVAZIUNE libera comerciala, NIMIC pentru ca sunt simple marioneta sa faca actiune de dragul actiuni, nicidecum sa vina cu solutii absolte, realtiv vrem dar faptic sa vedeti.In politie sunt cei mai multi betivi, afemeiati cand le ati facut un test psihologic pe banii lor a salariatilor, cand?
Postat 28 Mai 2011, 18:23 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON