URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2020, 13:17

Ministrul Sănătății, vizită inopinată în Bihor. Vezi declarațiile lui Nelu Tătaru! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a descins, marţi, într-o vizită de lucru inopinată în Bihor, unul dintre cele mai afectate judeţe de pandemia de Covid-19, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, cu managerul spitalelor locale, Gheorghe Carp, dar şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea, transformat în unitate Covid.

Vizita nu a fost anunţată în prealabil, Prefectura transmițând presei abia înainte cu o jumătate de oră o informare în legătură cu prezenţa demnitarului în Bihor. 

Nelu Tătaru a ajuns în jurul orei 12.30 la Spitalul Municipal, însoţit de primarul Ilie Bolojan, fiind întâmpinat de managerul Maria Silaghi. Ulterior și-au făcut apariția și Gheorghe Carp şi prefectul Dumitru Ţiplea, iar de la ora 13 au fost programate declaraţii în parcarea spitalului.

Fără probleme în Bihor

Întrebat ce concluzii a tras la Oradea, Tătaru a spus că în judeţul Bihor nu au fost probleme deosebite.

„La nivel de Bihor, nu au fost niciodată probleme cu echipamente sanitare sau cu medicamentele, aici având şi aportul Primăriei, administraţiei locale, care a suplimentat ceea ce nu au reuşit spitalele să realizeze”, a spus ministrul.

Acesta a mai arătat că „personalul medical a făcut faţă în această perioadă”, dar populaţia trebuie să respecte condiţiile de prevenire a răspândirii virusului, pentru că altfel se va ajunge la o blocare a sistemului. „Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri”, a atras atenția Tătaru.

Întrebat despre constatările făcute în vizita la Direcția de Sănătate Publică Bihor, ministrul a spus că „se munceşte mult”, dar despre concluzii a precizat că vor fi trase spre sfârşitul pandemiei. „Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari, că avem 50 de cazuri pe zi şi se fac anchetele epidemiologice în 24 de ore, este un rezultat bun”, a apreciat demnitarul.

Întrebat dacă în alte judeţe există coordonatori unici ai spitalelor din judeţe în vremea pandemiei, Tătaru a mai spus că „mai sunt câteva judeţe, dar nu de amploarea Bihorului”.

Nu lăsați totul pe medici!

Pe de altă parte, la solicitarea BIHOREANULUI privind numărul mare de infectări inclusiv în rândul angajaţilor spitalelor, ministrul a arătat că în prezent „avem peste 4.000 de persoane din corpul medical infectate, 2.000 din personalul auxiliar şi 2.700 din personalul mediu sau care sunt angajate temporar. Nu ducem lipsă, dar nu trebuie să ne lăsăm pe asta, personalul medical a făcut faţă în această perioadă, dar dacă noi, cei care ar trebui să respectăm nişte reguli, ne lăsăm doar pe corpul medical, vă spun că vom ajunge să colmatăm acest sistem. (...) Trebuie ca acest corp medical să şi facă faţă presiunii, dar trebuie să aibă şi viaţă personală”.

Ministrul a insistat că doar „respectând regulile vom avea o scădere a numărului de cazuri şi a patologiei din spitale”.

În altă ordine de idei, Tătaru a mai spus că „am trecut de o nouă cocoașă a primului val” al pandemiei și a anunțat că în ultima perioadă la nivel național a crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă de la 823 la 1.034, complet utilate. De asemenea, el a precizat că dacă la începutul epidemiei România avea un singur centru de testare RT-PCR, care putea realiza 100 de teste pe zi, acum sunt 133 centre, cu o capacitate maximă de 28.000 teste/zi.

De asemenea, oficialul a lămurit şi chestiunea procedurii donării de plasmă, despre care unii au acuzat că este prea birocratică, deoarece se impun prea multe analize. „O recoltare de plasmă nu este un act banal, impune nişte teste suplimentare, plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi, se analizează şi se transferă către pacienţii critici care au virusul în sânge şi replicare virală. Analizele sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm plasma şi la cine facem transfuzia”, a spus ministrul, precizând că acoperirea costurilor analizelor se face de către sistemul sanitar.

Vezi mai jos declarațiile integral.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON