URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Septembrie 2021, 13:08

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, la bursa locurilor de muncă din Oradea, ca o mămică răbdătoare: A consolat şomerii şi angajatorii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a organizat joi o bursă a locurilor de muncă, la Arena Antonio Alexe din Oradea, unde şi-au prezentat oferta 56 de firme, cu peste 1.000 de job-uri disponibile.

Imediat după deschiderea târgului, acolo a ajuns ministrul Muncii, Raluca Turcan, aflată în vizită în Bihor. Ca o mămică răbdătoare, ea a vorbit pe îndelete cu toţi, i-a bătut pe umăr şi le-a luat numerele de telefon, fără a fi clar însă dacă prin prisma funcţiei sale poate rezolva ceva.

Venit, vizat, plecat!

Bursa s-a deschis la ora 10, când în faţa Arenei erau doar câteva zeci de persoane, majoritatea trecuţi de 50 de ani. În cortul anume amplasat de AJOFM au stat angajaţi ai instituţiei, dar şi reprezentanţi ai firmelor care fac cursuri de formare profesională ori angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, dispuşi să discute cu oamenii despre problemele pe care le au cu patronii lor.

Primul val de vizitatori a fost compus, în mare parte, din şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM, care sunt obligaţi să participe la bursă, dacă doresc să primească în continuare indemnizaţia specifică. „Am venit doar pentru viză”, a recunoscut BIHOREANULUI o femeie care în câteva minute a şi ieşit de la bursă. În mod vădit, nu îşi căuta un loc de muncă, ci doar a bifat prezenţa şi a căutat ştampila care atestă, în mod nereal, că încearcă să reintre pe piaţa muncii.

La fel ca ea au fost mulţi alţii, iar angajaţii AJOFM au şi observat asta, când la câteva minute după ora 10 deja era coadă la aplicarea vizelor pe actele şomerilor. „În 5 minute aţi vizitat deja toate standurile? Decât să staţi aici la coadă, mai bine mai căutaţi”, a spus o specialistă. Fără succes, însă, căci şomerii din faţa ei nu veniseră acolo cu gândul la angajare.

De asemenea, printre primii vizitatori s-au aflat şi tineri care îşi caută locul în societate. O fată a mărturisit BIHOREANULUI că recent a încheiat un contract de muncă şi speră să-şi găsească repede un nou job. „Am câteva variante, acum să vedem”, a spus tânăra.

Plângeri despre Bolojan

În jurul orei 10.15, la eveniment a ajuns ministrul Muncii, Raluca Turcan. De îndată ce s-a dat jos din maşină, ea a fost oprită de un fost angajat al Ansamblului Crişana, care s-a plâns de colegul ei de partid, Ilie Bolojan, că dă oameni afară şi nu pune preţ pe munca lor.

Împăciuitoare şi zâmbitoare, ministrul i-a spus că oamenii care îşi fac treaba la locul de muncă nu au de ce să se teamă. „Zboară afară, vă spun eu! Dacă îşi face treaba bine în ţara asta, zboară. Ia chemaţi-l pe domnul Bolojan”, a spus Ciprian Toie (foto jos), fost lider de sindicat la Crişana.

În Arena Antonio Alexe, Turcan a continuat să se arate ca ministrul interesat de fiecare om. A stat de vorbă cu toţi cetăţenii întâlniţi la standurile la care s-a oprit, întrebându-i ce pregătire au, ce loc de muncă îşi caută, dar şi detalii personale. Aşa a aflat, de pildă, de la două tinere că sunt mămici şi că intră pe piaţa muncii după încheierea concediului de maternitate, de la un stivuitorist că nu îşi găseşte de lucru, ori de la o femeie reîntoarsă după 20 de ani din străinătate că nu îşi găseşte job în România. Ca şi cum ea însăşi ar putea să o angajeze, Turcan i-a luat numărul de telefon, promiţând că îi va găsi soluţii.

Zidul plângerilor

La fel a făcut ministrul şi cu o altă femeie, care, cu ochii înlăcrimaţi, i-a povestit cum şi-a pierdut fratele în urma unei erori făcute de „o somitate medicală” la Cluj Napoca. Deşi înduioşătoare, povestea femeii nu avea nicio legătură cu piaţa muncii, dar Turcan a stat de vorbă cu ea minute în şir, a consolat-o când a început să plângă şi şi-a notat numele ei, numărul de telefon şi detalii despre poveste. Ce poate rezolva ministra în cazul ei, rămâne un mister.

Aceeaşi soluţie a aplicat-o şi pentru o femeie care a abordat-o la ieşirea din Arenă şi s-a plâns de abuzuri ale DGASPC Bihor, ea însăşi fiind crescută într-un orfelinat. Turcan a ascultat-o aşezată în „ciumpi” şi notându-şi numele ei şi numărul de telefon.

Concluziile ministrului

La finalul vizitei, care a durat circa 40 de minute, Turcan a făcut scurte declaraţii jurnaliştilor, înainte de a merge la o întâlnire cu cei mai importanţi angajatori din Bihor. În opinia ministrului, problemele principale sunt nivelul de salarizare şi pregătirea potenţialilor angajaţi, adesea deficitară.

„Există locuri de muncă oferite de angajatori care pot să fie ocupate. De asemenea, există şi deschidere din partea oamenilor de a-şi găsi locuri de muncă. Există câteva fracturi care ţin de partea de pregătirea educaţională pentru a accesa anumite locuri de muncă şi după aceea de calificare şi formare pentru locuri de muncă. În acelaşi timp am constatat că decizia pe care eu o susţin, ca ministru al Muncii, şi anume de a creşte salariul minim, este una foarte corectă pentru că nivelul salariului minim este insuficient acum şi reprezintă un factor pentru care şi angajatorii nu reuşesc să-şi găsească forţă de muncă, pentru că oamenii preferă să lucreze în străinătate”, a declarat Turcan. De ce nu majorează angajatorii lefurile, fără a fi constrânşi de nivelul salariului minim, dacă asta e problema în criza ocupării, n-a lămurit.

Amintiri de când n-avea job

Întrebată de BIHOREANUL dacă ea a fost vreodată în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă, ministrul Muncii a spus că da, după ce a terminat facultatea, chiar dacă a avut „rezultate foarte, foarte bune”.

„Am absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în cadrul ASE, mi-am ales lucrarea de diplomă să am certitudinea că am o specializare şi ştiu să fac ceva după absolvirea facultăţii. Şi când am terminat cu licenţa, cu rezultate foarte, foarte bune, mai aveam puţin şi intram într-o stare, aşa, de descurajare, pentru că am realizat că atunci când termini o facultate, se întâmplă, chiar dacă eşti foarte bine pregătit, să nu ai perspectiva locului în care munceşti. De aceea eu ţin foarte mult la acest parteneriat între facultăţi şi mediul de business, astfel încât studenţii să aibă perspectiva unui loc de muncă”, a spus Turcan. N-a lămurit, însă, ce soluţii are privind acest parteneriat.

„Am umblat cu CV-ul la multe companii, pe unele le-am refuzat eu, pentru că nu mi-a plăcut, la altele nu am corespuns solicitărilor, dar în final am găsit un loc de muncă bun, provocator şi cu perspective”, a încheiat ministrul.


(video: Paul Lelea)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oamenii care își fac treaba la locul de munca nu au de ce sa se teama.
Stimata doamna Ministru, cind veți lua masuri concrete împotriva celor ce trag mita de coada, totuși?! La locul de munca ma refer.
Postat 17 Septembrie 2021, 14:18 de User anonimizat
buna de poza
pentru imaginea publica, e bine ce a facut dna ministru si cam atat. salariul minim net lunar ar trebui sa fie 3000, ca sa poti trai decent in tara aceasta. un caz dubios mi se pare cel din domeniul constructiilor, unde cica patronii angajeaza muncitorii cu salariul minim pe ramura in timp ce ei, marii constructori, isi umplu conturile cu zeci si sute de milioane de euro. asa si companiile de parcul industrial, unde se lucreaza in 3 schimburi pe salarii de seminte.
Postat 16 Septembrie 2021, 14:16 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON