URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2020, 14:55

Ministrul Educaţiei: Şcoala va începe după încheierea stării de urgenţă. Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat marţi că în şcolile din România cursurile se vor relua după încheierea stării de urgenţă.

"În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să fie în siguranţă", a declarat Anisie, într-o intervenţie live de la Ministerul Educaţiei. "Nu se îngheaţă anul şcolar", a întărit ministrul.

Examenele naţionale ar putea să aibă loc în luna iulie şi, în mod cert, nu vor cuprinde întrebări din materiile celui de-al doilea semestru şcolar. "În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea", a declarat Anisie.

Aceasta a adăugat că au fost anulate însă simulările examenelor naţionale, dar şi evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, la fel ca toate olimpiadele şi concursurile şcolare.

"Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie", a mai spus ministrul Educaţiei.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi pentru mobilitatea personalului didactic au fost şi ele decalate şi vor fi definitivate după ce se va stabili data reînceperii cursurilor.

Despre învăţământul universitar, Anisie a spus că vor continua activităţile care se pot desfăşura online, urmând ca laboratoarele să fie recuperate modular şi intensiv, după încetarea stării de urgenţă. Admiterea în universităţi se va organiza după susţinerea examenului de Bacalaureat, iar la masterat şi doctorat după susţinerea examenelor de licenţă sau dizertaţie.

Anisie a adăugat că toate aceste decizii au fost luate după consultări ale Ministerului Educaţiei cu forurile şi asociaţiile din învăţământul preuniversitar şi universitar deopotrivă.

"În această perioadă trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuţi: răbdarea. Să avem răbdare să rămânem în casă atât timp cât autorităţile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră şi a celor din jur, şi să ne continuăm activităţile de învăţare de acasă", a mai spus ministrul.

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a adăugat că toţi angajaţii din învăţământ îşi vor primi salariile. "În această perioadă a vacanţei de primăvară, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii: directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească şi să semneze documentele de plată. Doresc să asigur întregul personal că drepturile salarile nu vor fi diminuate. Nici nu este vorba de şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă", a declarat Barcari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON