URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2020, 14:55

Ministrul Educaţiei: Şcoala va începe după încheierea stării de urgenţă. Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat marţi că în şcolile din România cursurile se vor relua după încheierea stării de urgenţă.

"În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să fie în siguranţă", a declarat Anisie, într-o intervenţie live de la Ministerul Educaţiei. "Nu se îngheaţă anul şcolar", a întărit ministrul.

Examenele naţionale ar putea să aibă loc în luna iulie şi, în mod cert, nu vor cuprinde întrebări din materiile celui de-al doilea semestru şcolar. "În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea", a declarat Anisie.

Aceasta a adăugat că au fost anulate însă simulările examenelor naţionale, dar şi evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, la fel ca toate olimpiadele şi concursurile şcolare.

"Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie", a mai spus ministrul Educaţiei.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi pentru mobilitatea personalului didactic au fost şi ele decalate şi vor fi definitivate după ce se va stabili data reînceperii cursurilor.

Despre învăţământul universitar, Anisie a spus că vor continua activităţile care se pot desfăşura online, urmând ca laboratoarele să fie recuperate modular şi intensiv, după încetarea stării de urgenţă. Admiterea în universităţi se va organiza după susţinerea examenului de Bacalaureat, iar la masterat şi doctorat după susţinerea examenelor de licenţă sau dizertaţie.

Anisie a adăugat că toate aceste decizii au fost luate după consultări ale Ministerului Educaţiei cu forurile şi asociaţiile din învăţământul preuniversitar şi universitar deopotrivă.

"În această perioadă trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuţi: răbdarea. Să avem răbdare să rămânem în casă atât timp cât autorităţile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră şi a celor din jur, şi să ne continuăm activităţile de învăţare de acasă", a mai spus ministrul.

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a adăugat că toţi angajaţii din învăţământ îşi vor primi salariile. "În această perioadă a vacanţei de primăvară, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii: directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească şi să semneze documentele de plată. Doresc să asigur întregul personal că drepturile salarile nu vor fi diminuate. Nici nu este vorba de şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă", a declarat Barcari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON