URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2016, 13:07

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, îndemn de la Oradea pentru elevii din toată ţara: Aveţi curaj! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Naţional al Elevilor îşi sărbătoreşte cei zece ani de existenţă printr-o adunare generală ce a debutat joi la Universitatea din Oradea. Elevi din toată ţara s-au reunit în premieră în oraşul de pe Crişul Repede, acest lucru datorându-se faptului că preşedintele lor este orădeanul Horia Oniţa, licean al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Invitat special la deschiderea oficială a fost ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care de la intrarea sa în Aula Magna a dorit să demonstreze că este apropiat elevilor. Întâmpinat de doi copilaşi cu sare şi pâine, Curaj i-a pupat pe micuţi, iar apoi a dat un tur prin aulă, salutând grupurile de elevi şi întrebându-i de unde vin.

Dorinţa ministrului de a ieşi dintr-un registru sobru, specific reprezentanţilor Guvernului, şi de a fi colocvial s-a văzut şi în discursul său. Curaj le-a mărturisit elevilor că este bunic, iar cel mai mare nepoţel al său are acum trei ani. "Mă gândesc că va ajunge în clasa pregătitoare, apoi va intra în clasa I şi va primi o ofertă de la Consiliul Naţional al Elevilor. Şi mă gândesc că, fiind membru al Consiliului Naţional al Elevilor, cândva îmi va spune că pe el Consiliul l-a pregătit să aibă profund curaj să negocieze cu un ministru", a spus Curaj, stârnind râsete şi ropote de aplauze.

"Să ştiţi că sunt astăzi aici ca să vă transmit acest mesaj de încurajare: aveţi curaj să negociaţi, să vă susţineţi interesul şi faceţi în aşa fel încât vocea voastră cu demnitate să fie luată în calcul, ascultată", le-a spus ministrul Educaţiei.

Adrian Curaj a mai subliniat că rolul elevilor este foarte important în spaţiul şcolii, că vocea lor trebuie să fie echilibrată şi inovativă şi că uniţi vor fi oricând o forţă. Ministrul a apreciat că întâlnirea elevilor se ţine într-o universitate, precizându-le că trebuie să fie apropiaţi de mediul universitar.

Mai multe aplauze decât ministrul a primit însă preşedintele CNE, pe care l-a evidenţiat chiar rectorul Constantin Bungău în discursul său. "Felicitări pentru Horia Oniţa. Nu a primit note mai mari pentru această funcţie, nu a fost remunerat", a precizat Bungău, stârnind aplauzele audienţei şi emoţiile celui vizat.

În mesajul de bun-venit, Oniţa le-a spus colegilor săi că rolul consiliului este să dezbată problemele elevilor, printre acestea enumerând programa şcolară şi reforma curriculară, Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Elevilor, manualele şcolar şi decontările pentru transportul elevilor. "Interesul nostru este să dobândim valori, competenţe, să ne putem integra pe piaţa muncii, să fim cetăţeni morali", a spus Oniţa.

Felicitări şi urări de succes le-au adresat elevilor şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan şi şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte.

Deschiderea oficială a adunării a cuprins şi un moment artistic susţinut de corul Liceului de Artă Oradea şi de solista Bianca Popa.

Programul întâlnirii cuprinde dezbateri privind rolul şi poziţia reprezentanţilor elevilor şi pe tema sistemului de învăţământ preuniversitar, dar şi alegerea vicepreşedinţilor CNE. Adunarea se va încheia sâmbătă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON