URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Februarie 2016, 13:07

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, îndemn de la Oradea pentru elevii din toată ţara: Aveţi curaj! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Naţional al Elevilor îşi sărbătoreşte cei zece ani de existenţă printr-o adunare generală ce a debutat joi la Universitatea din Oradea. Elevi din toată ţara s-au reunit în premieră în oraşul de pe Crişul Repede, acest lucru datorându-se faptului că preşedintele lor este orădeanul Horia Oniţa, licean al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Invitat special la deschiderea oficială a fost ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care de la intrarea sa în Aula Magna a dorit să demonstreze că este apropiat elevilor. Întâmpinat de doi copilaşi cu sare şi pâine, Curaj i-a pupat pe micuţi, iar apoi a dat un tur prin aulă, salutând grupurile de elevi şi întrebându-i de unde vin.

Dorinţa ministrului de a ieşi dintr-un registru sobru, specific reprezentanţilor Guvernului, şi de a fi colocvial s-a văzut şi în discursul său. Curaj le-a mărturisit elevilor că este bunic, iar cel mai mare nepoţel al său are acum trei ani. "Mă gândesc că va ajunge în clasa pregătitoare, apoi va intra în clasa I şi va primi o ofertă de la Consiliul Naţional al Elevilor. Şi mă gândesc că, fiind membru al Consiliului Naţional al Elevilor, cândva îmi va spune că pe el Consiliul l-a pregătit să aibă profund curaj să negocieze cu un ministru", a spus Curaj, stârnind râsete şi ropote de aplauze.

"Să ştiţi că sunt astăzi aici ca să vă transmit acest mesaj de încurajare: aveţi curaj să negociaţi, să vă susţineţi interesul şi faceţi în aşa fel încât vocea voastră cu demnitate să fie luată în calcul, ascultată", le-a spus ministrul Educaţiei.

Adrian Curaj a mai subliniat că rolul elevilor este foarte important în spaţiul şcolii, că vocea lor trebuie să fie echilibrată şi inovativă şi că uniţi vor fi oricând o forţă. Ministrul a apreciat că întâlnirea elevilor se ţine într-o universitate, precizându-le că trebuie să fie apropiaţi de mediul universitar.

Mai multe aplauze decât ministrul a primit însă preşedintele CNE, pe care l-a evidenţiat chiar rectorul Constantin Bungău în discursul său. "Felicitări pentru Horia Oniţa. Nu a primit note mai mari pentru această funcţie, nu a fost remunerat", a precizat Bungău, stârnind aplauzele audienţei şi emoţiile celui vizat.

În mesajul de bun-venit, Oniţa le-a spus colegilor săi că rolul consiliului este să dezbată problemele elevilor, printre acestea enumerând programa şcolară şi reforma curriculară, Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Elevilor, manualele şcolar şi decontările pentru transportul elevilor. "Interesul nostru este să dobândim valori, competenţe, să ne putem integra pe piaţa muncii, să fim cetăţeni morali", a spus Oniţa.

Felicitări şi urări de succes le-au adresat elevilor şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan şi şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte.

Deschiderea oficială a adunării a cuprins şi un moment artistic susţinut de corul Liceului de Artă Oradea şi de solista Bianca Popa.

Programul întâlnirii cuprinde dezbateri privind rolul şi poziţia reprezentanţilor elevilor şi pe tema sistemului de învăţământ preuniversitar, dar şi alegerea vicepreşedinţilor CNE. Adunarea se va încheia sâmbătă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON