URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
11 Februarie 2016, 13:07

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, îndemn de la Oradea pentru elevii din toată ţara: Aveţi curaj! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Naţional al Elevilor îşi sărbătoreşte cei zece ani de existenţă printr-o adunare generală ce a debutat joi la Universitatea din Oradea. Elevi din toată ţara s-au reunit în premieră în oraşul de pe Crişul Repede, acest lucru datorându-se faptului că preşedintele lor este orădeanul Horia Oniţa, licean al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Invitat special la deschiderea oficială a fost ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care de la intrarea sa în Aula Magna a dorit să demonstreze că este apropiat elevilor. Întâmpinat de doi copilaşi cu sare şi pâine, Curaj i-a pupat pe micuţi, iar apoi a dat un tur prin aulă, salutând grupurile de elevi şi întrebându-i de unde vin.

Dorinţa ministrului de a ieşi dintr-un registru sobru, specific reprezentanţilor Guvernului, şi de a fi colocvial s-a văzut şi în discursul său. Curaj le-a mărturisit elevilor că este bunic, iar cel mai mare nepoţel al său are acum trei ani. "Mă gândesc că va ajunge în clasa pregătitoare, apoi va intra în clasa I şi va primi o ofertă de la Consiliul Naţional al Elevilor. Şi mă gândesc că, fiind membru al Consiliului Naţional al Elevilor, cândva îmi va spune că pe el Consiliul l-a pregătit să aibă profund curaj să negocieze cu un ministru", a spus Curaj, stârnind râsete şi ropote de aplauze.

"Să ştiţi că sunt astăzi aici ca să vă transmit acest mesaj de încurajare: aveţi curaj să negociaţi, să vă susţineţi interesul şi faceţi în aşa fel încât vocea voastră cu demnitate să fie luată în calcul, ascultată", le-a spus ministrul Educaţiei.

Adrian Curaj a mai subliniat că rolul elevilor este foarte important în spaţiul şcolii, că vocea lor trebuie să fie echilibrată şi inovativă şi că uniţi vor fi oricând o forţă. Ministrul a apreciat că întâlnirea elevilor se ţine într-o universitate, precizându-le că trebuie să fie apropiaţi de mediul universitar.

Mai multe aplauze decât ministrul a primit însă preşedintele CNE, pe care l-a evidenţiat chiar rectorul Constantin Bungău în discursul său. "Felicitări pentru Horia Oniţa. Nu a primit note mai mari pentru această funcţie, nu a fost remunerat", a precizat Bungău, stârnind aplauzele audienţei şi emoţiile celui vizat.

În mesajul de bun-venit, Oniţa le-a spus colegilor săi că rolul consiliului este să dezbată problemele elevilor, printre acestea enumerând programa şcolară şi reforma curriculară, Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Elevilor, manualele şcolar şi decontările pentru transportul elevilor. "Interesul nostru este să dobândim valori, competenţe, să ne putem integra pe piaţa muncii, să fim cetăţeni morali", a spus Oniţa.

Felicitări şi urări de succes le-au adresat elevilor şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan şi şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte.

Deschiderea oficială a adunării a cuprins şi un moment artistic susţinut de corul Liceului de Artă Oradea şi de solista Bianca Popa.

Programul întâlnirii cuprinde dezbateri privind rolul şi poziţia reprezentanţilor elevilor şi pe tema sistemului de învăţământ preuniversitar, dar şi alegerea vicepreşedinţilor CNE. Adunarea se va încheia sâmbătă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON