URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Martie 2023, 13:50

Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor fiinţelor vii, prezente şi viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură loveşte India şi provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.

Aceasta este premisa cărţii "Ministerul pentru viitor", scrisă de americanul Kim Stanley Robinson, care aduce în faţa cititorilor o problemă fictivă, dar pe care mulţi specialişti o consideră iminentă. 

"În al doisprezecelea an de secetă continuă, oraşul nostru a rămas fără apă. Desigur, am fost avertizaţi că aşa se va întâmpla, dar chiar şi în perioadele de secetă se întâmplă să mai cadă câţiva stropi de ploaie, însă prin strategia de conservare şi asolament în agricultură, prin construirea de noi rezervoare şi conducte către bazine hidrografice îndepărtate, prin săparea unor fântâni şi mai adânci şi prin toate celelalte eforturi, am reuşit întotdeauna să ne descurcăm cumva", este unul dintre pasajele romanului, care ar putea trece şi ca o mărturie reală a unei persoane dintr-o zonă călduroasă.

Încălzirea globală, poluarea atmosferică, seceta, fenomenele meteo extreme sunt subiecte pe care specialişti din lumea întreagă le prezintă ca probleme încă reversibile. Asta înseamnă că responsabilitatea viitorului aparţine generaţiei de acum, motiv pentru care specialişti din întreaga lume au pus serios problema: planeta albastră are nevoie de un Minister pentru Viitor? În condiţiile în care deciziile generaţiilor de azi afectează generaţiile viitoare, nu ar trebui stabilită o strategie unitară pentru bunăstarea şi sănătatea oamenilor din viitor?

Eşecul Acordului de la Paris, care nu doar că nu a reuşit, din 2016 până acum, să impună măsuri concrete acceptate de ţările lumii, ba chiar este contestat de multe state, este o dovadă că omenirea este departe de o strategie unitară.

Până când politicienii se pun de acord, rămâne ca fiecare cetăţean "eco-conştient" al planetei să facă gesturile pe care le consideră esenţiale ca planeta să fie un loc plăcut şi în viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ba mai bine sa nu isi asume nimeni responsabilitate ptr cetatenii altei tari, care nu l-a votat
Numai Putin isi asuma responsabilitatea ptr cetatenii ucrainieni care “vor sa scape de nazism”.
Postat 18 Martie 2023, 14:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON