URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2023, 13:50

Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor fiinţelor vii, prezente şi viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură loveşte India şi provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.

Aceasta este premisa cărţii "Ministerul pentru viitor", scrisă de americanul Kim Stanley Robinson, care aduce în faţa cititorilor o problemă fictivă, dar pe care mulţi specialişti o consideră iminentă. 

"În al doisprezecelea an de secetă continuă, oraşul nostru a rămas fără apă. Desigur, am fost avertizaţi că aşa se va întâmpla, dar chiar şi în perioadele de secetă se întâmplă să mai cadă câţiva stropi de ploaie, însă prin strategia de conservare şi asolament în agricultură, prin construirea de noi rezervoare şi conducte către bazine hidrografice îndepărtate, prin săparea unor fântâni şi mai adânci şi prin toate celelalte eforturi, am reuşit întotdeauna să ne descurcăm cumva", este unul dintre pasajele romanului, care ar putea trece şi ca o mărturie reală a unei persoane dintr-o zonă călduroasă.

Încălzirea globală, poluarea atmosferică, seceta, fenomenele meteo extreme sunt subiecte pe care specialişti din lumea întreagă le prezintă ca probleme încă reversibile. Asta înseamnă că responsabilitatea viitorului aparţine generaţiei de acum, motiv pentru care specialişti din întreaga lume au pus serios problema: planeta albastră are nevoie de un Minister pentru Viitor? În condiţiile în care deciziile generaţiilor de azi afectează generaţiile viitoare, nu ar trebui stabilită o strategie unitară pentru bunăstarea şi sănătatea oamenilor din viitor?

Eşecul Acordului de la Paris, care nu doar că nu a reuşit, din 2016 până acum, să impună măsuri concrete acceptate de ţările lumii, ba chiar este contestat de multe state, este o dovadă că omenirea este departe de o strategie unitară.

Până când politicienii se pun de acord, rămâne ca fiecare cetăţean "eco-conştient" al planetei să facă gesturile pe care le consideră esenţiale ca planeta să fie un loc plăcut şi în viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ba mai bine sa nu isi asume nimeni responsabilitate ptr cetatenii altei tari, care nu l-a votat
Numai Putin isi asuma responsabilitatea ptr cetatenii ucrainieni care “vor sa scape de nazism”.
Postat 18 Martie 2023, 14:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON