URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
18 Martie 2023, 13:50

Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor fiinţelor vii, prezente şi viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură loveşte India şi provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.

Aceasta este premisa cărţii "Ministerul pentru viitor", scrisă de americanul Kim Stanley Robinson, care aduce în faţa cititorilor o problemă fictivă, dar pe care mulţi specialişti o consideră iminentă. 

"În al doisprezecelea an de secetă continuă, oraşul nostru a rămas fără apă. Desigur, am fost avertizaţi că aşa se va întâmpla, dar chiar şi în perioadele de secetă se întâmplă să mai cadă câţiva stropi de ploaie, însă prin strategia de conservare şi asolament în agricultură, prin construirea de noi rezervoare şi conducte către bazine hidrografice îndepărtate, prin săparea unor fântâni şi mai adânci şi prin toate celelalte eforturi, am reuşit întotdeauna să ne descurcăm cumva", este unul dintre pasajele romanului, care ar putea trece şi ca o mărturie reală a unei persoane dintr-o zonă călduroasă.

Încălzirea globală, poluarea atmosferică, seceta, fenomenele meteo extreme sunt subiecte pe care specialişti din lumea întreagă le prezintă ca probleme încă reversibile. Asta înseamnă că responsabilitatea viitorului aparţine generaţiei de acum, motiv pentru care specialişti din întreaga lume au pus serios problema: planeta albastră are nevoie de un Minister pentru Viitor? În condiţiile în care deciziile generaţiilor de azi afectează generaţiile viitoare, nu ar trebui stabilită o strategie unitară pentru bunăstarea şi sănătatea oamenilor din viitor?

Eşecul Acordului de la Paris, care nu doar că nu a reuşit, din 2016 până acum, să impună măsuri concrete acceptate de ţările lumii, ba chiar este contestat de multe state, este o dovadă că omenirea este departe de o strategie unitară.

Până când politicienii se pun de acord, rămâne ca fiecare cetăţean "eco-conştient" al planetei să facă gesturile pe care le consideră esenţiale ca planeta să fie un loc plăcut şi în viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ba mai bine sa nu isi asume nimeni responsabilitate ptr cetatenii altei tari, care nu l-a votat
Numai Putin isi asuma responsabilitatea ptr cetatenii ucrainieni care “vor sa scape de nazism”.
Postat 18 Martie 2023, 14:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON