URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2013, 15:14

Militantă pentru viaţă: Activistă anti-gaze de şist, Laura Turdean este dezamăgită de pasivitatea orădenilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu mă aştept să se întâmple nimic bun în lume până când fiecare dintre noi nu va face ceva bun", spune Laura Turdean. Orădeancă prin adopţie de un deceniu, tânăra de 30 de ani e decepţionată de atitudinea orădenilor şi a bihorenilor în general faţă de problemele de mediu ale zonei în care trăiesc.

Fondatoare a Grupului de Antifracturare Hidraulică Oradea, ce reuneşte oamenii care se opun exploatărilor gazelor de şist în Bihor, Laura nu înţelege de ce are în jur doar o mână de oameni. De parcă toată lumea ar gândi pe termen scurt şi nimeni nu şi-ar face griji pentru viitor...

Spune nu gazelor!

Originară din Tăşnad, judeţul Satu Mare, Laura a făcut Facultatea de Litere la Oradea, în urmă cu aproape zece ani, şi aici a rămas. În comparaţie cu micuţul târg din care provine, Oradea este pentru ea un oraş cu mult mai multe oportunităţi. Asistent manager la o firmă din domeniul comerţului auto, Laura s-a remarcat în ultimele luni printre orădenii cu preocupări ecologiste ca fiind unul din cei mai activi militanţi împotriva exploatării gazelor de şist.

"La începutul acestui an am auzit prima oară de posibilitatea exploatărilor de gaze de şist în Bihor. Am început să mă interesez de efectele lor şi am rămas consternată", povesteşte tânăra. Aflând ce s-a întâmplat în alte ţări, îndeosebi în Statele Unite, unde în urma exploatărilor gazelor de şist pânza freatică a fost contaminată cu gaz şi alte substanţe chimice, iar terenurile au devenit aride, Laura a decis să se împotrivească unui eventual dezastru care să se repete şi la noi.

Roşia... la Oradea

Decizia de a deveni "activist de mediu" a luat-o, însă, anul trecut, în urma unei prime vizite făcute la Roşia Montană. "Ce am văzut m-a încântat şi m-a supărat deopotrivă. Mi s-a părut că am ajuns într-o altă lume: natura era superbă, dar realitatea cruntă, cu case părăsite de cei care au preferat banii companiei Gold Corporation oferiţi pentru a se muta din localitate", îşi povesteşte Laura experienţa.

Ca să ştie şi orădenii ce se întâmplă acolo şi să înţeleagă de ce exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor e nocivă, în februarie a organizat Zilele Roşiei Montane la Oradea. Cu ajutorul membrilor Ecotop, a invitat orădenii la proiecţia filmului "Noul Eldorado", care arată ce se întâmplă la Roşia Montană.

"Am fost dezamăgită că s-a strâns foarte puţină lume. Dar apoi am văzut că aşa sunt orădenii!", spune tânăra cu năduf. Avea să se convingă din nou de indiferenţa oamenilor două luni mai târziu, când a organizat protestul anti-gaze de şist din faţa Prefecturii...

Unde sunt intelectualii?

La manifestaţie au participat aproximativ 200 de persoane, mult prea puţini, în opinia Laurei, în comparaţie cu gravitatea problemei. "Eu nu mă numesc ecologist, dar sunt unele lucruri care mă fac să nu pot sta deoparte. Şi nu mă aştept să se schimbe ceva dacă noi nu schimbăm ceva, aşa că noi suntem cei care trebuie să acţionăm", spune ea.

Bănuind că oamenii încă nu au conştientizat pericolul exploatării gazelor de şist, Laura îi îndeamnă pe orădeni să se informeze şi să se mobilizeze aşa cum consideră de cuviinţă. "Ce le vom spune copiilor noştri când nu vor avea apă, terenurile vor fi aride şi ne vor întreba cum am luptat pentru a opri asta?", se întreabă tânăra, nemulţumită în special că intelectualii oraşului sunt "pe nicăieri" când vine vorba de problemele comunităţii. "Nu regăsesc profesorii universitari, specialişti care ar putea răspunde la întrebări, la nicio dezbatere ori întâlnire pe aceste teme controversate"...

Fără încredere în politicieni

În ciuda apatiei orădenilor, Laura nu vrea să se dea bătută. Plănuieşte să organizeze noi proiecţii ale filmului "Gasland", care arată ce efecte a avut exploatarea gazelor de şist în SUA, şi, alături de colegii din Grupul de AntiFracturare, să desfăşoare şi alte acţiuni prin care să sensibilizeze cetăţenii şi să determine autorităţile să respecte dreptul oamenilor la un mediu sănătos.

Bucuroasă că, deocamdată, politicienii bihoreni se declară împotriva exploatării gazelor de şist, Laura e totuşi sceptică în privinţa promisiunilor acestora. "Îmi doresc ca opinia cetăţenilor să fie ascultată şi apoi respectată, peste tot", spune activista. Însă cea mai mare dorinţă a ei e ca oamenii de rând, cetăţeni simpli ca ea, să aibă interesul să afle ce se întâmplă în jurul lor şi să acţioneze după cum le dictează conştiinţa. Dacă, fireşte, o au...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@Boom
Parerea mea e ca pe cei care au aprobat toate hartiile pentru foraj cu fracturare, ii cam doare in PaULA. Laura se cam ... impotriva vantului. Nici mie nu imi place idea de exploatare in Bihor, dar nu ma pot opune "progresului" dupa cum am mai precizat.
Postat 29 Mai 2013, 20:49 de Bogdan
@ Boom
Sa mearga fata la penali si la pesedisti si sa le sparga geamurile ca ne au mintit. Ei ziceau nu si nu in timp ce bagau banii de la chevron in buzunar. S a vazut aseara la realitatea ca mint fara sa clipeasca.
Postat 28 Mai 2013, 06:50 de Doom
@Bogdan
Despre ce \"progres\" vorbesti domnule.Asta numesti tu progres!!! Contaminarea mediului reprezinta un mare \"regres\" al oamenilor rataciti de pe planeta asta, care nu mai au respect fata de nimic. Femeia asta merita toata stima, ca nu doarme ca ceilalti.
Postat 28 Mai 2013, 02:49 de Boom
gaze la stomac
toate se leaga, in citiva ani datorita furtului se va epuiza apa termala in baile felix si 1 mai iar apoi puteti incepe fara nici o problema exploatarea gazelor de sist, gaoazelor ce sinteti.....
Postat 28 Mai 2013, 00:58 de gaozarilor
Carp3
Nimic, repet, nimic (poate ma insel! Contraziceti-ma!) nu garanteaza ca gazele de sist care vor fi exploatate vor fi vandute catre romani sub pretul pietei, adica sub pretul platit rusilor. Ba dimpotriva ! Dar minciuna cu ,,gazele de sist, gaze ieftine pt. romani" tine. Romanii sunt usor de prostit, aici nimeni nu ma poate contrazice ! Cine-si mai aminteste, vorba unuia de mai jos, de ce a cazut guvernul Ungureanu sau ce ,,cereri" aveau naimitii aia care ,,protestau" in Piata Universitatii ?
Postat 27 Mai 2013, 20:13 de pinonel
Fata asta nu pricepe că trecerea pe gaz a CET-ului va tripla până şi tariful maximal de azi !?!
... iar situaţia generală a preţului energiei de consum în RO este de departe cea mai proastă din Europa la calculul raportului privind veniturile şi cheltuielile pe cap de locuitor pasiv. Aşa că majoritatea preferă fracturarea cu riscurile aferente decât să-şi dea şi ultimul ban din casă pentru a face oleacă de căldură iarna.
Postat 27 Mai 2013, 19:43 de Carp III
Laura, uiti cam repede !
Azi, 27 mai 2013, s-a implinit un an si o luna de la caderea guvernului Ungureanu ! In motiunea de cenzura, la loc de ,,cinste\" se afla si ,,lupta\" usl-ului impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania. Concluzia : mitingul/protestul trebuia sa se desfasoare in fata prefecturii, locatia e corecta, ,,adrisantul\" e gresit ! Nu am vazut nicio pancarta, niciun baner sau afis in care sa i se ceara usl-ului ( adica unui plagiator si unui adormit) sa nu uite cum ne-a mintit ! Adica protestul trebuia sa fie unul pur si simplu impotriva minciunilor cu care usl-ul a castigat alegerile ! P.S. Tot azi se implinesc 413 ani de la prima unire a tuturor romanilor sub Mihai Viteazul. Nimeni, nicaieri, nimic ! Oare pe cine deranjeaza ?!
Postat 27 Mai 2013, 19:18 de bh
AIESEC nu isi are locul pe aici
Draga Laura, ne cunoastem foarte bine din AIESEC, desi nu am fost studenti la aceeasi facultate. Vreau sa iti spun ca lucrurile s-au schimbat de pe vremea studentiei si in lumea reala oamenii nu au coeziune. Lumea reala se invarte in jurul banilor si puterii. Petrolul inseamna putere, iar firmele care il exploateaza au banii. Atata timp cat cumpara pe cine vor, degeaba iti bati gura de pomana. In USA si Canada se exploateaza masiv prin fracturare - gaz si petrol. Diferenta e ca teritoriile USA si Canada sunt imense si problema contaminarii nu e atat de grava in special pentru ca se sapa la adancimi mari si in zone nepopulate, plus ca apa potabila vine de la retea. Nu se sapa fantani ca in Romania. Totul in lume este relativ. Mai mult decat atat, nu te poti opune schimbarii si "progresului". Trebuie doar sa le accepti.
Postat 27 Mai 2013, 17:13 de Bogdan
salvati omenirea de salvatori
Draga tanti, tu de ce ai plecat de la tara? De bine ce ti-era acolo? De ce nu ti-ai salvat satul sa nu mai fi nevoita sa te muti la oras? Crezi ca oamenii aia si-au luat bani si au plecat? Pai plecau ei daca aveau ce face in porcaria aia de sat in care nu ai ce face cata vreme nu functioneaza exploatarea? Incearca tu sa cultivi la rosia montana rosii si spanac. Sau sa bei apa. Daca douazeci de nespalati pletosi merg anual acolo, oricata vanzare ar face la bere si vodca, tot nu ii vor salva pe tarani de foamete.
Postat 27 Mai 2013, 16:28 de oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON