URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 13:11

Memoriu al profesorilor din Bihor, care cer mai multe ore de istorie pentru elevii de liceu

Memoriu al profesorilor din Bihor, care cer mai multe ore de istorie pentru elevii de liceu sursa foto: youtube.com (Cristian Dascălu)

Peste o sută de profesori din Bihor au semnat un memoriu adresat oficialilor din Ministerul Educaţiei, prin care cer mai multe ore pe săptămână pentru disciplina Istorie, materie obligatorie de Bacalaureat.

Amintind că "istoria are o contribuţie majoră în educarea şi formarea profesională a elevilor, contribuind la împlinirea şi dezvoltarea personală, la integrarea socială şi participarea activă în societate, la ocuparea unui loc de muncă, dar şi la formarea unei concepţii de viaţă, bazate pe valorile umaniste şi ştiinţifice, pe cultura naţională şi universală şi pe stimularea dialogului intercultural", dascălii fac şi propuneri concrete privind numărul de ore care ar trebui alocate acestei materii.

În clasele umaniste din liceele teoretice, istoria ar trebui să fie predată trei ore pe săptămână, respectiv câte două ore, în clasele reale. Tot câte două ore ar trebui să se regăsească Istoria în orarul elevilor din liceele vocaţionale (indiferent că sunt teologice, pedagogice, sportive sau artistice). În plus, liceenii din aceste şcoli ar trebui să aibă posibilitatea să aleagă Istoria şi ca materie opţională, ceea ce ar face ca unii să înveţe minim trei ore pe săptămână această materie.

La învăţământul tehnic şi profesional, profesorii propun câte o oră de istorie la clasele de-a IX-a şi de-a X-a, iar în clasele tehnice IX-XII câte două ore, la toate specializările.

Solicitarea vine în contextul în care acum se dezbat propunerile de planuri-cadru pentru învăţământul liceal. Potrivit variantelor propuse de Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, elevii din liceele teoretice, clase umaniste, ar urma să aibă între 2 şi 4 ore de Istorie (numărul maxim fiind alocat doar claselor de Ştiinţe Sociale), dar una singură, în clasele reale. Tot o oră ar urma să se predea şi în clasele profesionale de-a IX-a, respectiv 0,5 ore pe săptămână, în clasa a X-a şi a XI-a. La liceele vocaţionale, Ministerul propune între o oră şi două pe săptămână.

Dascălii menţionează în documentul lor şi exemple din străinătate: în Italia, Istoria se predă câte trei ore pe săptămână tuturor elevilor, în Ungaria 2 sau 3, iar în Slovacia şi Austria câte două.

"Dacă Istoria "păleşte" în faţa altor discipline, aşa cum unii "specialişti" încearcă să minimalizeze rolul acestei discipline, prin reducerea numărului de ore din noile planuri-cadru, care se doresc a fi aprobate, cu tot respectul, întrebăm: de ce a fost aleasă data de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României? Putea fi aleasă orice altă zi din calendar, dacă Istoria nu ar fi atât de importantă în viaţa oricărui popor", se mai arată în memoriul profesorilor.

Documentul a fost semnat până miercuri de 128 de cadre didactice. De asemenea, a fost discutat într-o şedinţă online a profesorilor de istorie din învăţământul preuniversitar şi universitar şi a fost transmis unor parlamentari ai judeţului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cel mai fain..
ar fi să îi învețe la școală să se exprime corect,să poată să scrie corect.După aceea chestii de morală și bun simț.E foarte mare lipsă de acestea în societatea de azi.Fiindcă mâine-poimâine ne trezim că Ceaușescu a fost un patriot și urmează să fie canonizat iar cei căzuți în decembrie 89 să fie aruncați la tomberonul istoriei.
Postat 28 Ianuarie 2021, 16:42 de crisan
dusi cu pluta
Ia mai mergeti voi unde a intarcat cineva iapa! Lasati copiii sa-si traiasca copilaria ! Toti considera materia ce o preda ca fiind cea mai importanta, dar uita ca principalii beneficiari sunt copiii! Ia sa fie ei platiti dupa cum predau si dupa ce si cum invata copiii, sa vezi atunci ce salarii iau unii dascali. De ce adultii au program de maxim 40 ore de munca pe saptamana, iar copiii au 25-30 ore la scoala si inca cel putin 15 ore de teme acasa?
Postat 27 Ianuarie 2021, 17:15 de oradea_mea_si_a_ta
stiinte? biologie?
Orele de biologie ar trebui sa predomine. Lumea noastra directa este in peste 90% biologie. Analfabetismul functional are radacini in lipsa cunsotintelor fundamentale de biologie.
Postat 27 Ianuarie 2021, 14:07 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON