URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2022, 18:40

Medicul orădean care şi-a împușcat mortal fosta amantă în Ungaria a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Medicul orădean care şi-a împușcat mortal fosta amantă în Ungaria a fost condamnat la închisoare pe viaţă foto: protv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pneumologul orădean Dan Stamatiu, cel care, în 2016, a intrat în casa unei familii din Nyíregyháza-Oros (Ungaria), a împuşcat-o mortal pe fosta sa amantă şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de Tribunalul Nyíregyháza, sub acuzațiile de omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Instanța a dispus expulzarea definitivă a acestuia de pe teritoriul Ungariei, dar şi să poată fi eliberat condiţionat cel mai devreme după 25 de ani de detenţie.

Iertare și... furie

Potrivit unui comunicat de presă postat pe portalul instanţei maghiare, atât procurorii - care ceruseră ca medicul să nu poate fi eliberat condiţionat decât după ispăşirea a 35 de ani de pedeapsă - cât şi Stamatiu, prin apărătorul său, au anunţat că vor ataca hotărârea Tribunalului, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel din Debrecen.

Publicaţia borsonline.hu scrie că medicul a participat la şedinţa de judecată în care s-a pronunţat verdictul prin videoconferinţă, iar înainte de deliberări a uzat de dreptul la ultimul cuvânt, cerându-şi iertare cu voce gâtuită de la toţi cei cărora le-a provocat o pierdere.

Ulterior, însă, când judecătorul a citit sentinţa de condamnare, prezentând motivele pentru care a admis varianta unei crime plănuite - susţinută de anchetatori - bărbatul a devenit furios. Stamatiu l-a întrerupt pe magistrat, acuzându-l că minte, moment în care judecătorul s-a oprit şi i-a cerut să-şi revizuiască atitudinea, pentru că riscă sancţiuni disciplinare în penitenciar. 

Daune morale

Nici comunicatul instanţei şi nici presa maghiară nu face referire în articolele publicate la daunele morale cerute de familia victimei, în sumă de 75 milioane forinţi (peste 200.000 euro), câte 25 milioane forinţi pentru soţul supravieţuitor şi respectiv pentru cei doi copii rămaşi orfani de mamă.

Într-o declaraţie făcută presei, după proces, avocatul părţilor vătămate, Helmeczy László, a declarat ziariştilor că familia medicului le-a plătit deja 30.000 euro şi achită, lunar, 250 euro în contul acestora, însă vor continua să-şi susţină pretenţiile civile şi în cadrul procesului penal. „Tatăl copiilor a supravieţuit, dar a rămas cu handicap sever, nu poate vorbi, are nevoie de ajutor la îmbrăcat şi mâncat. Nu cred că există vreo sumă care să poată repara ce a făcut acest om, un medic, în faţa a doi copii", a spus Helmecz.

„A decis să execute cuplul”

Din datele oficiale făcute publice mai reiese că Stamatiu a avut o relaţie amoroasă cu femeia din 2012, iar în 2013 aceasta a şi vrut să divorţeze, însă ulterior s-a răzgândit şi a decis să rămână cu soţul ei. 

"Inculpatul însă nu a acceptat decizia, a continuat să o caute personal, telefonic şi prin e-mailuri, pentru că şi-a dorit refacerea relaţiei. Neputând accepta respingerea femeii, a decis să execute cuplul. În acest scop, pe 31 august 2016, cu o armă de foc achiziționată anterior, a condus în apropierea locuinței cuplului, apoi s-a apropiat de casă cu bicicleta, ascunzându-se și așteptând. Soțul și copiii cuplului (gemeni pe atunci în vârstă de 7 ani - n.r.) erau acasă, femeia a ajuns mai târziu. Inculpatul a început să o urmărească. La ușa de la intrare, femeia s-a speriat și şi-a strigat soţul, cerând ajutor. Învinuitul și-a scos apoi arma și a împușcat de aproape în cap ambele victime", scrie în comunicat. 

În urma împușcăturii, femeia și-a pierdut viața pe loc, în timp ce soțul ei a supraviețuit, rămânând însă cu o invaliditate permanentă. 

Prins în România

După crimă, Stamatiu a fugit în România, trecând graniţa pe la Ártánd-Borş, dar a fost prins pe 1 septembrie 2016 de autorităţile române, în Cluj Napoca. 

În momentul în care a fost reţinut, bărbatul avea asupra sa un revolver marca Magnum S&W 357, cu butoiaș și 6 cartușe, pentru care nu deținea permis de port armă și pe care l-a adus ilegal din Ungaria. Arma este cea cu care şi-a împuşcat fosta amantă şi pe soțul ei.

Ca atare, Stamatiu a fost trimis în judecată și în România, pentru contrabandă calificată cu arme și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de detenţie, pedeapsă pe care a ispăşit-o iniţial în Penitenciarul Oradea, iar apoi în Penitenciarul Satu Mare.

În momentul în care a fost eliberat, fostul medic a fost predat Poliţiei judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, a fost reţinut de anchetatorii ungari şi arestat preventiv, măsură care este în vigoare şi în prezent, în timp ce se desfășoară procesul deschis pe numele lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mi-ar fi plăcut comentariul unui specialist în drept
Eu zic că la noi pentru aceași faptă nu primea mai mult se 25 de ani. Deși în cazul acesta își merită pedeapsa de închisoare pe viață. Dar mi se pare interesant cum unele țări pentru o faptă face unu 20-25 de ani de închisoare și în altele se pedepsește mult mai dur, așa cum mi se pare normal ca să se descurajeze orice idee de a face așa ceva. Dar, să ne gândim, este mai periculos acest om decât Șoni Negus care iese din închisoare după crimă în câțiva ani? Poate. Oricum mi-ar plăcea să mai stea Șoni acolo vreo 20-30 de ani. Că totuși a fost crimă plănuită și acolo. Dar în Italia. Ai zice că datorită crimei organizate legea ar fi mai dură acolo... Ei bine...
Postat 30 Martie 2022, 06:24 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON