Pneumologul orădean Dan Stamatiu, cel care în urmă cu aproape 5 ani a intrat în curtea fostei sale amante din Nyíregyháza, împuşcând-o mortal pe femeie şi rănindu-l grav pe soţul ei, în faţa gemenilor acestora, a ajuns în faţa instanţei.
Procesul a început la Tribunalul din Nyíregyháza, cu audierea martorilor, a părţilor vătămate şi a experţilor, dezbaterile fiind publice şi urmărite de jurnaliştii locali, deşi criminalul le-ar fi vrut secrete. Familia femeii ucise îi cere lui Stamatiu daune morale de peste 200.000 euro, iar procurorii maghiari vor să fie condamnat la închisoare pe viaţă, acuzându-l că şi-a plănuit oribila faptă. Medicul, în schimb, susţine că a fost un accident "într-o perioadă de depresie maximă", "un act reflex ghidat de bunul Dumnezeu"...
De la un proces la altul
Dan Stamatiu a pus pe jar autorităţile maghiare şi pe cele din România în vara lui 2016. Pe 31 august, medicul orădean, la vremea respectivă şef al Secţiei de Pneumologie al unui spital din Ungaria, şi-a cumpărat un pistol de pe piaţa neagră, cu care a intrat în curtea fostei sale amante, Valéria (foto), agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, şi a soţului ei, László, antreprenor în construcţii. A tras asupra celor doi câte un foc de armă. Primul a ucis-o pe femeie, iar al doilea l-a rănit grav pe bărbat, întreaga scenă petrecându-se de faţă cu cei doi gemeni de 7 ani ai familiei.
În aceeaşi zi, Stamatiu a trecut graniţa, fiind prins a doua zi în Cluj, unde a şi fost condamnat în final la 3 ani şi 4 luni de detenţie, pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În septembrie 2019 a fost eliberat şi predat autorităţilor maghiare, unde a ajuns din nou în arest, în anchetă, iar de luna trecută în proces, de astă dată pentru oribila sa crimă.
Pe viaţă
Potrivit comunicatului făcut public de Parchetul judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, în decembrie 2020, după finalizarea anchetei, Stamatiu (foto jos) a fost inculpat pentru omor calificat, tentativă de omor calificat şi uz ilegal de armă. În actul de acuzare, anchetatorii arată că bărbatul şi-a cunoscut victima în 2012 şi a avut cu ea o relaţie amoroasă. Ulterior, cei doi s-au despărţit, dar Stamatiu nu a acceptat asta, continuând s-o hărţuiască pe femeia care în 2015 şi-a angajat şi avocat ca să-l reclame, după care a renunţat la demers.
Anchetatorii susţin că medicul orădean a plănuit să ucidă cuplul, cumpărând în acest scop pistolul şi muniţia dintr-o piaţă din Nyíregyháza, şi au solicitat instanţei să fie condamnat pe viaţă, iar dacă va fi eliberat cumva condiţionat, acest lucru să nu se întâmple mai devreme de 35 de ani.
În dosar, familia femeii ucise îi cere lui Stamatiu daune morale de 75 milioane forinţi (peste 200.000 euro), câte 25 milioane forinţi pentru soţul supravieţuitor şi respectiv pentru cei doi copii rămaşi orfani de mamă.
Coşmaruri...
Procesul lui Stamatiu a început în martie anul acesta, iar medicul participă la dezbateri prin videoconferinţă, dintr-o încăpere a Penitenciarului Tiszalöki, de unde, în urmă cu o lună, şi-a prezentat propria versiune despre cele întâmplate.
Orădeanul a declarat că Valéria a fost marea lui iubire, aşa că după ce femeia l-a părăsit, în 2014, a căzut în depresie, ajunsă în august 2016 la un nivel maxim. "În noaptea de 30 spre 31 august am avut o noapte groaznică, coşmaruri, gânduri de suicid, palpitaţii", a rememorat Stamatiu, care în dimineaţa următoare ar fi decis să-şi pună capăt zilelor.
Înainte să se omoare, însă, şi-a propus să mai facă o ultimă încercare: o discuţie cu fosta iubită, ca s-o convingă să se întoarcă la el. A umblat pe la spitale, cabinete, căutând toată ziua maşina femeii. De ce şi-a dus şi arma cu el? "M-am gândit mult la asta, cred că voiam să economisesc timp. Dacă răspunsul ar fi fost negativ, am decis că mă omor în faţa ei".
O crimă "în vis"
Medicul a mers înarmat la casa cuplului şi a aşteptat ca fosta iubită să se întoarcă de la muncă. "M-a văzut, a încetinit, dar a plecat mai departe. Am devenit agitat, erau 2 metri între noi", a povestit Stamatiu, spunând că i-a cerut femeii o discuţie şi a intrat pe poartă.
"Când am ajuns la treptele de la terasă, am scos pistolul şi mi l-am pus la cap. Am întrebat-o "să mă omor?", mi-a zis "da, fă-o", după care a plecat mai departe. S-a oprit lângă fereastra de pe hol şi se uita la mine. Apoi s-a deschis uşa sufrageriei, iar eu am ridicat pistolul şi am tras spre ea. Am apăsat pe trăgaci, nu înţeleg nici acum de ce am tras. Apoi am auzit din nou uşa de la intrare şi am tras din nou. Am auzit cum au căzut, am auzit ţipetele copiilor, cum aleargă, atunci parcă m-am trezit dintr-un vis. Nu a fost nimic premeditat, a fost frică, un blocaj, un act reflex ghidat de bunul Dumnezeu", a declarat Stamatiu.
"Tati, nu muri!"
Potrivit mărturiilor sale, medicul s-a întors degrabă în România şi s-a oprit la fratele său (judecătorul orădean Oreste Stamatiu, n.r.). Aici a văzut, la ştirile de la televizor, că era căutat, aşa că a doua zi a plecat spre Cluj, unde a şi fost capturat. "Aceasta e adevărata poveste. M-am chinuit mult în închisoare. Abia după vreo 8 luni mi-am regăsit echilibrul. Am avut remuşcări că nu am îmbrăţişat-o", a mai spus Stamatiu, cerându-şi apoi iertare de la soţul femeii ucise, care i-a reproşat că "în aproape 5 ani nu a făcut-o".
Audiat, la rându-i, László (foto), care a stat în comă 12 zile după ce a fost împuşcat în cap de medicul orădean, şi-a adus aminte de focul de armă, de vocea fetiţei sale, care stătea în genunchi alături, îi ştergea sângele de pe faţă şi îl ruga să nu moară. "Ea mi-a spus că soţia a murit, de la ea am aflat. Iar băiatul l-a văzut cum fuge ca un laş, pe bicicletă. Acestea sunt faptele", a declarat bărbatul, rămas singur cu cei doi copii, paralizat definitiv pe partea stângă a corpului şi fără slujbă. "Copiii mei nu pot de atunci să rostească cuvântul "mamă". Iar noi ne petrecem "Ziua mamei" la cimitir. Ceea ce a făcut acest om este de neiertat", a spus László.
Judecător citat ca martor
Instanţa maghiară a început şi audierea martorilor, atât a celor propuşi de procurori, cât şi a celor ceruţi de Stamatiu, a cărui avocată a depus şi o expertiză care contrazice raportul oficial înaintat de anchetatori, din care reieşise că medicul a avut discernământul păstrat la momentul comiterii faptei, motiv pentru care judecătorii au dispus audierea mai multor specialişti.
Printre cei ascultaţi până acum s-au numărat contabila şi un amic al medicului orădean, care au negat, însă, că acesta ar fi fost depresiv în perioada de dinaintea crimei. "Ne-am întâlnit cu câteva zile înainte. Părea vesel, mi-a spus că se pregăteşte de concediu", a povestit prietenul lui Stamatiu.
Dezbaterile vor continua cu audierea unor foşti colegi, prieteni şi rude, între care şi fratele pneumologului, judecătorul Oreste Stamatiu, pe care instanţa "l-a chemat să se prezinte personal", după cum scrie presa maghiară, poate şi pentru că a fost printre ultimele persoane cu care medicul judecat a discutat în ziua crimei. Care va fi deznodământul procesului rămâne de văzut...
SUPERIOR ŞI CU PRETENŢII
Deţinuţi "sub nivel", mizerie şi mâncare proastă
În perioada petrecută în puşcăriile din România, Dan Stamatiu nu a reuşit să se adapteze vieţii din spatele gratiilor. Bărbatul a intrat în mai multe rânduri în conflict cu colegi de celulă, cu gardieni, dar şi cu conducerile Penitenciarelor din Gherla, Oradea şi Satu Mare, unde a fost "cazat".
De mai multe ori a fost sancţionat pentru comportament violent, iar la rându-i a declanşat 18 procese în care a reclamat lipsa spaţiului în celulă şi a apei calde, mizeria, personalul neprietenos şi abuziv, dar şi colegii de celulă, pe care i-a descris ca fiind "sub nivelul său". Şi hrana primită l-a nemulţumit, ca neconformă din punct de vedere caloric, alimentar, igienic, gastronomic şi olfactiv, "prin rotaţie meniul fiind mâncare de cartofi, varză, fasole, orez, toate fără carne, iar cu o frecvenţă de două săptămâni piure de cartofi cu o chifteluţă". Aceste procese, însă, le-a pierdut.
Vezi mai jos imagini din timpul procesului!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.