URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2012, 14:59

Mecena, de toată jena! Clădirile fundaţiei UDMR Bihor, scoase la vânzare în contul datoriilor

Mecena, de toată jena! Clădirile fundaţiei UDMR Bihor, scoase la vânzare în contul datoriilor ELADO! Evaluate la circa 195.000 de euro, cele două clădiri ale Fundaţiei Mecena au fost scoase la licitaţie de Primărie în contul unei datorii de patru ori mai mici, care a ajuns la 50.327 de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi Primăria a trimis somaţii de plată, apoi a pus poprire pe conturi, apoi sechestru pe clădiri. Pentru că niciuna din măsuri n-a dat rezultat, municipalitatea scoate la vânzare, săptămâna aceasta, clădirile Fundaţiei Mecena, creaţie a liderilor UDMR Bihor, din cauza impozitelor locale neachitate.

"Dacă imobilele nu se vor vinde la prima licitaţie, la cea de-a doua preţul va coborî la 75% din suma iniţială, iar la cea de-a treia la 50%", spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei orădene.

La mezat

Fundaţia Mecena ar putea rămâne pe drumuri. Primăria scoate la licitaţie cele două construcţii aparţinând ONG-ului de suflet al liderilor UDMR situate pe strada Codrilor, între Ştrandul Municipal şi Ştrandul Dinamo. Imobilele sunt puse în vânzare în contul unei datorii de 229.965 lei, reprezentând impozite neachitate şi penalităţile aferente acumulate în ultimii şapte ani, adică nu mult după darea lor în folosinţă.

Conform anunţului postat pe site-ul Primăriei la secţiunea "Licitaţii executare silită", sala de evenimente a Centrului Ady (botezată după numele poetului Ady Endre), cu o suprafaţă de 787 metri pătraţi, e scoasă la mezat pentru suma de 763.000 lei, fără TVA. Imobilul este funcţional, fiind folosit pentru conferinţele UDMR şi închiriat în week-end-uri pentru evenimente gen nunţi sau banchete. Cea de-a doua clădire, proiectată ca hotel, din care a fost construită deocamdată doar structura de rezistenţă, are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, iar municipalitatea cere pentru ea 128.000 lei.

Scump, dom'le, scump!

Cap la cap, pe cele două construcţii Primăria vrea 891.000 lei, echivalentul a circa 195.000 de euro. O sumă deloc mare la prima vedere, având în vedere poziţia şi suprafaţa terenului. Doar că marele avantaj al vecinătăţii hotelului Double Tree by Hilton, a Bazinului olimpic şi viitorului Aquaparc este anulat de faptul că imobilele sunt construite pe pământul oraşului.

Potrivit contractului încheiat cu Primăria în 2003, fundaţia liderilor UDMR Bihor a primit în folosinţă gratuită 10.000 metri pătraţi din fosta incintă a Ştrandului Municipal, pentru 49 de ani, în schimbul acordării a 20 de burse de câte 200 lei lunar unor elevi şi studenţi merituoşi. Însă în cazul în care imobilele vor fi preluate de un alt proprietar, scutirea de impozit pe teren încetează. Şi, cum preţul concesiunilor în zonă este de 40-50 lei pe metrul pătrat pe an, cumpărătorul ar trebui să plătească anual circa o jumătate de milion de lei numai pentru teren. Ceea ce e greu de crezut că se va întâmpla...

04 Ilie Bolojan_3.jpgCulmea, în actualele condiţii, nici măcar municipalitatea nu se va înscrie la licitaţie. "Interesul oraşului pentru preluarea celor două clădiri depinde de preţ. Dacă acesta va scădea oferta ar putea deveni interesantă, dar în actuala situaţie este exclus", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

"Nu ştiu nimic!"

Pierderea sediului Fundaţiei Mecena este o palmă usturătoare pe obrazul barosanilor UDMR Bihor, care sunt şi conducătorii executivi ai ONG-ului. Conform legii, aceştia puteau scăpa imobilele de la vânzare printr-o cerere de reelaşonare a datoriilor pe şase luni, dar până la sfârşitul săptămânii trecute nu au făcut acest lucru. Ba mai mult, atitudinea udemeriştilor este de negare a evidenţei.

04 Szabo Odon.jpg"Nu ştiu nimic despre această situaţie", zice preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Ondon (foto), directorul Fundaţiei, în vreme ce ceilalţi reprezentanţi ai ONG-ului, preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, care deţine şi funcţia de preşedinte al Mecena, precum şi partenera sa de afaceri, fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, sunt de negăsit.

"Falimentul" Fundaţiei Mecena este oarecum explicabil. Partidul de dreapta al premierului ungar Viktor Orban este mult mai apropiat de radicalii episcopului Laszlo Tokes, aşa că în ultimii ani i-a tăiat de la "conducta cu forinţi" pe udemeriştii apropiaţi de socialiştii ungari. Previzibil, cum niciun lider UDMR nu a adus bani de-acasă ca să doneze Fundaţiei, situaţia financiară a acesteia s-a degradat accelerat. Dacă este să ne luăm după declaraţia de avere pe 2012, doar Kiss a împrumutat până acum ONG-ul cu 5.000 de euro. Şi tot degeaba...

Au "prăduit" banii!

04 Laszlo Tokes.jpgÎn pragul alegerilor parlamentare, executarea silită a fundaţiei UDMR-iste îi oferă eternului adversar, europarlamentarului Laszlo Tokes (foto), o excelentă temă de campanie. Fostul episcop nu le poate ierta nici acum rivalilor că în urmă cu zece ani i-au "suflat", tocmai prin Mecena, o finanţare de 320 milioane de forinţi de la guvernul ungar. Tokes plănuise să construiască un centru cultural chiar în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare, dar banii au fost deturnaţi de premierul socialist Peter Medgyessy către proiectul de la Ştrandul Municipal al udemeriştilor bihoreni.

De altfel, Tokes i-a acuzat în mod constant pe preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, pe asociata sa Rozalia Biro şi pe preşedintele executiv Szabo Odon că au prăduit banii. În ianuarie anul acesta, europarlamentarul chiar a avertizat că udemeriştii umblă să vândă cu 250.000 de euro imobilele fundaţiei, în care se îngropaseră 1,1 milioane de euro. "Remarcaţi ce diferenţă este între 75 milioane de forinţi (n.r. - echivalentul banilor ceruţi pe clădiri) şi 320 milioane de forinţi, pe care statul ungar i-a dat în 2002 pentru construirea imobilelor", spunea Tokes, acuzându-i practic pe udemerişti că şi-au băgat diferenţa în buzunar.

"Poate fi o şmecherie"

Astăzi, valoarea imobilelor a coborât la doar 194.992 euro, sumă care este de aşteptat să coboare prin repetarea licitaţiei chiar şi la 100.000 euro. Adică de zece ori mai puţin faţă de milionul de euro plătit de guvernul de la Budapesta pentru construirea lor!

04 Szilagyi Zsolt.jpgOamenii lui Tokes au susţinut de altfel tot timpul că preţul real al edificiilor este mult mai mic decât sumele decontate. "Eu am dubii că acolo chiar s-au cheltuit 320 milioane de forinţi!", spune Szilagyi Zsolt (foto), şeful de cabinet al lui Tokes, care  îi bănuieşte pe UDMR-işti că ar avea intenţii perfide acum, când clădirile sunt scoase la mezat. "Scoaterea la licitaţie poate fi şi o şmecherie. Dacă vine persoana fizică Kiss Alexandru, de exemplu, şi cumpără clădirile, pe lângă faptul că trece în proprietate privată un imobil construit din banii publici maghiari, nici nu se mai poate spune că a omorât Fundaţia, ci că a salvat-o", zice Szilagyi.

Rămâne de urmărit dacă un asemenea plan există şi dacă el va fi şi pus în aplicare. Nu de alta, dar e greu de crezut că, fiind cu nimic mai buni decât politicienii români, boşii UDMR vor băga mâna în buzunare să salveze o fundaţie. Fie ea şi Mecena...


ŞASE, VINE FISCUL!
Încep executările silite...

Evidenţele Primăriei înregistrează circa 35.000 de restanţieri persoane fizice şi 2.000 de datornici persoane juridice, împotriva cărora municipalitatea pregăteşte măsuri de încasare a debitelor. "Săptămâna viitoare vom demara procedura executării silite pentru toate persoanele fizice cu restanţe peste 40 lei şi persoanele juridice cu debite ce depăşesc 100 lei", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice, Tănase Miculescu.

Procedura porneşte de la instituirea unor popriri pe conturi şi ajunge până la valorificarea bunurilor deţinute în contul impozitelor neachitate. Municipalitatea a organizat anul acesta nu mai puţin de şapte licitaţii prin care a scos la vânzare maşini, terenuri, apartamente de bloc şi case. În majoritatea cazurilor nu a reuşit încă să vândă nimic, aşa că procedurile vor fi reluate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pe ei
mama lor de hoti.
Postat 09 Octombrie 2012, 19:34 de nail
hahahahahhahahaha......
FALIMENTUL udemeristilor ! EXCELENT !
Postat 09 Octombrie 2012, 18:06 de roujii cu gasca
50 000 de EUR!!!!!!
50 000 EUR nu e deloc o datorie mica stimate jurnalist!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Postat 09 Octombrie 2012, 16:47 de oradean
hotu i hot pana moare
ar trebui sa le bagam cercuri in nas ca stigamtizati :))))porcii Romaniei :))) trebuie data o lege sa i vedem VIZUAL pe cei ce isis bat joc de ROMANIA, marrrrsss afara din tara la toti hoti!
Postat 09 Octombrie 2012, 15:38 de pamantul sa i mance
hotu i hot pana moare
hotul prindeti hotul , mama lui de imputit pute de la o posta :))))! nu sunt singuri mai sunt ca ei destui, cu frati Micula ce ati facut ? ii pupati in kuuur cumva :)))) prinde hotul !!!
Postat 09 Octombrie 2012, 15:37 de pamantul sa i mance
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON