URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Octombrie 2018, 19:02

Măsură şoc pentru economie: salariul minim creşte cu 20% pentru 1 milion de angajaţi! Vezi cum te afectează!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariul minim se majorează în avans de la 1 noiembrie, cu 2 luni înainte de termenul anunţat iniţial, surpriza: creşterea salariului minim cu 20% pentru absolvenţii de învăţământ superior şi cei cu 15 ani vechime.

Potrivit adevarul.ro, Consiliul de Programare Economică, entitate din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat că sala­riul minim brut actual de 1.900 de lei va creşte la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Va fi introdus un salariu minim diferenţiat, de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru angajaţii cu 15 ani vechime.

Astfel, arată Ziarul Financiar, salariul minim net va trece de la 1.162 de lei la 1.263 de lei, deci fiecare sa­lariat care se încadrează la acest nivel va câştiga în plus 101 lei la salariu, de la 1 noiembrie 2018.

Totuşi, măsura va fi una împovărătoare pentru buget.

"Măsura de a devansa creşterea salariului cu două luni înainte de termenul anunţat iniţial şi de a trece direct la un salariul mai mare cu 30 de lei faţă de cel an­terior anunţat (2.080 de lei pe lună faţă de 2.050 de lei pe lună pre­văzut pentru ianuarie) are efec­te şi mai mari pentru econo­mie, pentru că se prevede totodată creşterea salariului mi­nim pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru cei cu 15 ani vechime. Astfel, toţi angajaţii cu studii su­perioare şi cei care au peste 15 ani vechime vor trebui să primeas­că de la 1 noiembrie 2018, deci pe ultimele 2 luni din acest an, un salariu minim brut de 2.350 de lei", scrie zf.ro.

Acest fapt înseamnă o creştere cu 20% a salariului net, de la 1.162 de lei în prezent, până la 1.413 lei, deci un plus de 251 de lei pen­tru fiecare salariat.

Din cei aproxima­tiv 5 milioane de sa­lariaţi din România, 1,5 milioane au astăzi salariul minim pe economie, arată zf.ro.

Adevarul mai notează că, de la 1 octombrie 2019, salariul minim pentru persoanele fără studii superioare va creşte la 2.250 lei şi cel pentru persoanele cu studii superioare la 2.520 lei. De la 1 octombrie 2020, el va creşte la 2.430 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.700 lei pentru cei cu studii superioare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Populismul socialismului românesc de astăzi e muritor de foame !?!
Nu este vorba de nicio creștere care să greveze bugetul statului, ci din contră !?! 90% dintre bugetari au depășit deja 2.050 lei lunar încă din vara acestui an - bașca suplimentele oentru masă, vacanță, prime, etc - în timp ce peste 50% dintre angajații firmelor private, care vor suporta aproape singure aceste măsuri, se situează sub acest plafon !?! De fapt, această așa zisă mărire se face pentru că 25% din aceste creșteri se vor reflecta în bugetul de pensii și cel de sănătate (CAS și CASS), golite de toți cei care s-au perindat pe la putere în ultimele decenii !?! Simplu de exemplificat, la plafonul minimal racordat cu media salariului pe economie, așa cum este prevăzut pentru mijlocul lui 2019, care va ajunge "pe hârtie brută" la 3.304 lei ... x (25%+5%) = 1.000 lei/cap de slugă !?! Asta înseamnă, față de situația de azi, o creștere a contribuțiilor angajaților cu 45 până la 60 lei de căciulă !?! Cu alte cuvinte, vreo 3.000.000.000 lei în plus la bugetul sărăcit al neamului !?! Nimic altceva nu justifică ce face coaliția de guvernare, care forțează scăderea nivelului de trai și acoperirea, pe seama fraierilor, a găurilor produse de o conducere mediocră în plan economic !?!
Postat 23 Octombrie 2018, 07:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON