URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2021, 14:35

„Masacru” verde în inima Oradiei: Primăria a început tăierile de copaci din lunca Crişului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după ce ecologiştii au cerut o strategie unitară pentru malurile Crişului Repede din Oradea şi abandonarea oricărui plan de tăiere de arbori în lunca de pe malul drept al râului, un adevărat plămân verde din centrul oraşului, Primăria s-a grăbit să pornească drujbele în zonă.

Înainte ca orădenii să apuce să-şi manifeste opoziţia faţă de proiectul ţinut la secret de municipalitate, miercuri, primul copac a fost pus la pământ de muncitorii RER Vest, chemaţi anume la faţa locului pentru a tăia arborii deja marcaţi.

„Noi ne facem meseria, ca dvs. Au strigat şi în Cantemir după noi că suntem sclavii Primăriei, dar noi facem ce ni se spune, altfel rămânem fără loc de muncă”, s-a confensat BIHOREANULUI unul dintre muncitori.

Primul copac tăiat era unul bătrân, cu un trunchi cu diametru mare. În interior, însă, a fost destul de găunos. „Nici nu mai rezista mult, ăsta e adevărul”, a mai spus bărbatul. Chiar dacă s-ar fi prăbuşit în mod natural, arborele nu ar fi provocat totuși pagube, deoarece zona este una fără amenajări.

Lunca Crişului

Muncitorii vor continua să taie şi ceilalţi cinci arbori marcaţi, în zilele următoare. De asemenea, vor scoate din râu un plop care s-a prăbuşit săptămâna trecută.

Potrivit Mirelei Macra, angajată a Biroului de Presă al Primăriei, lucrările se vor desfăşura pe o porţiune de 50 de metri în aval de Podul Dacia. "În baza avizului APM, Primăria Municipiului Oradea a emis autorizaţia de tăiere în data de 4 ianuarie, dar lucrările nu au fost executate până acum din cauza condiţiilor nefavorabile - debit şi nivel ridicat al apelor", a declarat Macra pentru BIHOREANUL.

Criticaţi de Greenpeace

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria Oradea a obţinut de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor acordul pentru tăierea a şapte copaci din lunca Crişului Repede, cu scopul de a amenaja o alee pietonală sub Podul Dacia şi pentru a permite utilajelor Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri să decolmateze râul pe acest tronson.

Planurile municipalităţii au fost însă contestate de ecologiştii orădeni, care susţin că decolmatarea este inutilă, iar amenajarea aleii pietonale s-ar fi putut face fără sacrificarea copacilor.

Tăierile copacilor au fost criticate, miercuri, şi de Greenpeace România, care susţine, pe Facebook, că dezvoltarea Oradiei „nu trebuie sub nicio formă să însemne distrugerea spaţiilor verzi, iar în cazul de faţă a puţinelor oaze de verdeaţă rămase în inima oraşului”. „Orașul trebuie să devină un spațiu pentru trăit, un spațiu pentru comunitate, în care, de exemplu, pistele pietonale, pistele pentru bicicliști și parcările sunt create în spații dedicate, coerente și funcționale, care nu pun în pericol natura urbană”, a mai transmis Greenpeace România.

Şi USR Bihor a avut o poziţie publică, tot pe Facebook. Asemenea ecologiştilor, organizaţia politică a cerut autorităţilor din Oradea un plan de management pentru cursul Crişului repede şi consultarea orădenilor şi asociaţiilor din oraş. "E important ca orașul nostru să găsească echilibrul între zonele de recreere și cele de locuire, păstrând componenta naturală, vie, indispensabilă unui oraș modern. E de asemenea important ca o concluzie finală să aibă loc în cadrul unor consultări reale, alături de toți „actorii”, administrație, profesioniști, partide și societatea civilă. Fiecare are o voce puternică și trebuie să se facă auzită", se arată în mesajul postat de USR Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Limba romana
Limba romana a gasit pentru arhaismele: "carcotasi", "cusurgii", "bagatori de bete-n soate", "cercetatori de nod in papura", etc., formule moderne si contemporane, elevate, cosmopolite si sforaitoare, cum ar fi: "ecologisti", "arhitecti", "urbanisti", "esteti", de-nimic-facatori si de-treaba-ncurcatori, latrai la comanda, vorbeti dupa dictare, raspandaci de idei doar de ei bagate-n sama, zgomotosi nevoie-mare o vreme, dupa care tac ca porcu-n cucuruz, lucrurile merg mai departe pe cursul lor normal iar mai-sus-amintitii asteapta o noua pricina pentru a-si exhiba vastele cunostinte si priceperi capatate la scoala de arte & meserii din cartierul Cinkapana!!!
Postat 07 Mai 2021, 09:45 de AnaConda
@alexmajor
Da, 7 arbori sanatosi au fost deja taiati. - Nu inteleg de unde vine foamea asta dupa betoane? Sau ieftinit aparatele de aer conditionat chiar asa de mult?
Postat 06 Mai 2021, 11:57 de User anonimizat
Uscat
Se vor taia si arbori sanatosi? Sau doar cei batrani si in pericol de a cadea la prima vijelie?
Postat 05 Mai 2021, 23:04 de alexsmajor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON