URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2021, 14:35

„Masacru” verde în inima Oradiei: Primăria a început tăierile de copaci din lunca Crişului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după ce ecologiştii au cerut o strategie unitară pentru malurile Crişului Repede din Oradea şi abandonarea oricărui plan de tăiere de arbori în lunca de pe malul drept al râului, un adevărat plămân verde din centrul oraşului, Primăria s-a grăbit să pornească drujbele în zonă.

Înainte ca orădenii să apuce să-şi manifeste opoziţia faţă de proiectul ţinut la secret de municipalitate, miercuri, primul copac a fost pus la pământ de muncitorii RER Vest, chemaţi anume la faţa locului pentru a tăia arborii deja marcaţi.

„Noi ne facem meseria, ca dvs. Au strigat şi în Cantemir după noi că suntem sclavii Primăriei, dar noi facem ce ni se spune, altfel rămânem fără loc de muncă”, s-a confensat BIHOREANULUI unul dintre muncitori.

Primul copac tăiat era unul bătrân, cu un trunchi cu diametru mare. În interior, însă, a fost destul de găunos. „Nici nu mai rezista mult, ăsta e adevărul”, a mai spus bărbatul. Chiar dacă s-ar fi prăbuşit în mod natural, arborele nu ar fi provocat totuși pagube, deoarece zona este una fără amenajări.

Lunca Crişului

Muncitorii vor continua să taie şi ceilalţi cinci arbori marcaţi, în zilele următoare. De asemenea, vor scoate din râu un plop care s-a prăbuşit săptămâna trecută.

Potrivit Mirelei Macra, angajată a Biroului de Presă al Primăriei, lucrările se vor desfăşura pe o porţiune de 50 de metri în aval de Podul Dacia. "În baza avizului APM, Primăria Municipiului Oradea a emis autorizaţia de tăiere în data de 4 ianuarie, dar lucrările nu au fost executate până acum din cauza condiţiilor nefavorabile - debit şi nivel ridicat al apelor", a declarat Macra pentru BIHOREANUL.

Criticaţi de Greenpeace

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria Oradea a obţinut de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor acordul pentru tăierea a şapte copaci din lunca Crişului Repede, cu scopul de a amenaja o alee pietonală sub Podul Dacia şi pentru a permite utilajelor Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri să decolmateze râul pe acest tronson.

Planurile municipalităţii au fost însă contestate de ecologiştii orădeni, care susţin că decolmatarea este inutilă, iar amenajarea aleii pietonale s-ar fi putut face fără sacrificarea copacilor.

Tăierile copacilor au fost criticate, miercuri, şi de Greenpeace România, care susţine, pe Facebook, că dezvoltarea Oradiei „nu trebuie sub nicio formă să însemne distrugerea spaţiilor verzi, iar în cazul de faţă a puţinelor oaze de verdeaţă rămase în inima oraşului”. „Orașul trebuie să devină un spațiu pentru trăit, un spațiu pentru comunitate, în care, de exemplu, pistele pietonale, pistele pentru bicicliști și parcările sunt create în spații dedicate, coerente și funcționale, care nu pun în pericol natura urbană”, a mai transmis Greenpeace România.

Şi USR Bihor a avut o poziţie publică, tot pe Facebook. Asemenea ecologiştilor, organizaţia politică a cerut autorităţilor din Oradea un plan de management pentru cursul Crişului repede şi consultarea orădenilor şi asociaţiilor din oraş. "E important ca orașul nostru să găsească echilibrul între zonele de recreere și cele de locuire, păstrând componenta naturală, vie, indispensabilă unui oraș modern. E de asemenea important ca o concluzie finală să aibă loc în cadrul unor consultări reale, alături de toți „actorii”, administrație, profesioniști, partide și societatea civilă. Fiecare are o voce puternică și trebuie să se facă auzită", se arată în mesajul postat de USR Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Limba romana
Limba romana a gasit pentru arhaismele: "carcotasi", "cusurgii", "bagatori de bete-n soate", "cercetatori de nod in papura", etc., formule moderne si contemporane, elevate, cosmopolite si sforaitoare, cum ar fi: "ecologisti", "arhitecti", "urbanisti", "esteti", de-nimic-facatori si de-treaba-ncurcatori, latrai la comanda, vorbeti dupa dictare, raspandaci de idei doar de ei bagate-n sama, zgomotosi nevoie-mare o vreme, dupa care tac ca porcu-n cucuruz, lucrurile merg mai departe pe cursul lor normal iar mai-sus-amintitii asteapta o noua pricina pentru a-si exhiba vastele cunostinte si priceperi capatate la scoala de arte & meserii din cartierul Cinkapana!!!
Postat 07 Mai 2021, 09:45 de AnaConda
@alexmajor
Da, 7 arbori sanatosi au fost deja taiati. - Nu inteleg de unde vine foamea asta dupa betoane? Sau ieftinit aparatele de aer conditionat chiar asa de mult?
Postat 06 Mai 2021, 11:57 de User anonimizat
Uscat
Se vor taia si arbori sanatosi? Sau doar cei batrani si in pericol de a cadea la prima vijelie?
Postat 05 Mai 2021, 23:04 de alexsmajor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON