URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2021, 12:11

Lăsaţi Crişul verde! Primăria Oradea pregăteşte defrişări în "plămânul" verde din centrul oraşului, în ciuda opoziţiei ecologiştilor (FOTO)

Lăsaţi Crişul verde! Primăria Oradea pregăteşte defrişări în 'plămânul' verde din centrul oraşului, în ciuda opoziţiei ecologiştilor (FOTO) NATURA CEDEAZĂ. La cererea Primăriei, şapte arbori de pe malul drept al Crişului, mai jos de podul Dacia, au fost marcaţi, pentru a putea fi tăiaţi. La scurt timp, unul dintre ei a şi cedat, prăbuşindu-se în apa râului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drujbaşii se pregătesc să intre într-una dintre puţinele zone de luncă din Oradea rămase neatinse. La comanda Primăriei, mai mulţi copaci de pe malul drept al Crişului Repede, în aval de podul Dacia, vor ajunge lemn de foc, pentru o alee pietonală. Sacrificiu pe care ecologiştii orădeni îl consideră mult prea mare, dar primarul Florin Birta nu...

Plămânul oraşului 

Între podurile Dacia şi Sf. Ladislau, malul drept al Crişului îmbie la relaxare şi contemplare. Lângă cursul apei aproape că nu se mai aude gălăgia oraşului, ci doar "muzica" naturii, spectacol în care râul joacă rolul principal. "Este o zonă sacră pentru orădeni. Sunt puţine oraşele, la nivel naţional, care să mai aibă tronsoane de râu intacte, literalmente", spune Andrei Togor (foto), liderul asociaţiei Aqua Crisius. 

În timp ce pe malul stâng Primăria şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri au amenajat anii trecuţi o promenadă, malul drept l-au lăsat neatins. De altfel, a fost şi promisiunea autorităţilor locale în 2007, atunci când s-a dorit "regularizarea" malurilor, dar mai mulţi orădeni au protestat, punându-se în faţa buldozerelor şi cerând ferm ca râul Crişul Repede să rămână verde. "Este plămânul oraşului, aici sunt arbori seculari, foarte valoroşi din punct de vedere ecologic", mai spune Togor.

Lunca Crişului

Planuri secrete

Anii au trecut, promisiunile s-au uitat, iar Primăria se pregăteşte să taie copaci din lunca Crişului. "S-a cerut aviz de tăiere pentru şapte arbori (trei sălcii, doi aceri, un prun şi un plop), cu scopul realizării lucrărilor de decolmatare şi amenajării unei piste pietonale", confirmă Dorina Radoveţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Cum municipalitatea a invocat utilitatea publică, anume dorinţa de a face o traversare pietonală pe sub pod, respectiv un acces pentru utilaje de decolmatare, APM a aprobat tăierile, chiar dacă arborii sunt sănătoşi.

Cât de curând, copacii vor fi puşi la pământ, fapt ce a stârnit deja nemulţumirea ecologiştilor orădeni. Mai cu seamă că intenţia Primăriei a fost ţinută la secret, planurile fiind deconspirate abia după ce arborii au fost marcaţi! 

Nu tăiaţi!

Într-o scrisoare publică, şapte ONG-uri (Centrul Regional de Supraveghere Ecologică, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Aqua Crisius, Ecotop, Oradea Civică, Life Tineret şi Learning Communities) au cerut Primăriei şi ABA Crişuri să lase lunca verde. 

"Avem astăzi porţiuni din Crişul Repede antropizate complet, dar şi mici porţiuni în care starea cursului de apă este cvasi-naturală. Planificarea unei piste de biciclete sau a unei alei de promenadă pe malul drept, între podul Dacia şi podul Ferdinand, într-o zonă bine conservată din punct de vedere natural, deşi este prezentată ca fiind infrastructură necesară şi care promovează transportul durabil, ar antropiza şi acest ultim petec de natură din centrul oraşului", se arată în scrisoare.

Ecologiştii cer autorităţilor nu doar să renunţe la idee, ci şi să pună pe hârtie o strategie pentru malurile Crişului. "Trebuie dezvoltat un concept de management al acestui curs de apă, adaptat la nevoile secolului XXI, care să răspundă celor mai importante nevoi ale comunităţii orădene, şi care să fie elaborat într-o manieră transparentă şi participativă, implicând societatea civilă şi cetăţenii interesaţi", transmit ecologiştii.

Lunca Crişului

Birta nu cedează 

Scrisoarea nu l-a impresionat însă pe primarul Florin Birta, care confirmă că arborii vor fi tăiaţi. "Este nevoie de un acces pietonal pentru mame cu cărucioare şi persoane cu dizabilităţi, dat fiind că în pasajul subteran de pe Magheru nu au acces. Niciun sacrificiu nu cred că este prea mare, în acest context". 

La fel, primarul susţine că decolmatarea râului în zonă este necesară, iar utilajele care vor scoate aluviunile din râu au nevoie de o cale de acces. "Este singura intervenţie în zonă, în rest nu ne atingem de nimic", mai spune Birta. Un trotuar similar va amenaja Primăria şi sub podul Sf. Ladislau, tot pe malul drept, dar fără să taie copaci, zice edilul. Greu de crezut, însă, căci şi acolo sunt asemenea "obstacole" în calea dezvoltării...

Ecologiştii sunt convinşi că municipalitatea poate evita tăierea arborilor, fără probleme. "Nu văd sensul decolmatării, iar un traseu pietonal se poate amenaja chiar şi sinuos, printre arbori", spune Paul Iacobaş (foto), şeful CAPDD. "Ce rol şi ce rost are decolmatarea? Acele sedimente acumulate nu încurcă", zice şi Togor, pledând pentru un dialog între autorităţi şi societatea civilă. "Este nevoie de acces pietonal sub pod, dar trebuie să existe un dialog comun şi să se identifice soluţia optimă pentru natură, pentru biodiversitate, pentru sănătatea orădenilor", mai spune el.

Iubitorii de natură speră că autorităţile locale vor înţelege, totuşi, că râul Crişul Repede, cea mai importantă bogăţie naturală a Oradiei, nu merită "închis" între betoane...


Vocea străzii

Ar trebui Primăria să amenajeze lunca Crişului Repede din oraş sau, din contră, să o lase aşa cum este?

Trebuie doar să cureţe pomii existenţi de uscături, fără toaletare, să planteze puieţi, să sprijine copacii bătrâni. În rest, să păstreze tot.
Barabas Emese

Malul Crişului este frumos în special prin zona verde naturală, nu are nevoie de amenajări. În plus, este habitatul multor păsări. 
Alexandra Pasca

Unde s-a băgat Primăria pe mal, a făcut pagubă. Amenajat ar trebui să însemne curăţenie, plantări şi iluminat, nu beton, defrişări.
Kovacs Levente

Îmi place mult zona lăsată mai sălbatică, cu pământ şi fără balustrade. Aş include bănci şi nişte coşuri de gunoi golite permanent.
Bea Lorincz

Zona sălbatică a luncii Crişului e un mic rai, aşa trebuie să rămână. Să nu uităm, e o promisiune veche că nu se intervine acolo.
Sebi 

Trebuie reamenajată, dar cu păstrarea caracterului zonei. Corpuri de iluminat care să se încadreze în peisaj, alei pietruite şi spaţii de relaxare.
Raoul Băruţa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Unii
Chiar nu înțelegem?,vrem beton,cât mai mult,ne place praful,ne place poluarea,suntem mândrii de fiecare dat când ceva verde este betonat,doar pentru asta plătim taxe,bravo Bihor,îmi pare RAU că pe bucăți mici au mai rămas petice de verdeață,ce naiba suntem orășeni nu țărani...
Postat 05 Mai 2021, 10:14 de Cezarivan
Drona
Daca ecologistii amatori si autodidacti oradeni s-ar putea plimba cu drona deasupra orasului, ar vedea ca acesta e FOARTE VERDE si nu s-ar mai smiorcai aiurea si doar pentru a se face auziti, pentru cativa arbori!! Mergeti, copii ai durerii la Paris ca sa vedeti cum arata cheiul Senei, de-a lungul acestuia!! Dau doar un exemplu... Un oras e un oras nu lunca!! Cei ce nu pot injgheba nici macar o cusca de caine, critica pe cei ce sunt instare sa faca lucruri durabile!! Vreti sa-i furati painea de la gura gunoiului de "carcotas" Huidu??!!
Postat 05 Mai 2021, 08:07 de AnaConda
ecologistii au dreptate!
Lasti malul cat mai natural! E nevoie de un pasaj pentru carucioare, dar cum zice si Iacobaş, faceti-l fara sa aiba impact in ecosistemul natural. Cat de alee pentru plimbari, sunt destule parcuri in occident cu alei cu pavinament natural (adica fara asfalt, fie tzarfa, fie piatra si pietris, fie lemn) si care pot sa faca slalom printre copaci, ca doar e alee de plimbari, nu drum rapid. Cu accesul pt decolmatare insa, nu stiu ce fel de acces e nevoie: nu isi poate gasi ABA Crisuri un utilaj mai mic, sau sa foloseasca un alt access intr-o alta zona si sa mearga masinaria aia prin Cris cateva sute de metri, ca nu e Dunarea acolo? Din pacate si in jurul Petei, initial au zis ca ramane verde, apoi ca fac linie de tramvai, si acum cand fac poduri noi (bune, nici o problema) aflam ca podurile vor lega noi strazi planificate pe malul Petei.
Postat 04 Mai 2021, 18:03 de unu
birta sluga lui bolo, nu are curaj sa se opuna la nici un proiect lasat in caietul de sarcini
Birta normal ca refuza cererea oamenilor, doar e porunca de la Bolo, demult vroia Bolo sa betoneze zona. Sa nu sperati ca Birta are curajul sa se opuna, e ordin de sus si se executa. Firmele de casa trebuie sa aiba permanent lucrari, firma lui ta-su ce livreaza materii prime santierelor din oras trebuie sa faca bani. Gunoaiele astea distrug tot orasul, la fel cum urmeaza taierea copacilor de pe Nufarului, si injumatatirea parcurilor 1Dec si Petofii care vor fi betonate.
Postat 04 Mai 2021, 14:39 de adi13
o face pentru copii si femei gravide birta
defapt birta are "anticorpi" la tot ce e verde si nu e beton gri, de la discipol s-a contaminat, e nasol sa nu fi vazut asfaltul decat cand te aducea mama cu rata la oras, sunt sechele din copilarie la unii.
Postat 04 Mai 2021, 12:45 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON